Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
29.2° 23.6°
2 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
25°C
26.7° 22.3°
1 BF
65%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 24.4°
3 BF
47%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 20.7°
3 BF
64%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 21.6°
2 BF
63%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 20.1°
0 BF
49%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.7° 24.7°
2 BF
44%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
25.8° 25.5°
5 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 19.6°
3 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 22.8°
5 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
3 BF
76%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 28.1°
1 BF
30%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
20°C
22.9° 19.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
26.7° 20.5°
1 BF
53%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
73%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
28.0° 23.8°
0 BF
43%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 25.5°
2 BF
63%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 22.7°
1 BF
71%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
18.6° 18.6°
1 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
sofia zaxaraki
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη γνωρίζει και η ίδια πολύ καλά ότι επί της ουσίας υπουργείο ακόμη δεν έχει συσταθεί | EUROKINISSI/ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Υπουργείο χωρίς εργαζόμενους

Το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής είναι μόνο ένα κέλυφος αρμοδιοτήτων αφού, εννέα μήνες μετά τη σύστασή του, ούτε οργανόγραμμα ούτε οριζόντιες υποστηρικτικές υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών υπηρεσιών έχει, ενώ η διοικητική και οικονομική υποστήριξη του υπουργείου παρέχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Το πιο γνωστό ανέκδοτο πέριξ της πλατείας Κλαυθμώνος στα καφέ της Δραγατσανίου, στο κέντρο της Αθήνας, λέγεται «υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής». Στην πραγματικότητα πρόκειται μόνο για ένα κέλυφος αρμοδιοτήτων, αφού εννέα μήνες μετά τη σύστασή του, ούτε οργανόγραμμα ούτε οριζόντιες υποστηρικτικές υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών υπηρεσιών έχει, ενώ η διοικητική και οικονομική υποστήριξη του υπουργείου παρέχεται (αρχικά έως 31/12/2023 και στη συνέχεια με παράταση έως 30/6/2024) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μάλιστα κομβικό ρόλο για τη σύσταση της επιτελικής του δομής κλήθηκε να διαδραματίσει ως μετακλητός πλέον πρώην γνωστό στέλεχος και νυν συνταξιούχος του υπουργείου Εργασίας.

Μπορεί η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη να μην αφήνει εκδήλωση για εκδήλωση προκειμένου να προβάλει σχέδια για τη δημογραφική πολιτική (αλήθεια ποια;) με τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για τους ευάλωτους, την επέκταση του επιδόματος γάμου που θεσμοθέτησε του υπ. Εργασίας και την ανύπαρκτη στεγαστική πολιτική για τους νέους, αλλά γνωρίζει και η ίδια πολύ καλά ότι επί της ουσίας υπουργείο ακόμη δεν έχει συσταθεί.

Η κατάσταση αυτή και η επικρατούσα αδιαφορία της κυβέρνησης για το υπουργείο- βιτρίνα ανάγκασε τον κατά τα λοιπά όχι και τόσο λαλίστατο σύλλογο του υπουργείου Εργασίας να εκδώσει ανακοίνωση καταγγέλλοντας πως ακόμη και οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην γραμμή SOS για την ενδοοικογενειακή βία, εδώ και πολλά χρόνια εργάζονται, ως ΙΔΟΧ, υπό καθεστώς ομηρίας με ετήσιες ανανεούμενες συμβάσεις, ως εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας.

Αναφερόμενοι στο ιστορικό σύστασης του υπουργείου (27 Ιουνίου του 2023 ) με το ΠΔ 77(ΦΕΚ Α 130) η πρόεδρος του συλλόγου Ελ. Κούρκουλου και ο γ.γ. Γ. Σπανουδάκης, επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα υπουργείο στο οποίο ναι μεν συστάθηκαν Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μεταφέρθηκε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας από το Υπουργείο Εργασίας, αλλά στην πραγματικότητα υπολειτουργούν, αφού τις συνολικά 270 θέσεις, κατανεμημένες στις αντίστοιχες γενικές γραμματείες μόλις 171 υπάλληλοι υπηρετούν πραγματικά, ενώ 69 θέσεις είτε είναι κενές είτε δεσμευμένες λόγω αποσπάσεων.

«Θολό παραμένει και το τοπίο όσον αφορά τον οργανισμό του νέου υπουργείου, η έκδοση του οποίου παραπέμπεται γενικώς και αορίστως στο μέλλον, όπως έχει παραδεχθεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε συναντήσεις με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Ουσιαστικά, η προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Ν.Δ. παρέμεινε στα χαρτιά και πιο συγκεκριμένα στα ΦΕΚ αφού το περίφημο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ουσιαστικά, στελεχώνεται με το ελάχιστο προσωπικό των πρώην Γενικών Γραμματειών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μάλιστα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ουδεμία πρόσληψη για τη στελέχωσή του, ούτε πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα το Οργανόγραμμα του Υπουργείου. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι και αυτό το Υπουργείο όπως και πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνει υποστελεχωμένο, με συνέπεια να υλοποιούνται οι αρμοδιότητές του, με υπαλλήλους που τελούν υπό καθεστώς παράλληλων καθηκόντων, με αυθαίρετες μετακινήσεις και με θέσεις ευθύνης που θα καλυφθούν με τους γνωστούς αδιαφανείς τρόπους που όλες και όλοι γνωρίζουμε», επισημαίνει ο σύλλογος.

Προσθέτει δε ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον κυριαρχούν η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα καθώς οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν ποιο θα είναι το εργασιακό τους μέλλον. «Εντατικοποίηση της εργασίας, παράλληλα καθήκοντα, υποχρεωτικές μετακινήσεις, αποκλεισμός από τη κινητικότητα είναι μόνο μερικά από τα ενδεχόμενα που θα προκύψουν από τον τρόπο που οργανώνεται και στελεχώνεται το νέο υπουργείο. Κι όχι μόνο. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση η εν εξελίξει «περιπέτεια» σύστασης και λειτουργίας του ΥΚΟΙΣΟ αποδεικνύει όχι μόνο έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης όσον αφορά τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, απουσία σύνδεσης του νέου υπουργείου με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που αφορούν το πεδίο της κοινωνικής συνοχής και της οικογένειας και απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά τις διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας του υπουργείου (π.χ. κατάρτιση νέου οργανισμού). Επιβεβαιώνει και την εξαιρετικά προσφιλή πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για «περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου των μετακλητών και των ιδιωτικών εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπουργείο χωρίς εργαζόμενους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας