Με τζίρο περίπου 1,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έκλεισε το 2023 για την αγορά προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ) Θεόδωρο Γιαρμενίτη. Εφόσον η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, πρόκειται για αύξηση εσόδων άνω του 22% σε σύγκριση με το 2022, όταν ο τζίρος της βιομηχανίας ανήλθε στο 1,06 δισ. Θετική πορεία είχαν το 2023 και οι εξαγωγές καλλυντικών, οι οποίες άγγιξαν τα 470 εκατ. ευρώ. Για το 2024 ο ΠΣΒΑΚ προβλέπει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 4%-7%, καθώς η ακρίβεια εξακολουθεί να συμπιέζει το εισόδημα.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Συνδέσμου στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, πριν από την ετήσια γενική συνέλευση των μελών του. Στους βασικούς στόχους της ελληνικής βιομηχανίας καλλυντικών για το 2024 είναι η μετάβαση στην «πράσινη επανάσταση», όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού τα καλλυντικά προϊόντα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα και τα πλαστικά (εξαιτίας και των συσκευασιών), ενώ το ευρωπαϊκό Green Deal επιβάλλει την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.
Στα πάγια αιτήματα του Συνδέσμου είναι η μείωση του ειδικού τέλους επί των πωλήσεων χονδρικής (1,25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες), το οποίο όπως είπαν δεν εφαρμόζεται αλλού στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Πορτογαλία, όπου και εκεί βαίνει μειούμενο. Ο ΠΣΒΑΚ είναι αρνητικός και στην επέκταση της υποχρεωτικότητας της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις καλλυντικών με την ιδιότητα του αισθητικού-συμβούλου ομορφιάς, υποστηρίζοντας ότι αν ισχύσει καθολικά βλάπτει την ανταγωνιστικότητα.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ απέναντι στο μέτρο για τον περιορισμό των προσφορών, με αντίστοιχη μείωση της τιμής τιμοκατάλογο, ο οποίος αφορά πολλά προϊόντα του κλάδου. Σημειώνεται ότι στα 70 και πλέον μέλη του Συνδέσμου περιλαμβάνονται και οι 4 μεγάλες πολυεθνικές στις οποίες επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα για αισχροκέρδεια: Procter & Gamble, Johnson & Johnson, Eλαΐς-Unilever και Colgate-Palmolive. Στις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί ο ΠΣΒΑΚ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων «γίγαντες» της παγκόσμιας βιομηχανίας ομορφιάς, όπως η L’Oreal, εταιρείες που δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους, όπως τα απορρυπαντικά (Henkel) και τα φάρμακα (ΦΑΜΑΡ), εταιρείες με φυτικά καλλυντικά (Korres, Apivita κ.ά.), ενώ συνδεδεμένο μέλος είναι η μεγάλη εταιρεία χημικών και πλαστικών BASF.
Ενδιαφέρουσες ήταν οι παρατηρήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Circana Hellas όχι μόνο για την αγορά προϊόντων φροντίδας-ομορφιάς και προσωπικής υγιεινής στα σουπερμάρκετ, αλλά και γενικότερα για τις ανατιμήσεις στα είδη ευρείας κατανάλωσης. Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί οι τιμές είναι τόσο υψηλές, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί;», παρουσίασε ένα γράφημα που δείχνει ότι ο πληθωρισμός στα σουπερμάρκετ παρέμενε χαμηλότερος του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς στα ράφια υπήρχαν ακόμα αποθέματα με τις προηγούμενες τιμές, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει αρχίσει να ξεπερνάει τον εθνικό πληθωρισμό, φτάνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2023 να είναι ώς και διπλάσιος του μέσου πληθωρισμού.
Από τον Ιούλιο οι ανατιμήσεις στα σουπερμάρκετ επιβραδύνονται, φτάνοντας στα τέλη του 2023 να είναι χαμηλότερες του μέσου πληθωρισμού, κυρίως χάρη στις προωθητικές ενέργειες και τη στροφή στα Private Label. Από τα στοιχεία της Circana γίνεται εμφανές ότι το μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον περιορισμό των προσφορών θα προκαλέσει αναταράξεις και στην αγορά ειδών ομορφιάς - προσωπικής υγιεινής, καθώς σχεδόν το 1/3 του τζίρου τους προέρχεται από προωθητικές ενέργειες. Ο πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ αν και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αντίκτυπο των μέτρων στις πωλήσεις του κλάδου, αρκέστηκε να πει ότι θα επηρεάσει κυρίως την αγορά των σαμπουάν και κοντίσιονερ (τα οποία κάνουν ευρεία χρήση των προσφορών τύπου 1+1).
Σε εφαρμογή τα μέτρα Σκρέκα για τις τιμές
Αισιόδοξος ότι από εδώ και εμπρός οι καταναλωτές θα «βλέπουν μόνιμα χαμηλότερες τιμές στα σουπερμάρκετ» εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη χθεσινή επίσκεψή του-αυτοψία σε κατάστημα του Σκλαβενίτη, την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για την ακρίβεια. Ο ίδιος είπε ότι τα τέσσερα μέτρα (περιορισμός εκπτώσεων με αντίστοιχη μείωση τιμής τιμοκαταλόγου, απαγόρευση προωθητικών ενεργειών για τα προϊόντα που ανατιμήθηκαν, διατίμηση στο περιθώριο κέρδους στο παιδικό γάλα, καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι) διορθώνουν χρόνιες παθογένειας και ότι ώς τώρα έχουν μειωθεί οι τιμές σε 3.900 βασικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε το υπουργείο, η μέση μείωση τιμής σε προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του περιορισμού των προσφορών κυμαίνεται από 12,7% (σαπούνια) ώς 18,1% (βρεφικές πάνες). Ο υπουργός επίσης είπε ότι οι τιμές του βρεφικού γάλακτος μειώθηκαν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου κατά 15%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας