H περιπέτεια της ΛΑΡΚΟ και η αγωνία των περίπου 700 υπό απόλυση εργαζομένων φτάνουν πιθανότατα σε μια τελική φάση. Καθώς αναμένονται δύο δικαστικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τις επόμενες εξελίξεις, η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας επί της προσφυγής των εργαζομένων για παράταση των συμβάσεών τους μέχρι να περάσει η μεταλλουργία στον νέο ιδιοκτήτη, αλλά και η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της ιρλανδικής CMI κατά του διαγωνισμού που ανέδειξε προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings, η τελευταία προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Hellenic Nickel είναι το όνομα της εταιρείας που συστάθηκε στις 26 Ιουνίου και όλα τα στοιχεία δημοσιότητας αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ την περασμένη Δευτέρα 1η Ιουλίου.
Το κεφάλαιό της είναι μόλις 50.000 ευρώ (που αντιστοιχούν σε ισάριθμες μετοχές αξίας 1 ευρώ), έδρα της είναι η έδρα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσογείων και ως σκοποί της περιγράφονται όλες οι δραστηριότητες που είχε η ΛΑΡΚΟ σε όλους τους νομούς όπου διαθέτει περιουσιακά στοιχεία: εξόρυξη νικελίου, παραγωγή προϊόντων νικελίου, εξόρυξη λιγνίτη και άλλες εξορυκτικές και λατομικές δραστηριότητες, εμπορία προϊόντων μεταλλουργίας, αλλά και η πώληση, εκμίσθωση, μίσθωση και χρήση ακινήτων (και η ΛΑΡΚΟ διαθέτει πολλά σε έξι νομούς της χώρας).
Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας καταβλήθηκε εξ ημισείας από την AD Holdings με έδρα το Λιχτενστάιν και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το καταστατικό έχει τις τυπικές διατάξεις μιας Α.Ε. και το πρώτο Δ.Σ. της εταιρείας, με τριετή θητεία, συγκροτείται από τους Πέτρο Σουρέτη ως πρόεδρο (νυν εντεταλμένο σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και εκτελεστικά μέλη τους Εμμανουήλ Μουστάκα (επίσης στέλεχος της ΓΕΚ), τον Βασίλειο Χονδρό και τον Βρετανό Joseph Hurry Plumbly (οι δυο τους ορίστηκαν από την AD Holdings). Η εταιρεία συμφωνήθηκε ότι θα εκπροσωπείται νόμιμα με τις υπογραφές δύο ατόμων, ενός από κάθε πλευρά των ιδρυτικών εταιρειών.
Τα σενάρια
Η ίδρυση της εταιρείας από την κοινοπραξία ΓΕΚ-AD Holdings μπορεί να ερμηνευτεί με δύο σενάρια: το καλό αναφέρει ότι πιθανότατα πλησιάζει η έκδοση της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κοινοπραξία έχει την αίσθηση ότι θα απορριφθεί η προσφυγή των Ιρλανδών, άρα ο διαγωνισμός κατακυρώνεται οριστικά υπέρ της και τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ περνάνε στην ιδιοκτησία της για να εφαρμόσει το όποιο επενδυτικό της σχέδιο (για τις καλές προθέσεις του οποίου άλλωστε έχει διαβεβαιώσει και τους εκπροσώπους των εργαζομένων).
Το κακό σενάριο, ωστόσο, το οποίο ανησυχεί την πλευρά των εργαζομένων, που έχουν κάθε λόγο να είναι καχύποπτοι, αναφέρει ότι η σύσταση της εταιρείας ήταν απλώς τυπική υποχρέωση της κοινοπραξίας βάσει των όρων του διαγωνισμού από τη στιγμή που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, και μάλιστα υπόκειτο σε προθεσμία που έβαινε στην εκπνοή της. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, με την τελευταία πραξικοπηματική τροπολογία που πέρασε στη Βουλή, άλλαξε ουσιώδεις όρους του διαγωνισμού που προέβλεπαν παράδοση της μεταλλουργίας εν λειτουργία στον νέο ιδιοκτήτη, αυτός ίσως θέλει να κρατά ανοικτό ένα παράθυρο απεμπλοκής από τη μεταβίβαση επικαλούμενος παραβίαση όρων από πλευράς Δημοσίου και ειδικής διαχείρισης, έχοντας από την πλευρά του καλύψει όλες τις τυπικές και ουσιαστικές υποχρεώσεις του.
Απόψε η μεγάλη σύσκεψη ενάντια στη μεγάλη ερήμωση
Εν τω μεταξύ στη Λάρυμνα, απόψε στις 8.30 το βράδυ, στο γήπεδο μπάσκετ του οικισμού, γίνεται η μεγάλη σύσκεψη που οργανώνουν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, με προσκεκλημένους όλους τους συλλογικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα των αγροτών και των επαγγελματιών, με μια ευρεία ατζέντα θεμάτων που βασανίζουν τις τοπικές κοινωνίες και οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική ερήμωση τον νομό Φθιώτιδας και όχι μόνο:
Να αποζημιωθούν οι αγρότες της Κωπαΐδας που πλήττονται από την ανομβρία και της Λοκρίδας από την ακαρπία της ελιάς, οι κτηνοτρόφοι που τα κοπάδια τους έχουν χτυπηθεί από ευλογιά. Να ανοίξει η ακτοπλοϊκή γραμμή από Αγιο Κωνσταντίνο προς Σποράδες, που διακόπηκε έπειτα από 180 χρόνια «για να εξυπηρετηθούν οι εφοπλιστές». Και φυσικά, να μείνει ανοικτή η ΛΑΡΚΟ, καθώς το κλείσιμό της θα επέτεινε τραγικά την παραγωγική παρακμή της περιοχής.
Οταν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ λένε ότι θα ρημάξουν ολόκληρα χωριά δεν είναι σχήμα λόγου. Οταν ξεκίνησαν τον αγώνα τους για να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να σωθούν οι θέσεις εργασίας, στην εταιρεία δούλευαν πάνω από 1.200 εργαζόμενοι και πολλές δεκάδες εργολαβικοί. Σήμερα έχουν μείνει μόλις 700, καθώς η μακρά, άνω της τετραετίας, αναμονή της κυβερνητικής «λύσης» έχει υποχρεώσει ήδη περίπου 150 να αναζητήσουν δουλειά σε άλλες μεταλλουργικές μονάδες, ιδιαίτερα στη Βιοχάλκο του Στασινόπουλου (διανύοντας απόσταση ακόμη και 100 χιλιομέτρων τη μέρα!), ενώ περίπου 300 επέσπευσαν τη συνταξιοδότησή τους, χάρη και στα βαρέα ένσημα.
Οι 700 εναπομείναντες είναι κυρίως εργαζόμενοι με παιδιά σε σχολική ηλικία, περίπου 300 μένουν στους οικισμούς της εταιρείας και πρέπει να ξεσπιτωθούν, ενώ άλλοι έχουν στεγαστικά για τα σπίτια τους στα «Λαρκοχώρια», στα οποία λειτουργούν 4 Δημοτικά σχολεία και 4 νηπιαγωγεία, που είναι άγνωστο αν θα επιβιώσουν, αν και όταν οι οικογένειες της ΛΑΡΚΟ αναγκαστούν να φύγουν. Κάποτε αυτά τα χωριά ήταν ζωντανά, η δεύτερη και η τρίτη γενιά εργατών της μεταλλουργίας έστηναν τις ζωές τους γύρω απ’ αυτήν, οι γεννήσεις ήταν δεκάδες κάθε χρόνο. Πέρσι είναι ζήτημα αν καταγράφηκαν τρεις γεννήσεις στη μικροκοινωνία των χωριών της ΛΑΡΚΟ, πράγμα που επιβεβαιώνει πως η βιομηχανική παρακμή της χώρας έχει στην άλλη όψη της την κοινωνική και δημογραφική παρακμή της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας