Χαρακτήρα πολιτικής παρέμβασης έχει η ειδική έκδοση του ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές, στέλνοντας μήνυμα για «αλλαγή πλεύσης» στις ευρωπαϊκές πολιτικές ώστε «να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική της Ε.Ε. με ορίζοντα το 2030». Η παρουσίαση των θέσεων του Συνδέσμου θυμίζει ακόμα και γραφιστικά προεκλογικό πρόγραμμα φιλο-ευρωπαϊκού συστημικού κόμματος, με τον εύληπτο τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;» και το hashtag #SEV4Europe. Το θεσμικό όργανο των Ελλήνων βιομηχάνων και (μεγαλο)επιχειρηματιών χτυπάει το καμπανάκι για υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «ενώ σε όρους αγοραστικής δύναμης, η οικονομία της Ε.Ε. το 2008 ήταν 5,8% ισχυρότερη των ΗΠΑ, το 2022 η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρότερη της Ε.Ε. κατά 4,7%».
Οι προεκλογικές προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών διαμορφώνονται σε 5 πυλώνες, με σαφή προσανατολισμό υπέρ μιας εκσυγχρονιστικής φιλελευθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου η Ε.Ε. θα στηρίζει μεν μέσω επενδυτικών ταμείων τις επιχειρήσεις αιχμής, αλλά θα τις «ελαφρύνει» από αυστηρούς ελεγκτικούς κανόνες. Η ατζέντα του ΣΕΒ απευθύνεται στη σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου και ειδικά προς τους «21 Ελληνες Ευρωβουλευτές (που μαζί με τους υπόλοιπους 699) θα αναλάβουν την ευθύνη της κατεύθυνσης για το μέλλον της Ε.Ε.».
Ο πρώτος πυλώνας αυτού του μέλλοντος είναι μια «καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενιαία αγορά», αναπροσαρμόζοντας τους ισχύοντες κανόνες, την εφαρμογή των οποίων επιβλέπει η Single Market Enforcement Task Force, όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών των κρατών-μελών. Ο ΣΕΒ παραπέμπει στην πρόσφατη έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα για τη βελτίωση της Ενιαίας Αγοράς. Ο Λέτα εστιάζει στο πώς η Ευρώπη θα ανταγωνιστεί με επιτυχία τις ΗΠΑ και την Κίνα, προτείνοντας την ισχυροποίηση - ενοποίηση νευραλγικών κλάδων της οικονομίας (ενέργεια-τηλεπικοινωνίες-χρηματοπιστωτικός κλάδος), π.χ. μέσω μιας Ενωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που θα διοχετεύει τις αποταμιεύσεις των πολιτών της Ε.Ε. για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πνεύμα ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η οικονομία της Ε.Ε. θα κερδίσει 713 δισ. επιπλέον ώς το 2029, από «την άρση ακόμα περισσότερων φραγμών στην ενιαία αγορά». Ως εχθροί της ανταγωνιστικότητας που μειώνουν την ελκυστικότητα της Ε.Ε. για επενδύσεις κατονομάζονται «οι υπερ-ρυθμίσεις, η δυσκαμψία μπροστά στις ταχύτητες της ψηφιακής εποχής και οι καθυστερήσεις στην επίλυση παραβάσεων».
Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο Πυλώνας 2 του ΣΕΒ, που προτείνει «ένα σοκ ρυθμιστικής απλοποίησης και δομικά λιγότερης γραφειοκρατίας», με μια νομοθεσία που «δεν εστιάζει σε συνεχείς μικρο-ρυθμίσεις αλλά μειώνει τα ρυθμιστικά βάρη». Στα εργαλεία του «σοκ» περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η «δραστική απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση κατά 50% του χρόνου περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Τρίτος πυλώνας είναι η «επαναβιομηχάνιση της Ε.Ε., με περισσότερες επενδύσεις, καινοτομία και διεθνή παρουσία», τέταρτος η «ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με περισσότερες δεξιότητες και ευελιξία» και πέμπτος «η εμβάθυνση της κυκλικής οικονομίας».
Οι «προτεραιότητες και η κατεύθυνση που θέτουν οι επιχειρήσεις» εν όψει των ευρωεκλογών θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση του ΣΕΒ την Πέμπτη 23 Μαΐου, με ομιλητές τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας