ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ημέρες καριέρας στη Θεσσαλονίκη το 2023, με τον υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη σε πρώτο πλάνο, τον υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη και τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη (δεξιά)
Αναπάντητες παραμένουν οι καταγγελίες εργαζομένων της υπηρεσίας που έφτασαν και στη Βουλή

Προβληματικές απευθείας αναθέσεις από τη ΔΥΠΑ

Εξηγήσεις ή παραιτήσεις ζητούνται από τον διοικητή και τους υποδιοικητές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τις πέντε απευθείας αναθέσεις συνολικής αξίας άνω των 130.000 ευρώ, που αφορούν την επικοινωνιακή προβολή της από εταιρεία αμφίβολης υπόστασης, η οποία δεν διαθέτει καν ιστότοπο, σταθερό τηλέφωνο ή λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε προέκταση του γνωστού σκανδάλου των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης του υπουργείου Εργασίας που έμεινε στη δημοσιογραφική ιστορία με την ακαταλαβίστικη φράση «σκόιλ ελικίκου» εξελίσσεται η αποκάλυψη για απευθείας ανάθεση διαφημιστικού προγράμματος κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε εταιρεία που δημιουργήθηκε λίγο χρόνο πριν από την ανάθεση του έργου χωρίς να κατέχει τα απαιτούμενα στοιχεία που πιστοποιούν προηγούμενη πείρα και λειτουργία.

Η εν λόγω εταιρεία, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από εκτενή σχετική έρευνα του συνδικάτου ΠΑΝΣΥΠΟ, δεν διέθετε ηλεκτρονικό ιστότοπο, λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε καν σταθερό τηλέφωνο, παρότι ως δραστηριότητα δηλώνεται ότι εξειδικεύεται (ΚΑΔ 62.01.11) στις υπηρεσίες Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τεχνολογιών της Πληροφορίας για Εφαρμογές. Επιπροσθέτως, δεν βρέθηκαν δημοσιοποιημένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ανάλογη δραστηριότητα, δηλαδή ανάληψη έργων στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Κι ενώ η διοίκηση της ΔΥΠΑ συνεχίζει να σιωπά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απαξιοί να επιβεβαιώσει ή ακόμη και να διαψεύσει την καταγγελία για την ανάθεση σε μια εταιρεία που όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι στήθηκε σε μια βραδιά, οι τρεις σημαντικότεροι συνδικαλιστικοί φορείς στον χώρο της ΔΥΠΑ, με κοινή ανακοίνωσή τους, προέβησαν χθες σε ακόμη μια καταγγελία.

Ο Α’ υποδιοικητής της ΔΥΠΑ, Γιώργος Καραχάλιος, και η υποδιοικήτρια Γιάννα Χορμόβα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (τ. ΟΕΕ, τ. ΟΕΚ), η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) προχωρώντας την έρευνα αποκαλύπτουν ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία «φάντασμα» έχουν δοθεί όχι μία, αλλά πέντε απευθείας αναθέσεις, όλες με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή την επικοινωνιακή προβολή της ΔΥΠΑ.

«Τα χρήματα αυτά είναι των εργαζομένων για την ανεργία και όχι το τσιφλίκι του καθενός. Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ και το εποπτεύον υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να δώσουν άμεσα μια απάντηση για όσα έχουν δημοσιευτεί και καταγγελθεί, δεδομένου ότι οι απευθείας αναθέσεις στην εν λόγω εταιρεία άρχισαν τον ένατο μήνα του 2023 και κατά συνέπεια μεγάλο τμήμα των ποσών που προαναφέρουμε έχει ήδη καταβληθεί στην εταιρεία» επισημαίνουν τα τρία συνδικάτα.

Χαρακτηρίζουν «αδιανόητα προκλητική» τη σιωπή και ουσιαστικά την άρνηση να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για το πού καταλήγουν τα χρήματα των εργαζομένων για την ανεργία και καλούν τον διοικητή, Σπύρο Πρωτοψάλτη, και τους τρεις υποδιοικητές της ΔΥΠΑ, Σπύρο Γεωργιάδη, Γιώργο Καραχάλιο και Γιάννα Χόρμοβα, σε παραίτηση εάν δεν προβούν σε εξηγήσεις εντός των επόμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής αναθέσεις αθροιστικού ποσού 132.990 ευρώ:

● Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023. Συνολική δαπάνη, πλέον ΦΠΑ, ύψους 35.960 ευρώ.

● Διοργάνωση της Ημέρας Καριέρας ΔΥΠΑ στην Πάτρα, στις 21.10.23, για την κάλυψη των αναγκών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, συνολικής δαπάνης, πλέον ΦΠΑ, 11.160 ευρώ.

● «Ενημέρωση κοινού σε ψηφιακά μέσα για τις δράσεις της ΜΕΜΜΕ», σύμφωνα με το Υ.Σ. 836/24-11-2023 της Διεύθυνσης Γραμματείας Διοίκησης της ΔΥΠΑ, αντί δαπάνης 24.800 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

● Προμήθεια για την outdoor επικοινωνιακή προβολή του Ευρωπαϊκού Ετους Δεξιοτήτων και Δράσεων της ΔΥΠΑ για την Π.Δ. Θεσσαλίας, δαπάνης, πλέον ΦΠΑ, 24.428 ευρώ.

● «Διαφημιστική Καμπάνια για την Ημέρα Καριέρας στο Ηράκλειο Κρήτης στις 9/3/2024», προϋπολογισμένου ποσού, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, 14.012 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η περί ης ο λόγος εταιρεία SYN INTERNATIONAL IKE συστάθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2023. Στα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία επικοινωνίας της εκτός από έναν αριθμό κινητού και δύο emails, δεν υπάρχει τίποτε άλλο (ούτε ιστοσελίδα για το διαφημιστικό της έργο), ενώ σύμφωνα με τα ανοικτά δεδομένα του υπουργείου Ανάπτυξης ως ενεργά μέλη της διοίκησης της εταιρείας εμφανίζονται ο Καζί Ζαφάρ Ομάρ με ποσοστό 99% και η Γκούνη Καζί Ζαφάρ Αναστασία, με ποσοστό 1%. Το συνολικό κεφάλαιο της εταιρείας την οποία η ΔΥΠΑ επέλεξε για 5 απευθείας αναθέσεις είναι ύψους 5.000 ευρώ.

Αναζητώντας τον κ. Ομάρ

Στην προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τον βασικό μέτοχο Καζί Ζαφάρ Ομάρ, χθες το μεσημέρι, σταθήκαμε τυχεροί και κάποιος σήκωσε το κινητό που είναι αναρτημένο στη σελίδα σύστασης της εταιρείας.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

-O κύριος Ομάρ;

-Nαι.

-Είμαι δημοσιογράφος από την «Εφ.Συν.». Υπάρχουν καταγγελίες για την ανάθεση έργων στην εταιρεία σας. Τι απαντάτε;

-Εγκώ ντεν έχω άντροπο στο γκραφείο.

-Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που μπορούμε να μιλήσουμε;

-Στο πρωί, στο πρωί.

Κι εδώ o κύριος Ομάρ έκλεισε το τηλέφωνο.

Αφωνία

Επιχειρήσαμε να συνομιλήσουμε με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ. Η γραμματέας του Α’ υποδιοικητή, Σπύρου Γεωργιάδη, υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσει μετά τη λήξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, αλλά ακόμη περιμένουμε.

Νωρίτερα, ζητήσαμε μια επίσημη απάντηση από τον διοικητή Σπύρο Πρωτοψάλτη. Στο ερώτημα αν προτίθεται να απαντήσει ο διοικητής, η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου μας απέστειλε το εξής μήνυμα: «H απάντηση της υπηρεσίας θα δοθεί στην επερώτηση. Το μόνο σχόλιό μας είναι πως όλες οι αναθέσεις της Υπηρεσίας γίνονται όπως ορίζουν οι σχετικοί νόμοι και τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα».

Επομένως, όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε καλόπιστος, η όποια απάντηση θα δοθεί στη Βουλή, μετά τις εκλογές, αφού από την κατάθεση της ερώτησης που υπέβαλε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γ. Μουλικιώτης, για το θέμα προς την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 20 ημέρες. Κι αν υπάρξει αναβολή, μπορεί να αργήσει ακόμη περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση… οι εξηγήσεις μετά τις εκλογές. Για να μη χαλάσει και πάλι το επικοινωνιακό σκηνικό.

Aλλωστε, ο κ. Πρωτοψάλτης ρωτήθηκε προ ημερών για το ίδιο θέμα από τον τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Γαβρήλο, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με θέμα το ασφαλιστικό. Αλλά και τότε ο διοικητής της ΔΥΠΑ απέφυγε να απαντήσει.

Ερωτήματα

Κάπου εδώ το ανέκδοτο πρέπει να τελειώσει. Τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα:

● Ποιος και με ποια κριτήρια επέλεξε τη συγκεκριμένη εταιρεία;

● Πού είναι και ποια τα παραδοτέα της;

● Ποια είναι τα βίντεο που έκανε στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ανάθεσης;

● Πώς κοστολογήθηκαν οι διαφημιστικές της καμπάνιες;

● Πότε αποφασίστηκαν τα συγκεκριμένα έργα, με ποιες αποφάσεις του Δ.Σ. και πότε έγιναν οι αναθέσεις;

● Ποια είναι τα πραγματικά πρόσωπα πίσω από τον κ. Ομάρ;

Πάντως το όνομα «Καζί Ζαφάρ Ομάρ» ανταποκρίνεται σε πολίτη που ζει στην Ελλάδα, γεννημένο στο Μπανγκλαντές, με κύρια δραστηριότητα τη ζωγραφική.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS