Σε μια κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα στο ξενοδοχείο Divani Caravel, παρουσία εκατοντάδων στελεχών επιχειρήσεων, αναλυτών και θεσμικών φορέων, πραγματοποιήθηκε χθες το 14ο ετήσιο Sustainability Forum, της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων Capital Link. H λέξη «sustainability», που παλιότερα μεταφραζόταν ως «αειφορία», έχει καθιερωθεί να αποδίδεται ως «βιωσιμότητα», μια έννοια που τείνει να γίνει καραμέλα στο εταιρικό λεξιλόγιο, συχνά μαζί με άλλους εύηχους εισαγόμενους όρους, όπως diversity και inclusivity (διαφορετικότητα και συμπερίληψη).
Ομως πλέον το τρίπτυχο «Βιωσιμότητα - Επενδύσεις και Ανάπτυξη», όπως ήταν η θεματική του φετινού φόρουμ, έχει στο επίκεντρό του έναν πακτωλό χρημάτων που πρέπει να επενδυθούν «βιώσιμα», ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΗΕ για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% ώς το 2030 και μηδενισμό τους ώς το 2050. Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Citi Eλλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Δημήτρης Χατζηιακώβου, θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 125 τρισ. δολαρίων για την πράσινη μετάβαση ώς το 2050 (εκτίμηση που βασίζεται σε έρευνα του ΟΗΕ).
Ο ορισμός της βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι «να καλύπτεις τις ανάγκες του παρόντος, διασφαλίζοντας ότι και οι επόμενες γενιές θα είναι σε θέση να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες», μια αρκετά «ευρύχωρη» διατύπωση που αποσαφηνίζεται με επιμέρους δείκτες βιωσιμότητας. Ενα εργαλείο μέτρησης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των επενδύσεων, που έχει υιοθετηθεί και από την Ε.Ε., είναι το τρίπτυχο ESG (Environment - Society - Governance) ή Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στο «Ε» του ακρωνυμίου, στην ομιλία του για την «Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση», με συντονιστή τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deloitte Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσόπουλο. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), όπως είπε, προβλέπει «πράσινες» επενδύσεις ύψους 192 δισ. ευρώ ώς το 2030, σχεδόν όσο το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας σήμερα, για να πιαστούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης.
Ο υπουργός για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στις πράσινες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (το 40% του προϋπολογισμού, περίπου 14,4 δισ. ευρώ) και των ΕΣΠΑ (το 30% των κονδυλίων, 6 έως 7 δισ.), όπως και στον διπλασιασμό των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης (στα 600 από 300 εκατ. ευρώ). «Οι λέξεις “Θεσσαλία” και “Daniel” εικονογραφούν τι θέλουμε να πούμε», τόνισε χαρακτηριστικά, μόνο που έως και σήμερα χιλιάδες πλημμυροπαθείς παραμένουν αφημένοι στη μοίρα τους, όπως αποκάλυψε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Λες και ήταν χτες οι πλημμύρες», 14/5., Μ.Α. Κωνσταντόπουλος).
Σε πάνελ των τραπεζιτών για τα κριτήρια ESG στη χρηματοδότηση, απογοητευτικά ήταν τα μαντάτα για τις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς ειπώθηκε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ λίγες εκείνες που έχουν υιοθετήσει τέτοια πρότυπα. Μάλιστα τα στελέχη των τραπεζών παραδέχτηκαν ότι το «πρασίνισμα» είναι πολύ δαπανηρό για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά απαραίτητο αν θέλουν να είναι επιλέξιμες για δάνεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας