• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 17.8°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.1°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.9°C / 11.7°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 15.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
Το ΔΝΤ απαντάει στον Ντάισελμπλουμ για το χρέος

«Εμμέσως πλην σαφώς... διαφωνούμε»

AP Photo/Virginia Mayo

Το ΔΝΤ απαντάει στον Ντάισελμπλουμ για το χρέος

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας» δηλώνει από τη Λίμα του Περού ο Πολ Τόμσεν, απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου εκτίμησε ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά με τη νέα συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο, είναι αρκετά μεγάλη. Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «καλοσωρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση η οποία φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα».

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και προέτρεψε τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μία γενναία ελάφρυνσή του, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν α ρκούν, προκειμένου η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ξεκαθάρισε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το πώς εννοεί το ΔΝΤ την ελάφρυνση αυτή.

Εμμέσως, πλην σαφώς, ο κ. Τόμσεν έδειξε να προκρίνει μία λύση ανάλογη εκείνης που εφαρμόστηκε το 2011 με το PSI, αναφέροντας ότι, αν επιλεγεί τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους με τη χρονική επιμήκυνσή του, αυτή θα πρέπει, για να είναι αποτελεσματική, να μεταθέτει τις λήξεις των ομολόγων σε «ιδιαίτερα μεγάλο βάθος χρόνου».

«Θόλωσε» τα νερά

Σημειωτέον, ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιχείρησε να «θολώσει» τα νερά αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε να εννοηθεί ότι μια συμφωνία για την εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.

«Θα δούμε εάν θα υπάρξουν κάποιες πολύ υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες (peaks) τα επόμενα 30 χρόνια» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει δείξει ότι οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Άρα, εάν ισχύει αυτό, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να κάνουμε παρεμβάσεις - είναι πολύ μακριά» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας: «Αλλά θα δούμε, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ».

Να σημειώσουμε πως το ΔΝΤ ζητά το πλαφόν να μη ξεπερνά το 10% του ελληνικού ΑΕΠ.

«Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται στο πρότυπο του 15% αλλά εάν πουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους» δηλώνει από την πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπλουμ, επιχειρώντας να δείξει διαλλακτικός.

Ο ίδιος, συμπληρώνει ότι από πολιτικής άποψης είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ακόμα και αν δεν πρόκειται να δανείσει χρήματα, επιχειρώντας να διατηρήσει τις «γέφυρες» επικοινωνίας με το Ταμείο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, νωρίτερα, ανέφερε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν πως μια ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω του περιορισμού του κόστους για την εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για το εάν η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να δοθεί εξ ολοκλήρου από την αρχή, σταδιακά με την πάροδο του χρόνου όσο τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις ή ως συνδυασμός αυτών των δύο, θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος, αφού η Ελλάδα περάσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Παρέμβαση Ολάντ

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στα παζάρια» που γίνονται, σημαντική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας πραγματοποίησε την Τετάρτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Φρανσουά Ολάντ, ανοίγοντας πρώτη φορά ευθέως τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος κι υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί μέρος της συνολικής συμφωνίας του Ιουλίου.

Κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις του Βερολίνου, παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη απαρνήθηκε τις ευθύνες της έναντι της Ελλάδας. Τώρα ελπίζω ν' αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος».

Παραδέχτηκε ότι «εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το Eurogroup εστίασε μόνο στις ευθύνες της Ελλάδας»
Εμφανώς ενοχλημένος από τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Οι πυλώνες της ελληνικής πρότασης....
«Το Eurogroup εστίασε μόνο στις ευθύνες της Ελλάδας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ελληνικό ενδιαφέρον η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με την Κριστίν Λαγκάρντ και στο «μενού»... θα βρεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους σε μια ύστατη...
Με ελληνικό ενδιαφέρον η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ;
Προπαρασκευαστικές εργασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχουν άμεση σχέση με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Washington Group. Με...
Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή
Το θέμα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος απασχόλησε τη συνάντηση του λεγόμενου Washington Group. Οι βασικοί «παίκτες» μπορεί να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, όμως άφησαν να διαφανούν τα πρώτα σημάδια...
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του
Το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας και το πρόγραμμα εποπτείας που θα το συνοδεύει θα τεθούν επί τάπητος στα κρίσιμα ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον. Με την ελάφρυνση του...
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας