Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.8° 32.5°
5 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
36°C
39.4° 32.4°
4 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
35°C
38.7° 34.9°
3 BF
37%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
3 BF
26%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
35.7° 34.9°
5 BF
34%
Βέροια
Αίθριος καιρός
37°C
38.0° 31.8°
2 BF
36%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
34.4° 33.4°
2 BF
20%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
35.7° 35.7°
3 BF
19%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
33.8° 30.8°
4 BF
40%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
34.0° 31.9°
3 BF
42%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
5 BF
48%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 30.1°
3 BF
48%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
36°C
38.0° 33.4°
4 BF
26%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
35.1° 31.5°
3 BF
32%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.3° 31.8°
4 BF
55%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
36.0° 35.0°
5 BF
15%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
34.3° 32.1°
4 BF
43%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
33°C
37.8° 32.5°
3 BF
52%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
33°C
33.2° 33.2°
2 BF
27%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
Χατζηδάκης - Μιχαηλίδου
Τι απαντά η υπουργός στις αποκαλύψεις για απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία φάντασμα | Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

ΔΥΠΑ: Πέντε «καυτά» ερωτήματα στη Βουλή για τις απευθείας αναθέσεις

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» • Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στη Βουλή • Η Μιχαηλίδου «κάλυψε» την εταιρεία μέσω της… ανακοίνωσης της εταιρείας.

Οσμή σκανδάλου αναδύεται όλο και περισσότερο πάνω από τις απευθείας αναθέσεις της ΔΥΠΑ σε εταιρεία – φάντασμα, που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» μετά τις καταγγελίες της ΠΑΝΣΥΠΟ και άλλων δύο συνδικαλιστικών φορέων που καλύπτουν τους εργαζομένους και όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας.

Μετά τις αντιδράσεις η ΔΥΠΑ αναγκάστηκε, χθες, να εκδώσει εν μέσω πανικού ανακοίνωση με την οποία, λίγος ως πολύ, προέτρεπε συνδικαλιστές και δημοσιογράφους να… μεταφέρουν τις απορίες τους στην ίδια την εταιρεία με την επωνυμία  Syn International IKE. 

Το θέμα, πάντως, παρά τις προσπάθειες δεν κλείνει με τον ΣΥΡΙΖΑ να το φέρνει στη Βουλή ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις για ορισμένα σημαντικά ερωτήματα.

Οι Τομεάρχες Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής, Γιώργος Γαβρήλος και Κατερίνα Νοτοπούλου κατέθεσαν εκτάκτως ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία σημειώνοντας:

 1. Μετά τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων, τι έχουν πράξει για να ερευνήσουν τα πεπραγμένα της Διοίκησης της ΔΥΠΑ;
   
 2. Παρείχαν πολιτική ή διοικητική κάλυψη σε αυτές τις αμφισβητούμενες ενέργειες των συναπτών απευθείας αναθέσεων σε εταιρεία που όπως καταγγέλλεται, φαίνεται να είναι φάντασμα;
   
 3. Γιατί δεν προτιμήθηκε η δωρεάν συνδρομή της ΕΡΤ για την παραγωγή διαφημιστικών σποτ προώθησης των δράσεων της ΔΥΠΑ, αλλά αντίθετα κάθε φορά προτιμούνται ιδιώτες με, φυσικά, αδρές αμοιβές;
   
 4. Τίθεται θέμα αμφισβήτησης των αποφάσεων της Διοίκησης της ΔΥΠΑ ή ανάληψης από μέρους σας άλλων πρωτοβουλιών;
   
 5. Τι έχουν πράξει για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του Οργανισμού και τι έχουν κάνει για να περιοριστεί η σπατάλη του δημοσίου χρήματος, που όμως φαίνεται δεν πάει για το σκοπό της ενίσχυσης των πραγματικών δράσεων της ΔΥΠΑ ή της πρόσληψης προσωπικού, αλλά σε ανάθεση έργων με μόνο σκοπό την διαφήμιση;

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι οι απευθείας αναθέσεις αποτελούν πρόκληση και κατακεραυνώνει τα αρμόδια υπουργεία για τη μέχρι τώρα σιωπή τους.

Αναλυτικά η ερώτηση

Η εμφάνιση Μιχαηλίδου και η εταιρεία – φάντασμα

Χθες, πάντως, κυκλοφόρησε σε επιλεγμένες ιστοσελίδες και η απάντηση της  προς την «Εφημερίδα των Συντακτών». Μια απάντηση που δεν ήρθε στην εφημερίδα, ενώ σε αυτή δεν αναφέρεται ούτε ποια εταιρεία είναι ούτε ποιον εκπροσωπεί.

Πάνω σε αυτήν την ανακοίνωση, πάτησε, λοιπόν, σήμερα η υπουργός Εργασίας στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση για το ζήτημα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Δόμνα Μιχαηλίδου, εμμέσως πλην σαφώς, κάλυψε τη ΔΥΠΑ, αλλά και την εταιρεία… επαναλαμβάνοντας αυτά που ανέφερε η χθεσινή σχεδόν ανώνυμη ανακοίνωση.

Ειδικότερα η κ. Μιχαηλίδου υποστήριξε: «βεβαίως έχουμε δει κι εμείς τα δημοσιεύματα. Τα δημοσιεύματα είναι για ένα άθροισμα αναθέσεων ενενήντα κάτι χιλιάδων ευρώ μαζί με το ΦΠΑ το οποίο τι είναι αυτό; Για να ξεκαθαρίσω την κατάσταση και να αποφευχθεί η δημιουργία εντυπώσεων. Η ΔΥΠΑ ως ένας φορέας ο οποίος έχει μετασχηματιστεί και από εκεί που ήταν ο ΟΑΕΔ, ένας φορέας ο οποίος απλά έδινε επιδόματα ανεργίας, κάνει καταρτίσεις, βοηθά τον κόσμο να βρει δουλειά, έχει καταρτίσει 170.000 άτομα, έτσι ώστε αυτό το πρόβλημα σύζευξης της αγοράς εργασίας και του εργοδότη που δεν μπορεί να βρει τους εργαζόμενους που θέλει, πάει και τους καταρτίζει η ΔΥΠΑ έτσι ώστε αυτό το match να γίνει καλύτερο στην αγορά εργασίας, προβαίνει σε δράσεις δημοσιότητας. Οι δράσεις δημοσιότητας αυτές, αυτές οι συγκεκριμένες στις οποίες αναφέρονται τα δημοσιεύματα, είναι η κατανομή διαφημιστικού μπάτζετ σε διάφορα μέρη της ελληνικής περιφέρειας, έτσι ώστε όταν παραδείγματος χάριν η ΔΥΠΑ πηγαίνει και κάνει μέρες καριέρας στη Θεσσαλία ή τρέχει προγράμματα εξωστρέφειας ιδίως στην ελληνική επαρχία, να γνωρίζει ο κόσμος στον οποίο απευθυνόμαστε, ιδιαίτερα όταν δεν είναι στο κέντρο, ότι τρέχουν αυτά τα προγράμματα της ΔΥΠΑ. Τα προγράμματα αυτά και οι αναθέσεις στις οποίες τα δημοσιεύματα αναφέρονται είναι όσο καταλαβαίνω 100% νόμιμες. Δηλαδή ο νόμος από το 2016 σου λέει ότι μέχρι και τις 30.000 ευρώ δεν χρειάζεται να κάνεις διεθνή διαγωνισμό ο οποίος παίρνει πάνω από ένα χρόνο. Μέχρι και τις 30.000 ευρώ μπορεί σε εταιρείες που πληρούν τις προδιαγραφές να δώσεις απευθείας ένα ποσό[…] Πληρούσαν πλήρως τις προδιαγραφές, πληρούσαν τη νομοθεσία των απευθείας αναθέσεων, δεν είναι μία ανάθεση των 92 χιλιάδων ευρώ. Είναι τέσσερις ή πέντε αθροιστικά[…] δίνονταν αυτά τα 30.000 ευρώ στην εταιρεία αυτή, η εταιρεία κρατούσε ως δική της πληρωμή το 8%, δηλαδή από τις 30.000 κρατούσε περίπου 2.500 χιλιάδες[…]» .

Δεν απέφυγε, τέλος, τις αιχμές επισημαίνοντας « νομίζω ότι είναι γενικότερα γνωστό και δυστυχώς και αποδεκτό ότι γίνονται πρακτικές για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τηρήθηκε νομίμως η διαδικασία και εγώ ζήτησα αμέσως ενημέρωση γι’ αυτό το πράγμα[…] Και να πω και το εξής ότι η εταιρεία αυτή παίρνει το 8 % των τριάντα χιλιάδων, δηλαδή δυόμιση χιλιάδες ευρώ και όλα τα υπόλοιπα δίνονται απευθείας στα κανάλια, με αποδεικτικά στοιχεία βέβαια της επαρχίας, έτσι ώστε να προωθηθούν οι δράσεις της ΔΥΠΑ».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΥΠΑ: Πέντε «καυτά» ερωτήματα στη Βουλή για τις απευθείας αναθέσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας