• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.4°C / 24.0°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 23.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 23.2°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.9°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.7°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  47%

Η κυβέρνηση θα θέσει κριτήρια ώστε να προστατευτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες από την αλλαγή της νομοθεσίας που ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο

MOTIONTEAM/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Απελευθέρωση με όρους

 • A-
 • A+

Mε κριτήριο την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θίγονται από την αλλαγή της νομοθεσίας, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις συνταγές του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων που ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης αναζητούν ήδη «γλυκαντικά» προκειμένου να κάνουν πιο εύπεπτη την απελευθέρωση, ειδικά για τους λιανεμπόρους που αντιδρούν στην απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και τους παραδοσιακούς φούρνους οι οποίοι δέχονται ισχυρή πίεση από τη σαρωτική επέκταση των αλυσίδων και των πρατηρίων προψημένου ψωμιού.

Εκεί που όλες οι δυνατότητες παρεμβατισμού από το κράτος φαίνεται να έχουν έχουν χαθεί εντελώς είναι για τους κτηνοτρόφους, καθώς η πλήρης απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος (ήταν καθορισμένη στις 7 ημέρες) με τον μνημονιακό νόμο του καλοκαιριού είναι πλέον μη αναστρέψιμη, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Πιθανόν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου το υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Εμπορίου) θα είναι έτοιμο να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις των Κανόνων Διακίνησης- Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) προκειμένου να εφαρμοστούν οι νέες νομοθετικές αλλαγές για τους φούρνους και το παστεριωμένο γάλα.

Αλλάζει ο χάρτης για τις Κυριακές

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Υπό συνολική επανεξέταση θα θέσει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τα κριτήρια με βάση τα οποία χαρακτηρίζονται σήμερα «τουριστικές» διάφορες περιοχές της χώρας, στις οποίες επιτρέπεται να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές.

Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης που χειρίζεται το θέμα δεν είναι να περιοριστεί η δυνατότητα ελεύθερης λειτουργίας στις τουριστικές περιοχές, αλλά αντίθετα να «ανοίξει περισσότερο, θέτοντας όμως σαφείς κανόνες», όπως λέει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, εξηγώντας ότι στόχος είναι να δουλεύουν τα καταστήματα σε δρόμους και περιοχές όπου πράγματι υπάρχει τουριστική κίνηση και όχι παντού.

Στην κυβέρνηση τελούν εν αναμονή της έκδοσης απόφασης από το ΣτΕ επί της προσφυγής που είχαν καταθέσει φορείς της αγοράς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ κ.ά.) εναντίον της υπουργικής απόφασης, που έδινε τη δυνατότητα να λειτουργούν χωρίς προϋποθέσεις και έγκριση του αντιπεριφερειάρχη όλα τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές σε 10 τουριστικές περιοχές της χώρας (ιστορικό κέντρο Αθήνας, Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης, Χαλκιδική, Ρόδος, Κως, Σύρος, Μύκονος και Σαντορίνη).

Αν η απόφαση δικαιώσει τους μικρομεσαίους εμπόρους που αντιδρούν, η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει την υπουργική απόφαση, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων για τις τουριστικές περιοχές.

Το συνολικό πλαίσιο για τις Κυριακές θα παραμείνει πάντως ως έχει. Θα συνεχίσει, δηλαδή, να ισχύει ο νόμος που προβλέπει το άνοιγμα όλων των καταστημάτων 8 Κυριακές τον χρόνο, αλλά και εκείνος που δίνει τη δυνατότητα να παραμένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου όλα τα καταστήματα, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη κάθε περιοχής και σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους.

Ευθύνη της βιομηχανίας το γάλα

EUROKINISSI/ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Στο υπουργείο Ανάπτυξης σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά για την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.

Οσες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν, υπό πολιτική πίεση, να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος από τις αθρόες εισαγωγές έπεσαν στο κενό με την τελευταία αλλαγή του νόμου, που καταργεί τη διοικητικά καθοριζόμενη διάρκεια ζωής των 7 ημερών και μεταβιβάζει την ευθύνη αποκλειστικά στη βιομηχανία.

Στην πράξη ο χρόνος ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος στο ράφι μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι και τις 10-11 ημέρες, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η εισαγωγή από το εξωτερικό (Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α.) μεγάλων ποσοτήτων ή και έτοιμου προϊόντος.

Παρά τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων και μερίδας εγχώριων βιομηχανιών, στην κυβέρνηση λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν πλέον τίποτα και καλούν τις γαλακτοβιομηχανίες «να δημιουργήσουν οι ίδιες πλέον ένα δίχτυ προστασίας της εγχώριας παραγωγής και των κτηνοτρόφων».

«Φρέσκο ψωμί» μόνο από τους παραδοσιακούς φούρνους

EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στην περίπτωση των παραδοσιακών φούρνων όπου ζυμώνεται και ψήνεται το ψωμί, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να λάβει μέτρα προστασίας με στόχο να αναδείξει τη διαφορά τους από τα απλά πρατήρια.

Υπενθυμίζεται πως οι φούρνοι χάνουν το προνόμιο της αποκλειστικής χρήσης του χαρακτηρισμού «αρτοποιείο», καθώς ανεμπόδιστα πλέον θα μπορούν να ονομάζονται έτσι και τα πρατήρια πώλησης άρτου, όπου απλώς ολοκληρώνεται το μαζικό ψήσιμο έτοιμου ψωμιού.

Επίσης απελευθερώνεται πλήρως η διάθεση ψωμιού σε οποιοδήποτε σημείο πώλησης, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζονται να πάρουν κάποια μέτρα προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ετσι, παράγοντας με γνώση του θέματος έλεγε ότι εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιείται η φράση «φρέσκο ψωμί» αποκλειστικά και μόνον από τους φούρνους που κάνουν όλη τη διαδικασία παραγωγής στις εγκαταστάσεις τους.

Στο υπουργείο λένε επίσης ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια «ώστε να είναι σαφές ποιος πουλάει τι, αν το ψωμί είναι έτοιμο, καταψυγμένο και προψημένο ή αν παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο αρτοποιείο» κ.λπ.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
356 συστάσεις στη νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
Το αν η κυβέρνηση θα συγκρουστεί με βαθιά ριζωμένα συμφέροντα δεκαετιών στους κλάδους αυτούς και θα αναλάβει το πολιτικό κόστος των συνεπειών που μπορεί να έχει σε χιλιάδες εργαζομένους και επαγγελματίες, θα...
356 συστάσεις στη νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
Ερευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ διαπιστώνει ότι το τρένο της επιχειρηματικότητας κινείται ακόμη στις ράγες της απαισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, καθώς μια σειρά από σημαντικά...
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκαρδιωτικοί οι πρόδρομοι δείκτες για την πορεία της οικονομίας
​Αρνητική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκπέμπουν οι περισσότεροι από τους πρόδρομους δείκτες που παρακολουθούν τις επιμέρους επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, με...
Αποκαρδιωτικοί οι πρόδρομοι δείκτες για την πορεία της οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση δείχνει το... καλό σενάριο
Σε χαμένη χρονιά εξελίσσεται το 2016 για την οικονομία και την κοινωνία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, που προβλέπει νέα βουτιά σε ύφεση κοντά στο 1% για το σύνολο της χρονιάς και μεγαλύτερη ανεργία, στο 25,2%. Οι...
Υφεση δείχνει το... καλό σενάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσουνάμι ανεξόφλητων λογαριασμών στη ΔΕΗ
Εντολές αποκοπής ρεύματος κατά χιλιάδες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ενεργοποιεί σε όλη την Ελλάδα η ΔΕΗ, στην προσπάθειά της να ανακόψει το κύμα ανεξόφλητων λογαριασμών που έχει φουσκώσει ξανά μετά την...
Τσουνάμι ανεξόφλητων λογαριασμών στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σαθρό το ελληνικό μοντέλο
Στις εισαγωγές για την αυτάρκειά της εξακολουθεί να στηρίζεται η ελληνική οικονομία ύστερα από επτά χρόνια κρίσης και βαθιάς ύφεσης, με τη διαφορά ότι σήμερα πληρώνουμε λιγότερα λεφτά για να φέρουμε σχεδόν τις...
Σαθρό το ελληνικό μοντέλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας