Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.9° 24.3°
4 BF
31%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
24°C
25.6° 23.2°
2 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 22.7°
2 BF
51%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
64%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 25.4°
0 BF
47%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
35%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
2 BF
49%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
25.5° 21.8°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
4 BF
50%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 22.4°
3 BF
53%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.7° 22.7°
2 BF
60%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
73%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
3 BF
27%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
27.2° 24.5°
3 BF
29%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
22.8° 22.7°
5 BF
63%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.1° 25.8°
2 BF
23%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
21.3° 19.4°
3 BF
71%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.5° 22.5°
2 BF
57%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
1 BF
42%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
european union b
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Καλά κρατεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμός στη χώρα μας παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, πράγμα που σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην απασχόληση εντάσσεται στα προβληματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στην Ευρώπη πέφτει, αλλά στην Ελλάδα παραμένει... κραταιός. Ο λόγος για τον πληθωρισμό στη χώρα μας, ο οποίος παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το στοιχείο αυτό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι εξελίξεις στην απασχόληση, παρά τη μείωση της ανεργίας, επισημαίνονται στα προβληματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να μετριαστεί και να μειωθεί στο 2,1% έως το 2025. Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) ήταν κατά μέσο όρο 4,2% το 2023 και διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή 1% πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα αναμένεται να παραμείνει ελαφρώς υψηλότερος, στο 3,1% και 2,2% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός συνέχισε την έντονα πτωτική πορεία του από το ανώτατο επίπεδο του 10,6% (σε ετήσια βάση) που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2022 στην ευρωζώνη. Τον Απρίλιο φέτος εκτιμάται ότι υποχώρησε στο 2,4%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, και η Κομισιόν προβλέπει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται και να επιτύχει τον στόχο ελαφρώς νωρίτερα το 2025 από ό,τι είχε προβλεφθεί. Η έκθεση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ το 2024 κατά 1% στην Ε.Ε. και κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ.

Κατακερματισμός

Το 2025 η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να επιταχυνθεί σε 1,6% στην Ε.Ε. και σε 1,4% στην ευρωζώνη. Στις προβλέψεις για την Ελλάδα καταγράφεται πως, ύστερα από μια μειωμένη αλλά σταθερή οικονομική απόδοση το 2023, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρά το 2024 και το 2025, υποστηριζόμενη από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.

Επίσης οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της απασχόλησης. Σύμφωνα με την αναφορά στην έκθεση, «το 2023 η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται λόγω της σταθερής οικονομικής δραστηριότητας, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται κατά 1,4 π.μ. σε 11,1%. Παρά την υψηλή ακόμη ανεργία, τα ποσοστά κενών θέσεων αυξάνονται, υποδεικνύοντας αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας σε ορισμένους τομείς».

Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, αλλά οι τεχνοκράτες επισημαίνουν ότι η αύξηση είναι πιθανό να περιοριστεί από τον κατακερματισμό της αγοράς εργασίας, ιδίως λόγω των αναντιστοιχιών στις δεξιότητες των εργαζομένων για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις επιχειρήσεις και από το χαμηλό ποσοστό δραστηριότητας.

Οι ονομαστικές αποδοχές ανά εργαζόμενο αναμένεται να αυξηθούν με λιγότερο δυναμικό ρυθμό αλλά να παραμείνουν σταθερές, υπερβαίνοντας τον πληθωρισμό, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού, της αύξησης των μισθών στον δημόσιο τομέα και της σύσφιγξης της αγοράς εργασίας.

Μειώσεις

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από 2,5% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,6% το 2023 κυρίως λόγω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,8% του ΑΕΠ το 2025. Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 161,9% το 2023 λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του πλεονάσματος του πρωτογενούς ισοζυγίου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν πάντως, οι δημοσιονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους. Οι αρνητικοί κίνδυνοι πηγάζουν από εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, κυρίως τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καλά κρατεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας