Στη δέσμευση 23.894 ΑΦΜ, οι κάτοχοι των οποίων έχουν συσσωρευμένες οφειλές, έχουν προχωρήσει οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για χρέη παρελθόντων ετών προς τον δήμο, τα οποία στον μεγαλύτερο βαθμό ξεπερνούν τη 15ετία. Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών αυτών αφορά κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Οι δεσμεύσεις των ΑΦΜ συνεπάγονται αδυναμία οικονομικών κινήσεων, κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Πρόκειται για μια διαδικασία που εκκινείται όταν συσσωρευτούν χρέη μεγαλύτερα των 293 ευρώ.
Το θέμα τέθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον επικεφαλής της, Ν. Σοφιανό, να κάνει λόγο «για πολιτικό σκάνδαλο», καταλογίζοντας στη δημοτική αρχή «συνέχεια στο εισπρακτικό κυνήγι» που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση, του Κ. Μπακογιάννη. Τα στοιχεία έχουν ως εξής για την τελευταία τριετία: δεσμεύτηκαν 12.303 ΑΦΜ το 2022, 10.092 το 2023 και 1.499 εντός του 2024. Αφορούν χρέη συνολικού ύψους 39.449.205 ευρώ και κατανέμονται ως εξής για τις δεσμεύσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια: 13.019.009 ευρώ το 2022, 24.906.079 ευρώ το 2023, 1.524.117 ευρώ το 2024.
Το «μπλοκάρισμα» ενός ΑΦΜ είναι απόρροια μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας με στόχο την είσπραξη οφειλών βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και «αποκλειστική αρμοδιότητα των δημοτικών υπηρεσιών και όχι της διοίκησης (σ.σ. δηλαδή της δημοτικής αρχής)», αντέτεινε σε χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού, Γ. Γιάνναρος.
Ρύθμιση
Οι παραπάνω οφειλέτες μπορούν να ζητήσουν ένταξη σε ρύθμιση χρεών με δόσεις προκειμένου να επαναφέρουν σε λειτουργία τον ΑΦΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από αυτούς είχαν ενταχθεί σε παλαιότερα πλαίσια ρυθμίσεων αλλά σε κάποιο στάδιο σταμάτησαν να αποπληρώνουν δόσεις. Ο κ. Σοφιανός ζήτησε από τη δημοτική αρχή να εξεταστεί ένα πλαίσιο διαγραφής οφειλών για περιπτώσεις πολιτών που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία εξόφλησης της οφειλής, στη βάση κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε εφαρμοστεί (για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα) ένα πλαίσιο ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών δημοτών προς τους δήμους, με διαγραφή έως και του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων, κατόπιν αιτήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κυβέρνηση.
Παράλληλα, στη χθεσινή συζήτηση ο κ. Σοφιανός ανέφερε ότι το σύνολο των οφειλών προς τον δήμο είχε συσσωρευτεί σε ένα ποσό ύψους 446,5 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31/12/2022. Σε ερώτηση για το πώς κατανέμεται το παραπάνω ποσό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι τα χρέη από κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ αθροίζονται σε 152,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπου 161 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη από εταιρείες και επιχειρήσεις. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε «ονόματα και διευθύνσεις» για τα χρέη εταιρειών προς τον δήμο: «Πρέπει να τα βγάλουμε στον κόσμο. Ποιοι χρωστάνε».
Στα παραπάνω περιλαμβάνονται και 0,9 εκατ. ευρώ που αφορούν το «τέλος παρεπιδημούντων», φόρος που καταβάλλεται από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο κ. Σοφιανός κατήγγειλε ότι τα ξενοδοχεία «δεν αποδίδουν λεφτά που έχουν μαζέψει» και έκανε λόγο για «πρόκληση» και «ασυλία του ξενοδοχειακού κεφαλαίου στην Αθήνα, η οποία πρέπει να σταματήσει».
«Είναι σημαντικό και σωστό. Δεν αποδίδουν το τέλος. Και για πρώτη φορά θα υπάρξει ηλεκτρονικός έλεγχος και θα το αποδώσουν. Δεσμεύομαι ότι θα αυτό θα γίνει. Υπάρχει ηλεκτρονική δυνατότητα. Θα το αποδώσουν», απάντησε σε κατηγορηματικό ύφος ο δήμαρχος Αθηναίων, Χ. Δούκας.
Ο Δήμος Αθηναίων διεκδικεί μεγάλα ποσά για απλήρωτες κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας από χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ., που αφορούν στην τεράστια πλειονότητά τους παράνομη στάθμευση (μη πληρωμή ή υπέρβαση χρόνου) σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης. Και καλά κάνει, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τέτοιες θέσεις σε ένα αθηναϊκό κέντρο σε κατάσταση εμφράγματος και με εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης κατειλημμένες από εργολάβους δημόσιων ή ιδιωτικών έργων.
Ενα αθώο ερώτημα: Στην εικονιζόμενη οδό Εδουάρδου Λω, όπου εδρεύει το ξενοδοχείο NYX Esperia, όπου υπάρχουν καμιά δεκαριά θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης οι οποίες χρησιμοποιούνται ως ιδιωτικό πάρκινγκ από το ξενοδοχείο (με κορύνες κράτησης, παρκαδόρους, κλειδοθήκη κ.λπ.), πόσες κλήσεις έχει κόψει η δημοτική αστυνομία τον τελευταίο χρόνο; Κι αν η δημοτική δεν ευκαιρούσε, μήπως έκοψε καμιά κλήση η κανονική αστυνομία, που συχνά-πυκνά καλείται με περιπολικό να φυλάξει το ξενοδοχείο ως «ευαίσθητο στόχο»; Ή μήπως ήταν απορροφημένη στην υποστήριξη των παρκαδόρων;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας