• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 4.7°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.1°C
  1 BF
  51%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 3.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / 3.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 10.3°C
  6 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -4.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.9°C
  0 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  6 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.2°C / -0.5°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.9°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.7°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.2°C / 4.2°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  75%

«Η χώρα μας υστερεί στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών, όχι όμως κατ’ ανάγκην εξαιτίας της περιορισμένης διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου» επισημαίνει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο ο Φώτης Αντωνόπουλος

«Σύμμαχος κατά της φοροδιαφυγής το “ηλεκτρονικό πορτοφόλι”»

 • A-
 • A+

Το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» αποδεικνύεται λύση σωτηρίας για καταναλωτές και επιχειρήσεις σε εποχές εφαρμογής capital controls, αλλά και σύμμαχος του οικονομικού επιτελείου στο σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής.

Στη χώρα μας κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα, αφού ο ετήσιος τζίρος διαμορφώνεται γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ, όταν στην Ευρώπη ξεπερνά τα 424 δισ.

Τα προβλήματα και οι προτάσεις για την ενίσχυση του e-commerce θα συζητηθούν στο 1st Athens Digital Payments Summit, που πραγματοποιείται αύριο (αναλυτική πληροφόρηση στο www.athensdps.com).

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρο αναδεικνύει ο Φώτης Αντωνόπουλος, αντιπρόεδρος του GRECA, του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, που είναι συνδιοργανωτής του συνεδρίου. Αποκαλύπτει ότι οι Ελληνες καταναλωτές εμπιστεύονται το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά πληρώνουν... παραδοσιακά!

«Η χώρα μας», επισημαίνει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», «υστερεί στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών, όχι όμως κατ’ ανάγκην εξαιτίας της περιορισμένης διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά περισσότερο ως καταναλωτική κουλτούρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα Ελληνικά Ηλεκτρονικά Καταστήματα υποστηρίζουν πολλών ή ακόμα και όλων των μορφών τις ψηφιακές πληρωμές (πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, μεταφορά χρημάτων κτλ.), εντούτοις οι Ελληνες καταναλωτές επιλέγουν ως μέθοδο πληρωμής την αντικαταβολή. Το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 70% κατά μέσο όρο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι και μεγαλύτερο του 90%.

»Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου υπάρχει η αγοραστική κουλτούρα χρήσης πλαστικού χρήματος, δεν προσφέρεται καν η αντικαταβολή ως μέθοδος πληρωμής. Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι είναι θέμα που συναρτάται τόσο με την ασφάλεια των συναλλαγών όσο με την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού στις νέες μεθόδους πληρωμών.

»Και αφού αναφέρθηκε η λέξη ασφάλεια, καλό είναι να εξηγήσουμε ότι πάνω από το 90% της ηλεκτρονικής απάτης δημιουργείται και προέρχεται από τον καταναλωτή προς την εταιρεία και όχι το ανάποδο. Προφανώς, όχι από τον μέσο καταναλωτή, αλλά από μια πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων που προσπαθούν να εξαπατήσουν τα συστήματα».

• Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να ενισχυθεί η στροφή προς το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι»;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, όπως η θέσπιση bonus προς τους καταναλωτές. Θα μπορούσαν επίσης να παρέχονται καλύτερες αγοραστικές προσφορές, μέσω π.χ. μείωσης στην τελική τιμή, αν επιλέγονται ψηφιακές μέθοδοι πληρωμής. Δεν είναι όμως μόνο θέμα εκπτώσεων και προσφορών, γιατί έτσι κινδυνεύουμε να εκπαιδεύουμε την κοινωνία με μια παντελώς λανθασμένη συνήθεια.

Μια σημαντική απαίτηση για να δουλέψει η χρήση των ψηφιακών πληρωμών είναι η υποδομή. Ηδη αρκετοί σημαντικοί πάροχοι έχουν ξεκινήσει και προσφέρουν μηχανήματα POS για εκκαθάριση καρτών σε πολύ ευρύτερο πεδίο επαγγελματιών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη χρήση τους και σε offline επίπεδο.

Με πολύ απλά λόγια, οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να αγοράσουν οτιδήποτε θέλουν, ασχέτως αξίας, και με πλαστικό χρήμα εκτός από μετρητά. Για παράδειγμα, τσίχλες από περίπτερο ή το κόστος διαδρομής σε ένα ταξί.

• Οι ψηφιακές πληρωμές έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν λύση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και απάντηση στα capital controls...

Καλώς ή κακώς, τον πιο σημαντικό ρόλο πρέπει να τον παίξει το κράτος. Ισως το πιο απλό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει είναι να εκπαιδεύσει το ίδιο τους καταναλωτές, ζητώντας ή και απαιτώντας οι πληρωμές σε ΔΕΚΟ να γίνονται με χρήση ψηφιακών πληρωμών, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Εκπαιδευόμενοι οι καταναλωτές να πληρώνουν τους πάγιους μηνιαίους λογαριασμούς, προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα με τις νέες τάσεις και προφανώς εξοικειώνονται στο να τις χρησιμοποιούν πιο συχνά και σε κανονικές αγορές.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική αναδιοργάνωση του τρόπου με τον οποίο θα αποδίδεται ο ΦΠΑ από τις εταιρείες. Η ηλεκτρονικοποίηση των πληρωμών επιτρέπει, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής, να απομονώνεται και να διαχωρίζεται από την τράπεζα ή από το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο που κάνει την εκκαθάριση.

Ετσι, με την ολοκλήρωση της πληρωμής, το καθαρό ποσό θα πηγαίνει στον λογαριασμό του επιχειρηματία, αλλά ο ΦΠΑ θα παρακρατείται αυτόματα για το κράτος, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξάλειψη φαινομένων φοροδιαφυγής.

Τέλος, καλό θα ήταν να βρεθεί μια φόρμουλα μεταξύ του κράτους και των τραπεζών/παρόχων ηλεκτρονικών πληρωμών, ώστε να εκλογικευτεί λίγο το κόστος εκκαθάρισης για τους εμπόρους, που είναι ακόμα αρκετά μεγάλο, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του συνεδρίου;

Οι δύο βασικοί στόχοι του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Greek eCommerce Association – GRECA) είναι η προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στο ευρύ κοινό, η εκπαίδευση των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα που το eCommerce προσφέρει και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των μελών του (και όχι μόνο), σε μια μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να «ανοίξουμε τα σύνορα» για τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να πουλάνε με ηλεκτρονικό τρόπο σε όλη την Ευρώπη, όπως κάνουν και στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληρωματική χρηματοδότηση για start-up
Περισσότερες από χίλιες προτάσεις στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης σε συμπληρωματική χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 44 εκατ. ευρώ. Αφορά ανέργους, φυσικά πρόσωπα που...
Συμπληρωματική χρηματοδότηση για start-up
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
263 εκατ. ευρώ για ενέργεια και τεχνολογία
Χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 263 εκατ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα από το επενδυτικό πακέτο που ενέκρινε χθες το ταμείο πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. Αφορά τρία σημαντικά έργα, από τα οποία τα δύο ανήκουν στον...
263 εκατ. ευρώ για ενέργεια και τεχνολογία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Απογειώθηκαν» τα περιφερειακά αεροδρόμια
Με διψήφια αύξηση ξεκίνησε η νέα χρονιά για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport. Τον Ιανουάριο, με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες η εταιρεία, η συνολική επιβατική κίνηση...
«Απογειώθηκαν» τα περιφερειακά αεροδρόμια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ
Η ΔΕΗ «δεν έβγαλε από την πρίζα» τη ΛΑΡΚΟ, αλλά κατέληξε σε μια δεσμευτική συμφωνία με την επιχείρηση νικελίου που επιτρέπει στην τελευταία να...
Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Χθες κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές, η...
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με υποδομές πεντάστερου ζωντανεύει το «Εσπέρια»
Ενα «κουφάρι» θα ζωντανέψει σύντομα εξασφαλίζοντας έσοδα για ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ανάσα ζωής στο κέντρο της Αθήνας, που ανακάμπτει δυναμικά μετά την εγκατάλειψή του η οποία είχε ξεκινήσει πριν από την...
Με υποδομές πεντάστερου ζωντανεύει το «Εσπέρια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας