Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
31.2° 29.3°
3 BF
32%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
28°C
29.3° 26.6°
0 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
30.9° 28.2°
2 BF
40%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
0 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 26.2°
1 BF
46%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.5° 24.4°
0 BF
41%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.9° 27.7°
5 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.9°
3 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 25.8°
4 BF
40%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.0° 28.7°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
30.9° 26.9°
0 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
27.3° 24.9°
0 BF
44%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 26.5°
0 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
3 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 29.5°
0 BF
24%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.3° 25.3°
2 BF
57%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.0° 25.7°
1 BF
66%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
1 BF
32%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΛΑΡΚΟ κινητοποίηση
Η κυβέρνηση προσπαθεί εν κρυπτώ να βάλει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. | (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

ΛΑΡΚΟ: Εν αναμονή απάντησης από τη Ν. Κεραμέως οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κινητοποιούνται και ζητούν συνάντηση με την υπουργό καθώς, παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου, η ΔΥΠΑ προχώρησε στην απόλυσή τους.

Μία μέρα πριν από το δικαστήριο όπου θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα της ΛΑΡΚΟ, στην προσπάθειά τους να διασώσουν τις θέσεις εργασίας τους, και παρά το γεγονός ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τη νέα υπουργό Εργασίας, δεν έχουν πάρει απάντηση από τη Νίκη Κεραμέως.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κινητοποιούνται και ζητούν συνάντηση με την υπουργό καθώς η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας είχε «παγώσει» τη διαδικασία απολύσεων και επέβαλε να μείνουν οι 850 εργαζόμενοι της μεταλλουργίας στις δουλειές τους, και κατ’ επέκταση στα σπίτια τους στους οικισμούς της εταιρείας, μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πριν από έναν μήνα συναντήθηκε με τα σωματεία των εργαζομένων στο Μαξίμου, είχε δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου.

Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ προχώρησαν ουσιαστικά σε απόλυση και «βάφτισαν» άνεργους τους 850 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, εντάσσοντάς τους πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων 

Το Σάββατο, εν όψει της δίκης αύριο Τρίτη στις 10 το πρωί, όπου θα πραγματοποιήσουν νέα κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 10:00πμ όλοι και όλες στην Ευελπίδων

ΛΑΡΚΟ - Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Η άμεση και δυναμική απάντηση που δώσαμε στο Υπουργείο Εργασίας, έδειξε ότι:

Όποτε, όπου, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και με οποιαδήποτε μορφή χρειαστεί, το μέτωπο υπεράσπισης  της επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και όλων των θέσεων εργασίας σε  αυτή, αυτόν τον αγώνα θα τον φτάσει μέχρι το τέλος, μέχρι την νίκη. 

Τώρα είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση. Μπροστά μας έχουμε ακόμη μία ταξική σύγκρουση: 

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 10:00πμ  όλοι και όλες στην Ευελπίδων.

Έχουμε το δίκιο και τα επιχειρήματα, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, θα (ξανά) βγούμε νικητές.

Διεκδικούμε:

Με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής με ανανέωση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων μέχρι την μεταβίβαση στον νέο  ιδιοκτήτη.

Την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την συνέχιση της εργασία μας σε αυτή.
Να μην ερημώσουν τα χωριά μας.
 
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Έχει ιδιαίτερη αξία και είναι κατάκτηση να έχεις  επιχειρήματα, προτάσεις, ντοκουμέντα, αποδείξεις, ενότητα, μαζικότητα, αγωνιστική δυναμική, ετοιμότητα, αντοχή και έκφραση αλληλεγγύης. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που αναγκάζουν να σε σέβεται (όχι να σ' αγαπά),  ακόμη και ο αντίπαλος.

Όταν στα υπουργεία ανοίγουμε την επιχειρηματολογία μας, τους «πιάνει αμηχανία»:

«Ο νόμος που ψηφίσατε προβλέπει εν λειτουργία με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία μέχρι τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη. Η διαδικασία μεταβίβασης είναι σε εξέλιξη, με τον νέο ιδιοκτήτη έχουμε έρθει σε επαφή και αναγνωρίζει την διασφάλιση των ειδικευμένων εργαζομένων ως κεφάλαιο, εσείς γιατί προσπαθείτε να μας διώξετε. Δεν χρειάζεται να μας πετάξετε στα προγράμματα ανεργίας και να ερημώσουν τα χωριά μας γύρω από την ΛΑΡΚΟ, δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος. Σας καλούμε να ανοίξει διάλογος στην βάση της  τεκμηριωμένης πρότασης των εργαζομένων, να παραμείνουμε στην ΛΑΡΚΟ χωρίς να σπαταλάτε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατεβάστε την ηλεκτρονική πλατφόρμα πού μας προσδιορίζει ως άνεργους της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και στη Ουγκάντα το υπουργείο εργασίας κρατάει τα προσχήματα κτλπ».

Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο πολλές φορές να μας λένε «έχετε δίκιο, αλλά…».

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, με διάθεση από την πλευρά μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ουσιαστικού διαλόγου στην βάση του πλαισίου διεκδίκησης που έχουμε, θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με τη νέα Υπουργό Εργασίας κ. Κεραμέως.

Παράλληλα όμως με αυτό, δεν επαναπαυόμαστε. Έχουμε ξεκάθαρο  ότι την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 10:00πμ στην Ευελπίδων, δεν διεξάγεται μία απλή δικαστική διαμάχη μεταξύ των εργαζομένων και της Ειδικής Διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ. Είναι σύγκρουση δύο κόσμων.

Από τη μία πλευρά είμαστε όλοι εμείς και από την άλλη πλευρά είναι τα οικονομικά συμφέροντα, η Ευρωπαϊκή Ένωση,  η Κυβερνητική στρατηγική και οι μηχανισμοί στήριξης της.

Είμαστε έτοιμοι για την διαδικασία της εκδίκασης. Έχουμε επιχειρήματα, αποδείξεις, ντοκουμέντα, το δίκιο. Είμαστε σε ετοιμότητα να κλιμακώσουμε με οποιαδήποτε μορφή πάλης χρειαστεί.

Η μαζικότητα και η έκφραση αλληλεγγύης είναι καθοριστικά για  να επιτύχουμε νέα παράταση της εργασίας μας στη ΛΑΡΚΟ. Με αυτό τον στόχο, τις επόμενες ημέρες το σωματείο μας θα πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης στα Λαρκοχώρια.

Έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε. Παράταση των συμβάσεων εργασίας μέχρι την μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη.

Ζήτω η Εργατική Αλληλεγγύη.

Καλή αντάμωση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΛΑΡΚΟ: Εν αναμονή απάντησης από τη Ν. Κεραμέως οι εργαζόμενοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας