Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.0° 21.2°
2 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
23°C
24.2° 21.6°
2 BF
70%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 19.0°
2 BF
66%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
21°C
21.2° 21.0°
1 BF
67%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
59%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
24.9° 21.8°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.0° 20.7°
3 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 21.1°
2 BF
53%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
88%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 21.9°
0 BF
60%
Λαμία
Αίθριος καιρός
23°C
22.8° 21.5°
1 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
4 BF
62%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
22°C
26.4° 20.8°
0 BF
46%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
0 BF
83%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 21.7°
1 BF
84%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
72%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
epeisodia larko
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στη φωτογραφία, από το ηλεκτρονικό περιοδικό MAG24 της Λαμίας, απεικονίζεται η στιγμή που η αστυνομία εμποδίζει ομάδα εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να ανοίξουν πανό και να παρελάσουν στην πόλη μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης χθες, για την 25η Μαρτίου
Προσβλητικές απαντήσεις από την κυβέρνηση ● Συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Αθήνα

Ξανά «χωρίς ανάσα» η ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι

Σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή της ιρλανδικής CMI κατά του διαγωνισμού που ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ● Σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση, ενώ λήγουν ξανά οι εκ παρατάσεως συμβάσεις των 850 εργαζομένων της μεταλλουργίας και η ΔΥΠΑ τους ετοιμάζει το «κοστούμι» των προγραμμάτων απασχόλησης.

Εκδικάζεται σήμερα, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ιρλανδικής εταιρείας CMI, η οποία είχε καταθέσει προσφορά στον έναν από τους δύο διαγωνισμούς πώλησης της ΛΑΡΚΟ, κατά της εγκυρότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας, με προτιμητέο επενδυτή για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της μεταλλουργίας τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έναντι 6 εκατ. ευρώ.

Εχει περάσει πάνω από χρόνος από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και πάνω από δύο χρόνια με τη ΛΑΡΚΟ εκτός λειτουργίας και τους εργαζομένους σε αναμονή, με συνεχείς παρατάσεις στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης και της θητείας του ειδικού διαχειριστή, που έχει κοστίσει στο Δημόσιο μέχρι στιγμής σχεδόν 100 εκατ. ευρώ. Η τελευταία παράταση, που δόθηκε με άλλη μια τροπολογία στα τέλη του 2023, λήγει σε τέσσερα 24ωρα και το ίδιο ισχύει για τις συμβάσεις των περίπου 850 εργαζομένων της μεταλλουργίας που έχουν απομείνει, χωρίς η κυβέρνηση να έχει δείξει πρόθεση να νομοθετήσει νέα παράταση.

Το σχέδιο της ΔΥΠΑ

Αντιθέτως, η αποκάλυψη σχεδίου της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για απορρόφηση 267 εργαζομένων άνω των 55 ετών σε δήμους της περιοχής και για διοχέτευση 586 κάτω των 55 σε φορείς του υπουργείου Υγείας, στη ΔΥΠΑ και στον e-ΕΦΚΑ, και μάλιστα μόνο για τρία χρόνια, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, που με τη συμπαράσταση δεκάδων σωματείων και ομοσπονδιών οργανώνουν «απόβαση» στην Αθήνα και μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα, στο Σύνταγμα και στο υπουργείο Οικονομικών.

Η σχετική συζήτηση στο Δ.Σ. της ΔΥΠΑ έγινε πριν από δύο εβδομάδες και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι εκεί ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων (ΓΣΕΕ), ο Θανάσης Γκώγκος, επισήμανε ότι με το σχέδιο στην ουσία καταστρατηγείται από την κυβέρνηση ο νόμος για την εκκαθάριση εν λειτουργία και παραμονή των εργαζομένων στην εργασία, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να περάσει σε νέο ιδιοκτήτη που θα την αναπτύξει διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τις ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες. Από την πλευρά του προτιμητέου επενδυτή, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποφεύγεται κάθε δημόσια τοποθέτηση στις εξελίξεις και με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζεται ότι όσο εκκρεμεί η προσφυγή της CMI δεν υπάρχει ακόμη επενδυτής στη ΛΑΡΚΟ.

Προσβλητικές απαντήσεις

Οι προσπάθειες των σωματείων των εργαζομένων να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση έχουν προσκρούσει σε αρνήσεις συνάντησης ή σε πινγκ πονγκ για την αρμοδιότητα μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, ενώ το περασμένο Σάββατο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στη διάρκεια περιοδείας του υπουργού Υποδομών Χρ. Σταϊκούρα και του βουλευτή της Ν.Δ., πρώην υπουργού, Γιάννη Οικονόμου, στην Αταλάντη, πήραν από τους δύο την άκρως προσβλητική απάντηση «δεν υπάρχει επενδυτής… φιλάκια»! Εξίσου χαρακτηριστικό του κυβερνητικού εμπαιγμού είναι ότι ακόμη και ο ειδικός διαχειριστής δεν παίρνει απαντήσεις στα ερωτήματά του για το τι θα γίνει με την επικείμενη λήξη της θητείας του.

Πτώση νικελίου

Η διαδικασία απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ με το κυβερνητικό σχέδιο πώλησης επιτείνεται από το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του νικελίου, έπειτα από μια διετία αύξησης ακόμη στα επίπεδα των 45.000 δολαρίων ο τόνος πριν από δύο χρόνια και πάνω από τα 25.000 μεσοσταθμικά όλη αυτή την περίοδο, έχει μπει ξανά σε τροχιά μείωσης (κοντά στα 17.000 δολάρια/τόνος την προηγούμενη εβδομάδα).

Κι αυτό γιατί η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα νικελίου στον κόσμο, η Ινδονησία, υπό την ομπρέλα της Κίνας που απορροφά τη μεγαλύτερη ποσότητα με βασικό προορισμό τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει απογειώσει τις ποσοστώσεις εξόρυξης ρίχνοντας δραστικά τις τιμές του νικελίου (45% από την αρχή του χρόνου). Κι αυτό υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την οικονομική διάσταση του εγκλήματος εις βάρος της ΛΑΡΚΟ και του Δημοσίου, δηλαδή των εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων που χάθηκαν την προηγούμενη διετία με το κυβερνητικό σχέδιο μη εκσυγχρονισμού και μη λειτουργίας της εταιρείας.

Το πρόγραμμα της κινητοποίησης

Δεκάδες είναι τα συνδικάτα, σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και φορείς ιδιαίτερα της Φθιώτιδας που καλούν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στην Αθήνα για τη ΛΑΡΚΟ. Διοργανώνουν συγκέντρωση στις 16.00 στην Ομόνοια και στις 17.00 στο Σύνταγμα, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί, τα σωματεία θα διοργανώσουν συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Οικονομικών, την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν αυτοκινητοπορία στα χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, ενώ για την Πέμπτη και το συλλαλητήριο στην Αθήνα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την Αταλάντη στις 12.30 μ.μ., από τον οικισμό ΛΑΡΚΟ, τη Μαλεσίνα, τον Αϊ-Γιάννη, τον Παύλο και την Τραγάνα στις 13.00, από Λάρυμνα, Κόκκινο και Παύλο στις 13.10, από Μαρτίνο και Κόκκινο στις 13.20, από Ακραίφνιο και Κάστρο στις 13.30.

Ενα μεγάλο πανό ξεδίπλωσαν τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λαμία. Αντίστοιχα πανό θα αναρτηθούν σε χωριά της Φθιώτιδας σήμερα και αύριο, ενόψει της κινητοποίησης της Πέμπτης στην Αθήνα

«Αντί για επενδυτή, σπατάλησαν 500 εκατομμύρια ευρώ και βρήκαν... παλιατζή»

Με το αφήγημα του προσωρινού και του «έρχεται επενδυτής» χάθηκαν 800 θέσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ και στους πέντε νομούς που ζούσαν από τη δραστηριότητά της, αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία των εργαζομένων για την κινητοποίηση της Πέμπτης 28 Μαρτίου.

«Εκλεψαν τον μόχθο μιας ζωής από εργαζόμενους και μικροεργολάβους, κατ’ επέκταση από τις τοπικές κοινωνίες. Η συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η ανασφάλεια, η απαξίωση, οδήγησαν στη μετανάστευση νέα ζευγάρια, μαγαζιά έκλεισαν, σχολεία συρρικνώθηκαν.

Αντί να την εκσυγχρονίσουν, να την αναπτύξουν και να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, την κλείνουν και ας είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ε.Ε. Αντί για “επενδυτή”, σπατάλησαν 500 εκατομμύρια ευρώ και βρήκαν παλιατζή. Μάλιστα τον χρηματοδοτούν άμεσα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από την ισοπέδωσή της. Τους δίνουν και προίκα τον ορυκτό πλούτο, αξίας μεγαλύτερης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντί για δουλειά, εισόδημα για τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες καταδικάζουν στον μαρασμό όλη τη Λοκρίδα και 5 νομούς ακόμη. Είναι επικίνδυνοι», τονίζει για την κυβέρνηση το κάλεσμα των εργαζομένων που κλείνει με την υπόσχεση: «Εάν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και όλες τις θέσεις εργασίας, ντουβάρι με τα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ δεν θα γίνουν μόνο οι εργαζόμενοί της. Ο λαός της περιοχής και της χώρας είναι μαζί τους. Στις 28/3/24 οι κυβερνώντες θα δουν ότι εμείς σε αντίθεση με αυτούς ό,τι λέμε το κάνουμε. Τώρα φέρνουμε τα πάνω κάτω και είμαστε έτοιμοι για όλα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξανά «χωρίς ανάσα» η ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας