Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
31.9° 29.2°
2 BF
45%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.2° 30.4°
3 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
32.0° 29.9°
2 BF
54%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
39%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.1° 28.9°
4 BF
45%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
33°C
32.6° 28.5°
0 BF
41%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
28°C
29.0° 28.4°
2 BF
26%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.7° 25.7°
1 BF
46%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.7°
3 BF
58%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.9° 31.1°
4 BF
45%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.5° 26.8°
5 BF
49%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.7°
1 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
4 BF
62%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
31°C
31.9° 30.7°
2 BF
38%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
31.6° 29.5°
2 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
30°C
30.9° 29.8°
5 BF
68%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.1° 30.3°
3 BF
22%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 27.7°
1 BF
66%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
30.7° 29.2°
4 BF
67%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
28°C
28.1° 28.1°
3 BF
31%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
kausonas ergasia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το 2022 61.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποδόθηκαν στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού
Στο «και πέντε» η Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής

Συστάσεις για προστασία από τον καύσωνα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προβλέπει σταθερή άνοδο των μέσων θερμοκρασιών καθώς και ολοένα συχνότερους και έντονους καύσωνες, οι οποίοι έχουν περιγραφεί ως «σιωπηλοί, αόρατοι δολοφόνοι σιωπηλών, αόρατων ανθρώπων» ● Σύμφωνα με το Eurofound, το 23% των εργαζομένων στην Ε.Ε. εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες για τουλάχιστον το 1/4 των ωρών εργασίας τους, που ανεβαίνει στο 36% στη γεωργία και τη βιομηχανία και στο 38% στις κατασκευές.

Aυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00-17.00), όπου αυτό κριθεί κατά περίπτωση απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα. Αυτό προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εκδόθηκε στο «και πέντε» του καύσωνα χθες Τρίτη και ενώ είχε αρχίσει ήδη η επέλαση του θερμού ρεύματος από την Αφρική.

Αγνωστο παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα (απόγευμα Τρίτης) τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι γονείς λόγω κλεισίματος Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, ενώ με δεδομένο το έλλειμμα ελέγχων και τη γνωστή εργοδοτική αυθαιρεσία που παρατηρείται σε χώρους της εστίασης, καλό είναι να διακόψουν οι πολίτες τις κλήσεις για ντελίβερι.

Αναλυτικότερα η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει τα εξής: Μετά το Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα Τρίτη, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00-17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα. Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης επιβάλλεται στην επιχείρηση, από την Επιθεώρηση Εργασίας, χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη και την από 3 Ιουνίου του 2024 (αριθ. πρωτ. 34666) σχετική εγκύκλιο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τη νέα εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε προβλέπονται τα εξής μέτρα:

Παύση εργασιών

α. Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία, στις οποίες σύμφωνα με το από 10.6.2024 Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00-17.00 τις ημέρες Τρίτη 11.6.2024, Τετάρτη 12.6.2024 και Πέμπτη 13.6.2024 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφερόμενες, εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery) κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40°C.

β. Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που να διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38°C.

γ. Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway), καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/199, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις (εφόσον διαθέτουν κλιματισμό).

δ. Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές) υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ε. Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας διάταξης επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Τηλεργασία: Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 10.6.2024 Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας, εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Εκτακτα μέτρα

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης στις περιοχές που σύμφωνα με το από 10.06.2024 Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (κυρίως για Αττική, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και Θεσσαλία) και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Εκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες όπως οικοδόμοι, ντελίβερι, ταχυμεταφορείς ζητεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ). Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευτούν απέναντι στην απαίτηση της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα καθώς οι χώροι δουλειάς, βιομηχανίες, εργοτάξια, λιμάνια, αμπάρια, γίνονται καζάνια θανάτου με θερμοκρασίες και υγρασία που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στον θάνατο από θερμοπληξία, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος» επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του το ΕΚΠ.

Το ΕΚΠ ζητεί:

● Διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38°C. Αντίστοιχα άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

● Αποχή από την εργασία όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

● Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας (ΜΑΠ) για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

● Περιορισμό βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

● Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

● Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

● Υπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία).

● Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.

● Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).

● Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κ.λπ.), θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

● Ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Αόρατοι δολοφόνοι, αόρατων ανθρώπων

Το 2022 61.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποδόθηκαν στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προβλέπει σταθερή άνοδο των μέσων θερμοκρασιών καθώς και ολοένα συχνότερους και έντονους καύσωνες, οι οποίοι έχουν περιγραφεί ως «σιωπηλοί, αόρατοι δολοφόνοι σιωπηλών, αόρατων ανθρώπων».

Σύμφωνα με το Eurofound, το 23% των εργαζομένων στην Ε.Ε. εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες για τουλάχιστον το 1/4 των ωρών εργασίας τους, που ανεβαίνει στο 36% στη γεωργία και τη βιομηχανία και στο 38% στις κατασκευές. Αυτοί οι τομείς είναι γνωστοί για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας και την πρόσληψη πιο ευάλωτων (προσωρινών και μεταναστών) εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν επίσης από άλλες πτυχές της κλιματικής αλλαγής και από τις ολοένα και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) προειδοποιεί για εκτεταμένες επιπτώσεις, ιδίως στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, την παροχή νερού, την ενέργεια, τις μεταφορές και τις κατασκευές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συστάσεις για προστασία από τον καύσωνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας