• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 29.0°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.5°C
  5 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.3°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.6°C
  5 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.7°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  4 BF
  64%

Τριάμισι χρόνια μετά το PSI με το οποίο «σβήστηκαν» από τον ελληνικό χάρτη υποχρεώσεις 106 δισ. ευρώ, το ελληνικό μέγεθος παραμένει στο… ύψος του, συνεπεία των νέων δανείων που πήρε η Αθήνα από τον ESM

dreamstime

Παραμένει στο... ύψος του το ελληνικό χρέος

 • A-
 • A+

Δύο προϋπολογισμοί, το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο το 2016 προβλέπεται να εξακοντιστεί στα 333,5 δισ. ευρώ ή στο 192,4% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από 315,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.

Αν το ποσό αυτό επιμεριστεί σε κάθε φορολογούμενο, τότε μιλάμε για κατά κεφαλήν χρέος 30.318 ευρώ το 2016 από 28.709 ευρώ το 2015.

Δηλαδή, μέσα σε έναν χρόνο το χρέος ανά Ελληνα πολίτη θα σημειώσει αύξηση κατά 1.609 ευρώ.

Ετσι, τριάμισι χρόνια μετά το PSI (Μάρτιος του 2012), με το οποίο «σβήστηκαν» από τον ελληνικό χάρτη υποχρεώσεις 106 δισ. ευρώ και αποτελούν τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που συνέβη ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, το ελληνικό μέγεθος παραμένει στο… ύψος του, συνεπεία των νέων δανείων που πήρε η Αθήνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ και των νέων κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τοποθετεί τις νέες ανάγκες των τραπεζών στα 25 δισ. ευρώ. Ομως, τα νέα επίπεδα του δημόσιου χρέους και της αύξησης κατά 17,7 δισ. ευρώ που θα σημειώσει το 2016 «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά το ποσό της νέας χρηματικής ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση θα περισσέψουν κεφάλαια από το «μαξιλάρι» των 25 δισ. ευρώ το ύψος των οποίων θα γίνει γνωστό έως τις 20 Οκτωβρίου που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των stress tests.

Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, όπως και το πρόγραμμα της επαναγοράς, δεν κατάφεραν να ανακόψουν τη δυναμική του χρέους, με την ελληνική πλευρά να αναζητεί και πάλι το μαγικό ραβδί που θα λυτρώσει τα νοικοκυριά από τα μνημονιακά βάρη σε αντάλλαγμα της «βοήθειας» που δέχεται η χώρα από τους δανειστές.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Δηλαδή, καθώς η Ελλάδα δανείζεται για να σωθεί, επιβάλλοντας σκληρά μέτρα στην οικονομία και στα νοικοκυριά, με αυτά τα λεφτά εξοφλεί παλιά και νέα δάνεια.

Ετσι το χρέος της χώρας αντί να μειώνεται ή να μένει στάσιμο, αυξάνεται εξαιτίας των τόκων, των χρεολυσίων και των νέων αναγκών των τραπεζών. Με αυτόν τον τρόπο η οικονομία οδηγείται στο «σπιράλ του θανάτου».

Μετά την αξιολόγηση...

Μάριος Βαλασόπουλος/ ΕΦ.ΣΥΝ.

Οι επίσημες συζητήσεις για τη νέα ελάφρυνση του χρέους (αν ποτέ αυτές ξεκινήσουν μετά τα «καρφιά» του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ) θα πάρουν μπρος μετά την αξιολόγηση από το κουαρτέτο των δανειστών που, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα στο διάστημα μεταξύ 22-24 Οκτωβρίου, έτσι ώστε αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση να σπεύσει να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο παρασκήνιο, οι συζητήσεις για το χρέος έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει πως χωρίς νέο «κούρεμα» δεν υπάρχει λύση, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθεί το σχέδιο της επιμήκυνσης, έως και 50 χρόνια (από 30 που είναι σήμερα), των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης.

Για το ΔΝΤ, η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων της ευρωζώνης και του EFSF και η νέα μείωση των επιτοκίων που προτείνει η γερμανική πλευρά δεν λύνουν το πρόβλημα της βιωσιμότητας.

Η μείωση των επιτοκίων θα έχει έμμεση επίδραση στο ύψος του χρέους, αφού θα μειώνει τις ετήσιες ανάγκες αναχρηματοδότησης.

Η μείωση, σύμφωνα με το Ταμείο, δεν θα είναι θεαματική αφού το μέγιστο ετήσιο όφελος θα είναι 300-500 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των δανείων στα οποία θα μειωθούν τα επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση των δανείων, η επιλογή αυτή αφενός θα μεταφέρει σε βάθος 50 ετών τα χρεολύσια, περιορίζοντας τις ετήσιες ανάγκες αναχρηματοδότησης, αφετέρου θα διατηρήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στα επίπεδα του 175%, αποτελώντας έτσι κεντρικό σημείο αναφοράς για τις αγορές.

Σημειώνεται πως μέχρι και το 2020 η χώρα θα πρέπει να εξοφλήσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 86,2 δισ. ευρώ.

Από το 2021 ξεκινούν οι αποπληρωμές των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και μέχρι το 2050 θα πρέπει να έχει εξοφλήσει 232,8 δισ. ευρώ.

Πικετί: «Αναγκαίο το κούρεμα»

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα αποδώσει καρπούς μόνον εάν οι χώρες της ευρωζώνης αποδεχτούν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, διεμήνυσε χθες σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί.

Ο Γάλλος οικονομολόγος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πετύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπονται στο τρίτο Μνημόνιο και να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε «ρηχά νερά» η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο
​Με τις συζητήσεις για τις δικαστικές αποφάσεις, τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με νέους ελεγκτές, κορυφώνονται σήμερα...
Σε «ρηχά νερά» η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
Αρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που δόθηκε στη...
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινο φως» για τις συντάξεις
Tο Ταμείο, χωρίς τον ρόλο του «υπερ - επόπτη» στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, έπαψε να αποτελεί εμπόδιο για την ακύρωση του μέτρου των μειώσεων στις συντάξεις. Ο υπ. Οικονομικών επιστρέφει από το Μπαλί έχοντας...
«Πράσινο φως» για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
Δύο είναι οι συνεδριάσεις σήμερα στο Παρίσι για το ελληνικό θέμα. Η μία του EuroWorking Group στην οποία τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και μια δεύτερη...
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας