• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 2.9°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.0°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 4.5°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.5°C / 0.4°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -7.6°C / -3.2°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / 2.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 4.2°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  6 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 6.5°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -1.5°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -2.8°C / 0.6°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 3.6°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.5°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.8°C / 1.1°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.2°C / -7.2°C
  2 BF
  61%

Από το 1997 γνώριζε τις μυστικές συμφωνίες φοροδιαφυγής της χώρας του, αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε τον... Κινέζο

AP Photo/Michel Euler

Και ψεύτης ο Γιούνκερ;

 • A-
 • A+

αν-ΚλοντToυλάχιστον από το 1997 το Λουξεμβούργο διευκόλυνε με μυστικές συμφωνίες μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιώτες να φοροδιαφεύγουν και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το γνώριζε, παρότι σήμερα το αρνείται.

Κόλαφο για τον κ. Γιούνκερ αποτελεί η προχθεσινή αποκάλυψη του γερμανικού «Der Spiegel» ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επί 18 συναπτά έτη (1995-2013) πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε γνώση σελίδας, η οποία είχε αφαιρεθεί από οικονομική έκθεση του 1997.

Η σελίδα αυτή αφορούσε τις περιβόητες μυστικές συμφωνίες (tax rulings) των φορολογικών αρχών του Λουξεμβούργου με μεγάλες επιχειρήσεις του κόσμου.

Τυπικά, οι συμφωνίες αυτές ήταν εξηγήσεις των αρχών προς τις επιχειρήσεις για το πώς θα φορολογηθούν στην επικράτεια του Λουξεμβούργου.

Επί της ουσίας όμως τα tax rulings ήταν μυστικές συμφωνίες φοροδιαφυγής που επέτρεψαν σε περισσότερες από 300 πολυεθνικές –όπως η PepsiCo, η Deutsche Bank και η IKEA– να μην πληρώνουν φόρους δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων για χρόνια.

Η αποκάλυψη αυτών των πρακτικών πέρυσι οδήγησε στο γνωστό σκάνδαλο Luxleaks.

Η περί ης ο λόγος σελίδα αποτελούσε μέρος οικονομικής έκθεσης που είχε συντάξει ο Jeannot Krecke, μετέπειτα υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων του κυρίου Γιούνκερ την περίοδο 2002-2012. Παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση του Γιούνκερ το 1997.

Σύμφωνα με τον Krecke, όμως, η σελίδα που αφορούσε τα tax rulings είχε αφαιρεθεί κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Οπως ισχυρίζεται ο Krecke, υπήρχαν μόνο τρία πρωτότυπα της έκθεσης.

Ο ίδιος είχε το ένα, το δεύτερο το κράτησε ο Λουξεμβούργιος σοσιαλδημοκράτης Lucien Lux και το τρίτο ο Γιούνκερ. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τον Απρίλιο του 1997 έδωσα τόσο την επίσημη όσο και μια ιδιωτική εκδοχή της έκθεσής μου στον κύριο Γιούνκερ» τόνισε μεταξύ άλλων ο Krecke προς το «Der Spiegel».

Ωστόσο στις 17 Σεπτεμβρίου, σε ακρόαση της ειδικής επιτροπής ΤΑΧΕ –που σύστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να ερευνήσει τα tax rulings των χωρών-μελών της Ε.Ε.– ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε στα χέρια του πρωτότυπη έκδοση της έκθεσης και ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη της χαμένης σελίδας. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά. Είπε ο κ. Γιούνκερ ψέματα στους ευρωβουλευτές;

Αν ο κ. Γιούνκερ γνώριζε την ύπαρξη της χαμένης σελίδας, τότε ήξερε και για τις φορολογικές πρακτικές της χώρας του, τις οποίες κάλυπτε από τη θέση του ως πρωθυπουργού με τη σιωπή και την αδράνειά του.

Μια τέτοια στάση έρχεται όμως σε απόλυτη αντίθεση με τις πρόσφατες πομπώδεις υποσχέσεις του προέδρου της Επιτροπής για έρευνα σε βάθος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ε.Ε.

Υπάρχει όμως ακόμη ένα ζήτημα. Χωρίς τις στρεβλωτικές επιπτώσεις των tax rulings οι προϋπολογισμοί αρκετών χωρών της Ε.Ε. και κατ’ επέκταση οι οικονομικές τους πολιτικές θα ήταν διαφορετικές.

Η φοροδιαφυγή -μέσω των tax rulings του Λουξεμβούργου- στέρησε τεράστια κονδύλια από το ελληνικό κράτος, τροφοδότησε ελλείμματα και όξυνε τη δημοσιονομική κρίση της χώρας.

Ο κ. Γιούνκερ, ως μέρος του μηχανισμού που στέρησε τεράστια έσοδα από το ελληνικό κράτος, είναι κατά συνέπεια συνυπεύθυνος για τη σημερινή δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να παριστάνει τον τιμητή της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες γερμανικές διαρροές για το «Μεγάλο Δουκάτο»
Τρικλοποδιές έβαζε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις προσπάθειες της Ε.Ε. για πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών όταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Εμπιστευτικά έγγραφα που διέρρευσαν χθες αποκαλύπτουν ότι...
Νέες γερμανικές διαρροές για το «Μεγάλο Δουκάτο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίτροπος Προϋπολογισμού, ο «αγαπημένος» των λόμπι!
Στις συγγνώμες και τις απολογίες το ‘ριξε τις τελευταίες ημέρες ο Γκίντερ Ετινγκερ καθώς πλησιάζει η ώρα για την αναβάθμισή του στη θέση του επιτρόπου Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων. Ο Γερμανός επίτροπος...
Επίτροπος Προϋπολογισμού, ο «αγαπημένος» των λόμπι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επιχειρηματικός εταίρος» και για την Amazon
Οι πιέσεις εναντίον του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κλιμακώνονται για τον ρόλο που αυτός διαδραμάτισε στον μετασχηματισμό του Λουξεμβούργου σε κορυφαίο φορολογικό παράδεισο του...
«Επιχειρηματικός εταίρος» και για την Amazon
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
72 εκατ. ευρώ στους Big-4
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ δεν είναι... Κινέζος. Είναι Γερμανός. Εκανε όμως τον Κινέζο όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση της Κωνσταντίνας Κούνεβα γιατί ενώ οι 4 ελεγκτικοί...
72 εκατ. ευρώ στους Big-4
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τοκογλυφικά, αφορολόγητα κέρδη
Ο φορολογικός παράδεισος της Μάλτας προσελκύει Ρώσους μεγιστάνες, όπως ο Ολεγκ Μπόικο, που απομυζά μέσω υψηλότοκων δανείων ακόμη και καρκινοπαθείς, εισπράττοντας εκατομμύρια ευρώ από τις κατασχέσεις. Τα...
Τοκογλυφικά, αφορολόγητα κέρδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας