Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.2° 19.8°
2 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.2° 20.2°
3 BF
66%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
21.0° 18.8°
4 BF
78%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
59%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.6° 17.0°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
13°C
15.6° 13.4°
0 BF
88%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
79%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
1 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 18.5°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.7° 18.8°
4 BF
63%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 17.3°
1 BF
82%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
76%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.1° 17.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.5° 17.8°
3 BF
72%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.6°
3 BF
67%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
21.5° 16.8°
2 BF
73%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 18.3°
1 BF
66%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 20.0°
2 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
85%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
 ypourgeio oikonomikon
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Πονοκέφαλοι» για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση

«Συναστρία» αρνητικών ενδείξεων στην οικονομία

Σήματα κινδύνου από τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, από το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών και από τις χαμηλές εκταμιεύσεις κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ● Παγώνουν οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους ● Πιέσεις και από εξωτερικούς παράγοντες.

Υστερα από σχεδόν μια τριετία (2021-2023) που οι ειδήσεις και εξελίξεις περί την ελληνική οικονομία ήταν «θετικές κατά συρροή», με την εξαίρεση των δεικτών που αφορούν το πραγματικό εισόδημα, τη φτώχεια και την υλική στέρηση, το τελευταίο δίμηνο εμφανίζονται επίμονα αρνητικά σημάδια.

Οι αισιοδοξούντες, στην κυβέρνηση και την αγορά, εκτιμούν ότι τα αρνητικά αυτά σημάδια έχουν βραχύβιο χαρακτήρα. Οι «σκεπτικιστές», ωστόσο, τα θεωρούν προδρομικά μιας δύσκολης περιόδου στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία.

Εσωτερικά

Οσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, οι αρνητικές ενδείξεις αφορούν:

● Την ανάκαμψη του πληθωρισμού:

Ενώ μέχρι και τον Φεβρουάριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειωνόταν σταθερά, τον Μάρτιο ξαφνικά ανέκαμψε. Η πορεία των τελευταίων μηνών δίνει την εικόνα: τον Δεκέμβριο ήταν στο 3,5%, τον Ιανουάριο μειώθηκε σε 3,1%, τον Φεβρουάριο μειώθηκε περαιτέρω σε 2,9%, αλλά τον Μάρτιο ανέκαμψε στο 3,2%. Πολύ ανησυχητικές ήταν οι αυξήσεις των επιμέρους δεικτών Ενδυση-Υπόδηση κατά 35,1%, Μεταφορές 2,2% και Υγεία 1,3%.

Τις ανησυχίες ενισχύουν τα δεδομένα για τις τιμές εισροών-εκροών στη γεωργία, όπου τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μειώνονται οι τιμές εισροών και παραδόξως να αυξάνονται -και μάλιστα θεαματικά- οι τιμές εκροών. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα βρίσκει νέα σημεία στήριξης.

● Εξαγωγές-ισοζύγιο:

Ενώ μέχρι πρόσφατα οι εισαγωγές μειώνονταν ταχύτερα από τις εξαγωγές, με ευνοϊκή επίπτωση στο ισοζύγιο, από τις αρχές του έτους η εικόνα αντιστράφηκε: Τον Ιανουάριο οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,3% ενώ οι εξαγωγές κατά 11,2%. Τον Φεβρουάριο η εικόνα επιδεινώθηκε: Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7% ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11,6%. Αν αυτή η «διαταραχή» εμπεδωθεί, τότε θα επιδεινωθεί ένα βασικό διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπου η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία.

● Ρυθμοί ανάπτυξης-Ταμείο Ανάκαμψης:

Η πρόσφατη έκθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα υπογράμμισε το μικρό ποσοστό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει φτάσει στις επιχειρήσεις και μίλησε για κίνδυνο αρνητικής επίπτωσης στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αν δεν απορροφηθούν οι πόροι. Στη συνέχεια ήρθε ο «τυφώνας» του σκανδάλου κακοδιαχείρισης πόρων του ΤΑΑ που αποκάλυψε το Politico και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παπαθανάση ότι θα έχουμε προσφυγές που θα καθυστερήσουν την υλοποίηση των έργων. Ηδη η ΤτΕ αναθεώρησε, έστω και ελαφρά, προς τα κάτω τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο οικονομικό επιτελείο, όπου συνεκτιμώνται και τα πλέον πρόσφατα δεδομένα της εξέλιξης των γεωπολιτικών κρίσεων σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή (αυξημένες σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού τιμές ενεργειακών προϊόντων), αλλά και ο πιθανότατος βραδύτερος ρυθμός ή υπό προϋποθέσεις και η αναβολή της μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

● «Πάγωμα» των αναβαθμίσεων:

Σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, η πρόσφατη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody’s ήταν ψυχρολουσία. Οχι γιατί δεν προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά για τρεις ουσιαστικούς λόγους:

Πρώτο, γιατί δεν αναβάθμισε καν τις προοπτικές (τις διατήρησε σταθερές), γεγονός που καθιστά πολύ πιθανό να μην αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο ούτε στην επόμενη αξιολόγηση, του Σεπτεμβρίου.

Δεύτερο, γιατί πριν από την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s δεν υπάρχει καν συζήτηση για περαιτέρω αναβαθμίσεις πάνω από το κατώφλι της επενδυτική βαθμίδας και από τους άλλους οίκους αξιολόγησης.

Τρίτο και ακόμη σημαντικότερο, η Moody’s έθεσε μια νέα βάση για τις αξιολογήσεις της, που μέχρι τώρα δεν είχε τεθεί με τέτοια ένταση: την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε εξωγενείς προκλήσεις, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα του μοντέλου ανάπτυξης που έχει εγκαθιδρυθεί, ενός μοντέλου ανάπτυξης που στηρίζεται στον τουρισμό-εστίαση, στις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες και στα ακίνητα, με προφανείς αδυναμίες να απορροφήσει σοβαρές εξωγενείς πιέσεις. Μεταξύ άλλων, η αναφορά σε μεταρρυθμίσεις που αποτελούν διαχρονικά «σκληρά καρύδια» για τις ελληνικές κυβερνήσεις και απαιτούν χρόνο (ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης, αντιμετώπιση ολιγοπωλιακών καταστάσεων κ.λπ.) εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπάρξει «πάγωμα» στο μέτωπο των αξιολογήσεων του ελληνικού αξιόχρεου.

Διεθνή

Πέραν των προηγουμένων, ακόμη τέσσερις παράγοντες που έρχονται απ’ έξω είναι πηγή έντονων ανησυχιών για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο:

● Η αβεβαιότητα που έχει ενσκήψει όσον αφορά την πορεία πληθωρισμού-επιτοκίων: Η ανάκαμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και των τιμών των ενεργειακών προϊόντων στο φόντο των γεωπολιτικών κρίσεων τροφοδοτεί ήδη εκτιμήσεις ότι στην καλύτερη περίπτωση οι μειώσεις επιτοκίων θα αργήσουν και θα είναι «μετρημένες», στη δε χειρότερη μπορεί ακόμη και να αναβληθούν.

● Η αφόρητη γεωπολιτική πίεση που δέχεται η Ε.Ε., τα μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας με ΗΠΑ-Κίνα και το φλερτάρισμα των ευρωπαϊκών οικονομιών με την ύφεση διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που μεταφέρει -αντί να απορροφά- πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

● Οι αποκαλύψεις του Politico, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη επιμονή που επιδεικνύει η Ευρωπαία Εισαγγελέας στο ζήτημα των Τεμπών, εμβάλλουν σε σκέψεις κατά πόσο έχουν ευρωπαϊκή θεσμική ή πολιτική παρότρυνση. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, ενδεχομένως προϊδεάζουν για σκληρότερη στάση της Κομισιόν και γενικά των Βρυξελλών για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές.

● Εκεί που σίγουρα θα υπάρχει σκληρή στάση της Κομισιόν είναι στο ιδιαίτερο ζήτημα των νέων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Η πίεση προς την ελληνική πλευρά δεν αφορά το έλλειμμα και τον ετήσιο ρυθμό μείωσης του χρέους, αλλά τον «κανόνα των δαπανών», ο οποίος, ακόμη και αν κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού σχηματίζεται υπερ-πλεόνασμα, επιβάλλει αυτό να μη χρησιμοποιείται για κοινωνική πολιτική παρά μόνο πολύ στοχευμένα και σε μικρή κλίμακα. Σε μια οικονομία όπου η ανάπτυξη εξακολουθεί να στηρίζεται στην εσωτερική κατανάλωση, το τέλος των ενισχύσεων θα είναι διπλά επιζήμιο: πολιτικά για την κυβέρνηση, οικονομικά για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Συναστρία» αρνητικών ενδείξεων στην οικονομία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας