Στο σπάσιμο της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας σε τουρισμό και εστίαση με καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας (για την εστίαση πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα) ενδέχεται να οδηγήσει η νέα πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (Jobmatch), που τίθεται εντός των επόμενων ημερών σε λειτουργία.
Τον κίνδυνο επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Χόντζογλου, πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ), φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, «επικίνδυνο», αφού «η φιλοσοφία της πλατφόρμας μπορεί να σπάσει τις συμβάσεις καθώς δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να επιλέξει εργαζόμενο με βάση τις ιδιαιτερότητες των ωραρίων που θα ζητήσει ο υποψήφιος για τη θέση εργασίας, ανεξάρτητα από τα ωράρια που προβλέπει η κλαδική σύμβαση».
Η πλατφόρμα λειτουργεί ως εξής: αφού πρώτα ο εργαζόμενος κατεβάσει την εφαρμογή Jobmatch από το App Store ή το playstore και ολοκληρώσει το προφίλ του, θα μπορεί να διαμορφώνει με τη χρήση φίλτρων τις επιλογές του, επιλέγοντας όχι μόνο το επάγγελμα, την περιοχή και τις αποδοχές, αλλά και τους χρόνους εργασίας. Παράλληλα οι εργοδότες θα μπορούν να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να συνδεθούν άμεσα με τον εργαζόμενο στη θέση εργασίας που έχουν ανοίξει βάσει της περιοχής της επιχείρησής τους, του εύρους μισθού και της αξιολόγησής τους. Αφού υπάρξει αντιστοίχιση εργαζόμενου με εργοδότη, θα κλείνεται ραντεβού για συνέντευξη είτε μέσω βιντεοκλήσης είτε τηλεφωνικά.
Επί του παρόντος όμως ούτε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, που έχει προβάλει στα δημόσια μέσα την πλατφόρμα, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που την προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ως τη μέγιστη ανακάλυψη για την εξεύρεση προσωπικού, δεσμεύτηκαν για την τήρηση της κλαδικής σύμβασης εργασίας.
Εάν δεν υπάρξουν σαφείς δικλίδες τήρησης της σύμβασης, η προσπάθεια κάλυψης των 80.000 κενών θέσεων στον τουρισμό και την εστίαση θα αποτελέσουν τον καμβά πάνω στον οποίο θα δούμε να καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας με το επιχείρημα να μην υποβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν.
Αγρότες από Αίγυπτο
Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο έλλειμμα στον αγροτικό τομέα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανακοίνωσε χθες την οριστικοποίηση της λίστας με τους πρώτους 2.400 εργαζόμενους που θα έλθουν στην Ελλάδα από την Αίγυπτο προκειμένου να εργαστούν για 9 μήνες στον πρωτογενή τομέα. Συνολικά, όπως είπε, η συμφωνία προβλέπει την αξιοποίηση μέσω πλατφόρμας 5.000 ατόμων όχι μόνο για εργάτες γης, αλλά και για εργαζόμενους στην εστίαση και τον κλάδο του τουρισμού.
«Προωθούμε διακρατικές συμφωνίες, ώστε να είναι εξασφαλισμένοι και οι εργοδότες αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ως προς τον μισθό τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα και την άδειά τους» δήλωσε για τις μετακλήσεις ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Π. Τσακλόγλου. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης έκανε λόγο για «θεαματική μείωση της ανεργίας, η οποία όμως παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται στενότητες και σε κλάδους όπως ο αγροτικός, ο τουριστικός τομέας και οι κατασκευές». Σημείωσε ότι «πρώτα γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά με εγχώριο εργατικό δυναμικό και όταν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε γίνονται μετακλήσεις».
Ενα πρόγραμμα που απέτυχε πριν ξεκινήσει
Μόνο που η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τα λεγόμενα του κ. Τσακλόγου. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα και τις ανάγκες του, η απουσία συμβολής από την πλευρά της ΔΥΠΑ είναι εκκωφαντική. Για δε την κάλυψη θέσεων στον τουριστικό τομέα και την εστίαση περισσότερα ενεργά είναι τα δίκτυα γνωστών στις τοπικές κοινωνίες και οι ιδιωτικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η μία και μοναδική φορά που επιχείρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ενεργοποιήσει τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης για να καλύψει στοιχειωδώς ανάγκες της αγροτικής οικονομίας συνάντησε πλήρη αποτυχία. Γιατί τα κίνητρα που έδινε ήταν τόσο εξευτελιστικά, που μόνο εάν κάποιος ήταν παντελώς απελπισμένος, στα όρια της επαιτείας, θα μπορούσε να τα αποδεχτεί. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αγροτική εργασία που απαιτούσε κάποια ειδίκευση και σκληρή δουλειά.
Το πρόγραμμα τιτλοφορήθηκε «πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης». Στόχος της δράσης, όπως ανέγραφε η ΔΥΠΑ στην ανακοίνωσή της, ήταν η μετακίνηση 500 ανέργων από την Περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας, που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία, για εποχική εργασία στο Ηράκλειο Κρήτης όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για εργατικό δυναμικό.
Τα κίνητρα που πρόσφερε η ΔΥΠΑ ήταν για εργασία διάρκεια μόλις 2 μηνών, από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024. Και επειδή υπέθετε ότι οι μετακινούμενοι θα στεγάζονταν μάλλον σε κάποιο στάβλο το μηνιαίο επίδομα για στέγαση που προσφερόταν ήταν μόλις 250 ευρώ. Ενδεχομένως όμως οι σχεδιαστές τού εν λόγω προγράμματος να είχαν προβλέψει ότι το ενοίκιο θα συμπληρωνόταν κι από το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει ο μετακινούμενος από το εξίσου υπέρμετρο ποσό που προσέφερε η ΔΥΠΑ για μετακίνηση. Ποσό που ανερχόταν σε έως και 250 ευρώ. Αλλωστε το εσωτερικό δρομολόγιο με την Aegean για τον Νοέμβριο κυμαινόταν στα 82-110 ευρώ, άντε να χρειαζόταν και άλλα 50 ευρώ για να φτάσει μέχρι το αεροδρόμιο της Καβάλας και στη συνέχεια από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου μέχρι το συγκεκριμένο χωριό της Κρήτης όπου θα τον παρελάμβανε ο εργοδότης. Ε, αν έτρωγε και κατιτίς στον δρόμο, σίγουρα θα του περίσσευαν και 20 ευρώ να βάλει στην τσέπη. Αλήθεια, τι άλλο θα μπορούσαν να προσδοκούν οι άνεργοι από την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, τη Φλώρινα, το Αμύνταιο, την Καστοριά και τα Γρεβενά από αυτό το λαχείο!
Κι όμως, οι άνεργοι της Δ. Μακεδονίας αρνήθηκαν να αγοράσουν αυτό το «λαχείο» της δίμηνης απασχόλησης στην Κρήτη. Η ΔΥΠΑ όμως επέμεινε και προχώρησε σε δύο παρατάσεις αλλάζοντας την ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων. Η πρώτη παράταση δόθηκε μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, η δεύτερη μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου. Τρίτη, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν δόθηκε. Αλλωστε δεν χρειάστηκε γιατί, όπως παραδέχτηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης, τότε υπουργός Εργασίας, οι αιτούντες ήταν λιγότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας