Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.4° 18.2°
1 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
18°C
19.5° 14.6°
2 BF
73%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 19.0°
1 BF
77%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
15.7° 12.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
17.6° 15.0°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
11°C
14.0° 11.4°
1 BF
94%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
26.6° 21.8°
2 BF
65%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 18.5°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.4° 17.7°
2 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
75%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
44%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
13°C
14.6° 12.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αίθριος καιρός
20°C
21.2° 13.5°
0 BF
71%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
22.8° 22.7°
2 BF
78%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
17°C
22.1° 15.8°
0 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
65%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
17°C
18.3° 14.7°
1 BF
85%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
13.0° 13.0°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
amnoerifia arnia pasxa
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI
Πώς τα αμνοερίφια από γειτονικές χώρες αποκτούν ελληνική ιθαγένεια πριν φτάσουν στην κατανάλωση

Πρόβατα επί σφαγή... χωρίς κτηνιατρικό έλεγχο

Παρά τη δέσμευση ότι θα ισχύσει άμεσα, πριν από τις γιορτές του Πάσχα, το «νέο πλαίσιο για την προστασία του ελληνικού κρέατος από ελληνοποιήσεις» θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ όταν οι μεγάλες παρτίδες αμνοεριφίων θα έχουν ήδη σφαγεί και διατεθεί στην αγορά.

Tην «ελληνικότητα» των αρνιών του Πάσχα -και όχι μόνο- υπόσχεται ότι θα διασφαλίζει η υποχρεωτική μπλε σφραγίδα που προβλέπεται να φέρουν τα ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάσθηκαν στην Ελλάδα. Το μέτρο θεωρητικά ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν επί χρόνια ότι προκαλείται σύγχυση και παραπλάνηση των καταναλωτών από την τιρκουάζ σφραγίδα της Ε.Ε. που φέρουν όλα τα εισαγόμενα σφάγια.

Η υποχρεωτικότητα της μπλε σφραγίδας ανακοινώθηκε στις 5 Απριλίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και περιλαμβάνεται στη σχετική ΚΥΑ που υπέγραψε και διαβίβασε προς συνυπογραφή στους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά. Παρουσιάστηκε μάλιστα, μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις, ως το «νέο πλαίσιο για την προστασία του ελληνικού κρέατος από ελληνοποιήσεις», με τη δέσμευση ότι θα ισχύει άμεσα, πριν από τις γιορτές του Πάσχα.

Μόνο που δύο εβδομάδες αργότερα και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει μαζικά η σφαγή των αμνών, μαζί της και οι συνήθεις διαμαρτυρίες για μαζικές εισαγωγές αμνοεριφίων από γειτονικές χώρες, τα οποία πιθανόν να έχουν ήδη βαφτιστεί ντόπια, η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ώστε να ισχύει επίσημα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κλαδικού μέσου meatnews.gr οι υπογραφές των άλλων δύο υφυπουργών έπεσαν μόλις την περασμένη Παρασκευή και γίνεται αγώνας δρόμου για τη δημοσίευση της οδηγίας, ώστε να προλάβουν το «Καλάθι του Πάσχα» που ξεκινά αύριο Τετάρτη. Πρόκειται φυσικά για «δώρον άδωρον», τουλάχιστον για τις φετινές γιορτές, αφού οι μεγάλες παρτίδες αμνοεριφίων έχουν ήδη σφαγεί και διατεθεί στην αγορά.

Ομως πέρα από τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τις μπλε και τις τιρκουάζ σφραγίδες, η βασική ανησυχία δεν αφορά τόσο την ελληνικότητα των αρνιών, αλλά την ασφάλεια των τροφίμων και το κατά πόσο τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, αλλά και ευζωίας των ζώων. Για να εξασφαλιστούν τα παραπάνω απαιτούνται συστηματικοί έλεγχοι από αρμόδια κλιμάκια, επαρκώς στελεχωμένα με επόπτες κτηνιάτρους του Δημοσίου.

Οι έλεγχοι οφείλεται να γίνονται στα σημεία εισόδου των εισαγόμενων ζώντων ζώων, όπως είναι οι Συνοριακοί Σταθμοί Κτηνιατρικού Ελέγχου, αλλά κυρίως στα σφαγεία. Από τον νόμο απαγορεύεται να πραγματοποιηθεί σφαγή ζώων αν δεν είναι παρών επόπτης κτηνίατρος για να πιστοποιήσει ότι τα ζώα είναι υγιή, ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία κ.λπ. και να εκδώσει τα απαραίτητα παραστατικά. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών του Δημοσίου (ΠΟΓΕΔΥ), η οποία κήρυξε απεργία με μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι τραγικά υποστελεχωμένες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την παρουσία (ή μάλλον την απουσία) ελέγχων.

Η απεργία των γεωτεχνικών (στους οποίους περιλαμβάνονται οι κτηνίατροι του Δημοσίου) κηρύχθηκε καταχρηστική, ωστόσο τα ζητήματα που θέτουν παραμένουν άλυτα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Βάσω Ζαφειροπούλου, σε συνέντευξη Τύπου για την απεργία, σε όλη τη Μαγνησία, μαζί με τις Σποράδες, υπάρχουν μόλις δύο δημόσιοι κτηνίατροι, στην Εύβοια υπηρετούσαν 25 το 2005 και σήμερα είναι μόνο 5 (για να καλύψουν 14 σφαγεία), η Κρήτη το 2000 είχε 71 κτηνιάτρους και σήμερα μόνο 18.

Οι αριθμοί δεν αρκούν για να καταγραφεί το μέγεθος του προβλήματος, αν δεν ιδωθούν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι σφαγές γίνονται μαζικά και εντατικά, όλες τις ώρες και μέρες της εβδομάδας, ειδικά εν όψει γιορτών, συχνά σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία. Οι ελεγκτές κτηνίατροι, εκτός του ότι είναι ελάχιστοι, πρέπει να πηγαίνουν με δικά τους έξοδα, και εκτός ωραρίου εργασίας, χωρίς οδοιπορικά, ενώ δεν δικαιούνται πλέον ούτε το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Επίσης, ενώ οι ιδιώτες πληρώνουν στο κράτος πρόσθετα υγειονομικά-κτηνοτροφικά τέλη για τους ελέγχους, οι επόπτες κτηνίατροι δεν εισπράττουν παρά ένα μικρό ποσοστό, και αυτό αναδρομικά μετά από κάποια χρόνια. Σωρευτικά όλα τα παραπάνω, μαζί με το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί ακόμα και περιστατικά τραμπουκισμού εις βάρος ελεγκτών κτηνιάτρων από σφαγείς που παρατυπούσαν, συμβάλλουν στο να ατονούν οι έλεγχοι και συχνά τα ζώα να σφάζονται κυριολεκτικά «στο γόνατο», χωρίς να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρόβατα επί σφαγή... χωρίς κτηνιατρικό έλεγχο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας