Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
32.8° 27.8°
1 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
29.1° 22.6°
1 BF
60%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
28.2° 23.0°
0 BF
38%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 21.9°
2 BF
73%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
25.4° 23.5°
1 BF
49%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
21.8° 20.4°
2 BF
35%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
27°C
27.4° 27.4°
1 BF
38%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.9° 27.8°
3 BF
28%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 24.0°
0 BF
38%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
28.8° 26.4°
1 BF
69%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.5° 26.5°
3 BF
62%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
59%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.5° 25.9°
0 BF
34%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
31.6° 24.5°
2 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
2 BF
35%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
33.0° 28.0°
1 BF
31%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.5° 25.5°
2 BF
62%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
26.1° 22.7°
1 BF
75%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.6° 18.6°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
gavrilis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γιώργος Γαβρίλης | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Ζητείται διαφάνεια στα έργα εκβάθυνσης του Πειραιά

Δηλώσεις από τη δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους και Ολες» με αφορμή τα ζητήματα ασφαλείας που ανακάλυψε όψιμα το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις δύο αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ.

Τις δυο αντίθετες αποφάσεις που εξέδωσε μέσα σε λίγες μέρες μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα έργα εκβάθυνσης (βυθοκόρησης) που γίνονται από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, με την πρώτη να τα αναστέλλει και τη δεύτερη να τα επιτρέπει, καθώς και το έγγραφο που απέστειλε προς το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο το υπουργείο Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα εάν δεν συνεχιστούν τα έργα, σχολίασε χθες η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Ολους και Ολες» με επικεφαλής τον Γιώργο Γαβρίλη. Σημειώνεται ότι η παράταξη μαζί με πολίτες στα τέλη Μαρτίου είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά με αίτημα να σταματήσουν οι εργασίες εκβάθυνσης στο λιμάνι μέχρι να διευκρινιστεί η νομιμότητα των εκτελούμενων εργασιών.

Χθες με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις υπενθύμισε: «Την Παρασκευή 17 Μαΐου το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής με την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ο Δήμος Κερατσινίου, πολίτες και η παράταξή μας είχαν ζητήσει να σταματήσουν τα έργα των τοξικών αποβλήτων στο λιμάνι του Πειραιά. Τη Δευτέρα 20 Μαΐου, δύο μέρες μετά την κοινοποίηση της απόφασης αυτής του ΣτΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος με μια πρωτοφανή ενέργεια ζήτησε να ανασταλεί η απόφαση του ΣτΕ θέτοντας θέματα ασφαλείας της ναυσιπλοΐας λόγω των μειωμένων βυθών. Τα σημεία δε αυτά είναι γνωστά από τα πλοία εδώ και πολλά χρόνια».

Αναφορικά με το επιχείρημα του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας επισημαίνει: «Η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, που ανακάλυψε τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα πρέπει αφενός να εξασφαλίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου το ίδιο το υπουργείο να θέτει τα δύο θέματα αυτά στο επίκεντρο της προσοχής του. Οι εργασίες της εκβάθυνσης των βυθών μπορούν και πρέπει να γίνονται με βάση την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία με συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις και με διαφάνεια, όχι αυθαίρετα και εν κρυπτώ».

Τέλος, αναφέρει ότι «εάν πιστεύει μια επιχειρηματική ελίτ ότι θα έχει λευκή εξουσιοδότηση για να κάνει ό,τι θέλει με τις πλάτες κυβερνητικών παραγόντων, εμείς δηλώνουμε ότι από την πλευρά μας θα ασκούμε συστηματικό έλεγχο, χωρίς εκπτώσεις, θα υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών όσες φορές κι αν βρεθούμε απέναντι σ’ ένα σκληρό σύστημα συμφερόντων».

Σημειώνεται ότι σήμερα έχει οριστεί η εκδίκαση της αίτησης αναστολής των έργων που είχαν καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και πολίτες του Πειραιά. Απόφαση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί εάν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, θα συνεχιστούν τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στις 11 υποχρεωτικές επενδύσεις της Cosco.

Παρέμβαση και από τη Νέα Αριστερά

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας με θέμα «Κίνδυνος ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής βλάβης στο Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά» κατέθεσαν χθες πέντε βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Οι βουλευτές ανάμεσα στ’ άλλα ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

● Ποιος είναι ο ανάδοχος εκσκαφής (βυθοκόρησης) και ποιος της διαχείρισης των αποβλήτων; Πότε και με ποια διαδικασία ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων; Πληροί τις προϋποθέσεις που επιβάλλει ο νόμος 4819/21;

● Σε ποιες συγκεκριμένες εγκαταστάσεις μεταφέρονται τα βυθοκορήματα και με ποιον τρόπο;

● Οι θέσεις με τα μειωμένα βάθη είναι πλήρως χαρτογραφημένες και γνωστές σε όλους τους χρήστες, οι δε πλοίαρχοι τις γνώριζαν και κινούνταν αναλόγως. Υπήρξε κάποιο έκτακτο γεγονός που άλλαξε προσφάτως τη διαμόρφωση του βυθού και πότε;

● Είναι το σύνολο του λιμένα επικίνδυνο για τα πλοία όπως αφήνει να εννοηθεί το έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος με Α.Π. ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ/53251/3712/20.5.2024 στις παραγράφους 3 και 4; Αν όχι, σε ποιες ακριβώς θέσεις υπάρχει κίνδυνος και τι βάθη υπάρχουν; Αν ναι, και δεδομένου ότι οι εργασίες βυθοκόρησης προβλέπεται να διαρκέσουν ακόμα πολύ καιρό ή και μήνες, ο «επικίνδυνος» κατά τον ΟΛΠ και το ΥΠΕΝ λιμένας θα παραμένει ως έχει εν λειτουργία εν μέσω θερινής περιόδου, χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζητείται διαφάνεια στα έργα εκβάθυνσης του Πειραιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας