Αθήνα, 37°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
37°C
37.8° 35.2°
4 BF
25%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
36°C
37.2° 35.5°
4 BF
36%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
34°C
34.0° 33.8°
2 BF
58%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
38°C
37.9° 37.9°
3 BF
23%
Βέροια
Αίθριος καιρός
39°C
39.0° 34.0°
3 BF
30%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
35°C
35.4° 35.1°
3 BF
19%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
36°C
36.4° 36.4°
2 BF
30%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
32°C
34.3° 32.2°
4 BF
27%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 32.9°
4 BF
33%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 29.8°
4 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
32.9° 30.7°
2 BF
48%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
3 BF
52%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
37.9° 36.2°
4 BF
20%
Λαμία
Αίθριος καιρός
37°C
37.2° 35.5°
3 BF
26%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 32.1°
3 BF
53%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
37°C
38.0° 36.0°
3 BF
13%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
33.3° 32.3°
3 BF
49%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
35°C
36.7° 34.7°
4 BF
39%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
36°C
36.0° 36.0°
1 BF
17%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
«Ανοιχτός στις μετακλήσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη γενική συνέλευση των τουριστικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι εφόσον υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, η πρώτη παρέμβαση θα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
«Ανοιχτός στις μετακλήσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη γενική συνέλευση των τουριστικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι εφόσον υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, η πρώτη παρέμβαση θα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών | EUROKINISSI
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ● ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ ΚΊΝΗΣΗ ΣΕ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Επενδύσεις σε υποδομές απαιτεί ο τουρισμός

Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για ενισχύσεις, διαφωνία για ενδεχόμενη αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων και προτάσεις για πλαφόν ανά προορισμό στις βραχυχρόνιες μισθώσεις περιλάμβανε το βασικό «μενού» της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ● Αύξηση +16,4% στις αεροπορικές αφίξεις του «Ελ. Βενιζέλος» και +9,5% στα περιφερειακά αεροδρόμια, +8,2% ο προγραμματισμός κρατήσεων, +11% στον οδικό τουρισμό το πρώτο πεντάμηνο και +3% αύξηση στη Μέση Κατά Κεφαλήν Δαπάνη το πρώτο τρίμηνο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων, «μηνύματα- μαθήματα» από τους κορυφαίους προορισμούς Μύκονο και Σαντορίνη που κινούνται… υποτονικά, επί του παρόντος τουλάχιστον, διαφωνία για ενδεχόμενη αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων και προτάσεις για πιο αποτελεσματικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις περιλάμβανε το βασικό «μενού» της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ψηλά στην ατζέντα για ακόμα μια φορά τα θέμα υποδομών και βιωσιμότητας, αλλά και προσωπικού, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει ότι «είμαστε ανοιχτοί στις μετακλήσεις», αλλά πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απασχόληση -και οι περισσότερες ευκαιρίες- ειδικά νέων ανθρώπων στον τουρισμό, ενώ για τις εργοδοτικές εισφορές επανέλαβε ότι εφόσον υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, η πρώτη παρέμβαση θα είναι η μείωσή τους. Σε ό,τι αφορά πάντως το φλέγον ζήτημα –όχι μόνο για τα ξενοδοχεία αλλά συνολικά για την κοινωνία–, αυτό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η κυβέρνηση μελετά νέες παρεμβάσεις προσεχώς.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς υπογράμμιζαν ότι το βασικό είναι να μπουν περιορισμοί στο ποια και πόσα σπίτια μπορούν να χρησιμοποιούνται καθώς και η φέρουσα δυνατότητα κάθε προορισμού. Εκεί, όπως τόνιζαν, είναι το μεγάλο ζήτημα και όχι στη φορολογία.

Στη φέρουσα δυνατότητα των προορισμών αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι πράγματι υπάρχουν κάποιοι προορισμοί που είναι κορεσμένοι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Παράσχης, μιλώντας στην πρωινή κλειστή συνεδρίαση υπογράμμισε ότι είναι σαφές πως οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της αύξησης των ροών προς το 2030. Ο ΣΕΤΕ και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου έχουν κάνει ήδη μια προεργασία σε επίπεδο χαρτογράφησης και καταγραφής προτάσεων –που εξειδικεύονται για κάθε περιφέρεια της χώρας– εκ των οποίων το 50% αναφέρεται σε δημόσιες υποδομές που αφορούν άμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο ένα 20% αναφέρεται σε υποδομές ευρύτερης ωφέλειας.

Η αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ και του ΕΣΠΑ αποτελεί, όπως είπε ο Γ. Παράσχης, μια μοναδική ευκαιρία την οποία οφείλουν να αξιοποιήσουν η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση για να αποφευχθεί μια ασύμμετρη και κατ’ επέκταση μη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ των τουριστικών ροών, των σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και των απαραίτητων υποδομών. Επανέλαβε εξάλλου τη θέση του ΣΕΤΕ ότι φόροι και τέλη από τον τουρισμό (π.χ. τέλος παρεπιδημούντων) πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ζωής κατοίκων και επισκεπτών των περιοχών από τις οποίες εισπράττονται.

Στην προώθηση των επενδύσεων σε υποδομές για ειδικές μορφές τουρισμού, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα υποστηρίξουν τον νέο κύκλο τουριστικής ανάπτυξης, αναφέρθηκε και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. «Κεντρικό στοιχείο αυτής της νέας προσέγγισης είναι η βιώσιμη διαχείριση των προορισμών. Με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, στοχεύουμε σε μία ανάπτυξη που θα διασφαλίζει ότι τα οφέλη από τον τουρισμό κατανέμονται δίκαια και ανταποδοτικά», όπως είπε.΄

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει υπερτουρισμός στην Ελλάδα με εξαίρεση έναν-δυο προορισμούς, «αλλά το να το ανάγουμε σε καθολικό πρόβλημα είναι εκτός από ανακριβές και αυτοκαταστροφικό», προσθέτοντας ότι έχουμε προβλήματα υποδομών και χρειάζονται γρήγορα μαζικές επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές. Ο Φ. Καραβίας αναφέρθηκε στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, σημειώνοντας ότι το 2009, τα 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία ήταν το 15% του συνόλου και σήμερα έχουν ξεπεράσει το 25%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επενδύσεις σε υποδομές απαιτεί ο τουρισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας