«Το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο, η θέση μας δεν έχει αλλάξει σε αυτό το ζήτημα», διεμήνυσε χθες από τη Λίμα του Περού η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, την οποία παραχώρησε από κοινού με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον και τον εκπρόσωπο Τύπου Τζέρι Ράις στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Λαγκάρντ τόνισε:
Η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ και οποιοδήποτε πρόγραμμα βοήθειας προς αυτήν οφείλει να στηρίζεται σε δύο σκέλη:
•Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να ενσωματωθούν στη νομοθεσία της χώρας, ειδικά στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στη διακυβέρνηση των τραπεζών.
•Το δεύτερο σκέλος αφορά τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για το χρέος, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο. Η θέση μας για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει.
Κατά τα άλλα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου προειδοποίησε ότι «οι φορείς χάραξης της οικονομικής πολιτικής στον κόσμο θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της... περουβιανής κουζίνας, η οποία», όπως είπε, «αποτελεί ένα μείγμα από τις καλύτερες πρακτικές σε όλον τον κόσμο, μια αναβάθμιση και τελειοποίηση παραδοσιακών συνταγών».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι καυτά θέματα όπως η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η Κίνα και η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων θα πρέπει να διευθετηθούν:
Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ έχει μπει σε καλό δρόμο και μια αύξηση των επιτοκίων πλησιάζει. Ομως αυτό θα οδηγήσει σε σφίξιμο των όρων χρηματοδότησης διεθνώς. Από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα και η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές έχουν μεγαλύτερες των αναμενομένων δευτερογενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Ακόμη οι αναδυόμενες οικονομίες, που συνέβαλαν στο μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, χτυπήθηκαν σκληρά από την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι φορείς χάραξης της πολιτικής βρίσκονται αντιμέτωποι όλο και πιο πολύ με δύσκολους συμβιβασμούς πολιτικών.
Η Λαγκάρντ έκανε έτσι έκκληση για την υιοθέτηση ενός προσεκτικού μείγματος πολιτικών που θα υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα μειώνει τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους και θα μεταρρυθμίζει τις οικονομίες.
«Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και η διεθνής συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ... Θα πρέπει να μειώσουν τους κινδύνους σε έναν αβέβαιο κόσμο», κατέληξε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας