Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.4° 17.8°
0 BF
45%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.7° 16.6°
1 BF
67%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.9° 15.0°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
22.0° 17.3°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 15.1°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
58%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 16.4°
3 BF
46%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
21.1° 19.4°
2 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
2 BF
35%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
18.5° 14.9°
0 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.8° 13.5°
2 BF
45%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 16.8°
2 BF
70%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
22.1° 18.0°
2 BF
48%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
1 BF
72%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
19.4° 16.7°
1 BF
79%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκεται «ο πειραματισμός με την GenAI για στοχευμένες περιπτώσεις χρήσης front-office και back-office», δηλαδή τόσο στην επικοινωνία με τους πελάτες όσο και στις εσωτερικές λειτουργίες της εταιρείας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκεται «ο πειραματισμός με την GenAI για στοχευμένες περιπτώσεις χρήσης front-office και back-office», δηλαδή τόσο στην επικοινωνία με τους πελάτες όσο και στις εσωτερικές λειτουργίες της εταιρείας
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2024 Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Προκλήσεις και απειλές της «ψηφιακής ευφυΐας»

Η έρευνα της Εrnst & Young εκτιμά ότι «η υιοθέτηση εταιρικών στρατηγικών με επίκεντρο την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη οδήγησε σε ανάκαμψη της εμπιστοσύνης» και ως εκ τούτου η ενσωμάτωση της GenAI περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στη λίστα των «10 κορυφαίων ευκαιριών», καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση

Η ενσωμάτωση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) αναδεικνύεται ως κορυφαία ευκαιρία για τις εταιρείες τεχνολογίας για το 2024, υποστηρίζει νέα έρευνα της εταιρείας ΕΥ (Εrnst Young). Η GenAI αναφέρεται στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι ικανές να παράγουν περιεχόμενο (κείμενο, εικόνα, ηχητικά, βίντεο ή κώδικες προγραμματισμού κ.ά.), ανάλογα με αιτήματα - γραμμές εντολών.

Οι περισσότεροι, όταν ακούμε GenAI, το μυαλό μας πάει στo Chat GPT, τη δωρεάν (προς το παρόν) εφαρμογή της εταιρείας Open AI, η οποία λειτουργεί και ως εξελιγμένο chat-bot. Ενα ρομπότ - συνομιλητής νέας γενιάς που απαντά στις ερωτήσεις μας, ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που του θέτουμε - π.χ. να συντάξει μια επιστολή, να λύσει μια άσκηση μαθηματικών, ακόμα και να οργανώσει για μας ένα ταξίδι, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύεται μέσα από μοντέλα μηχανικής μάθησης. Πλέον, εφαρμογές GenAI που βασίζονται σε Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (Large Language Models) έχουν κυκλοφορήσει όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και μικρότεροι παίκτες, ενώ υπάρχουν και εξειδικευμένες εφαρμογές για βίντεο, φωτογραφία, εικονογράφηση, ακόμα και σύνθεση μουσικής.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, οι προοπτικές του κλάδου τεχνολογίας είναι βελτιωμένες το 2024 μετά από «ένα δύσκολο ξεκίνημα την περσινή χρονιά, με κύριες προκλήσεις τις μακροοικονομικές πιέσεις και την ανάγκη εξοικονόμησης κόστους». Πράγματι, οι αρχές του 2023 βρήκαν τις big-tech σε τροχιά ανάκαμψης, μετά από μία θεαματική πτώση των μετοχών τους το 2022, όταν οι λεγόμενες FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) απώλεσαν συνολικά σχεδόν 3 τρισ. δολάρια (σύμφωνα με την Wall Street Journal) - ποσό μάλλον πλασματικό, αφού αντιστοιχεί στις διακυμάνσεις της αξίας των μετοχών και όχι σε πραγματικά οικονομικά μεγέθη. Η έρευνα εκτιμά ότι «η υιοθέτηση εταιρικών στρατηγικών με επίκεντρο την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη οδήγησε σε ανάκαμψη της εμπιστοσύνης» και ως εκ τούτου η ενσωμάτωση της GenAI περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στη λίστα των «10 κορυφαίων ευκαιριών», καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

Το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι, ωστόσο τονίζεται ότι «το 90% των οργανισμών βρίσκεται σε ένα πρώιμο στάδιο ωριμότητας στην αξιοποίηση της GenAI», προτρέποντας τις εταιρείες να δημιουργήσουν «έναν “πύργο ελέγχου AI”, για να υποστηρίξουν την ασφαλή και ηθική ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο».

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκεται «ο πειραματισμός με την GenAI για στοχευμένες περιπτώσεις χρήσης front-office και back-office», δηλαδή τόσο στην επικοινωνία με τους πελάτες όσο και στις εσωτερικές λειτουργίες της εταιρείας.

Στην τρίτη θέση είναι οι «επενδύσεις σε νέες μορφές ψηφιακών υποδομών (π.χ. edge computing)» και στην τέταρτη «η δημιουργία πρόσθετων γραμμών εφοδιασμού σε αναδυόμενες αγορές». Η πρόσφατη κρίση με την έλλειψη ημιαγωγών, τα περίφημα «τσιπάκια», που επηρέασε αρνητικά όχι μόνο τις εταιρείες τεχνολογίας αλλά και την αυτοκινητοβιομηχανία, απέδειξε πόσο εκτεθειμένη είναι η βιομηχανία στις διεθνείς αναταράξεις.

«Η έκθεση αναδεικνύει μια αυξανόμενη τάση για την ίδρυση επιχειρήσεων σε αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων μακριά από περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε εμπορικές συγκρούσεις», σημειώνεται σχετικά. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται «η διαμόρφωση εταιρικής επενδυτικής στρατηγικής σύμφωνα με τον οδικό χάρτη ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης», με ειδική αναφορά σε εξαγορές, συμφωνίες και συνεργασίες που «μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη, βοηθώντας τις εταιρείες του κλάδου να ξεπεράσουν προκλήσεις, όπως η ζήτηση για hardware, το υψηλό κόστος της εκπαίδευσης και η εξεύρεση του απαιτούμενου ταλέντου».

Σχετικά χαμηλά στην κατάταξη (7η θέση) βρίσκεται η «προτεραιοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των data centers, μεταξύ των πρωτοβουλιών και δράσεων για το περιβάλλον». Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τις εταιρείες τεχνολογίας ακόμα περισσότερο στο μέλλον, καθώς η κατανάλωση ενέργειας των data centers ολοένα αυξάνεται, λόγω της τεράστιας υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και τη λειτουργία ευφυών συστημάτων.

Η έκθεση τονίζει χαρακτηριστικά ότι, μέχρι το 2027, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταναλώνει τόση ηλεκτρική ενέργεια, όσο μία χώρα στο μέγεθος της Ολλανδίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προκλήσεις και απειλές της «ψηφιακής ευφυΐας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας