Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
20.9° 15.1°
1 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
19.0° 14.0°
0 BF
71%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
18.8° 13.0°
1 BF
61%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
93%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.3°
2 BF
56%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.5° 14.4°
3 BF
51%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
17°C
17.2° 17.2°
1 BF
54%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.2° 17.1°
4 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.1°
2 BF
67%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
4 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
19°C
19.2° 19.2°
1 BF
39%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
12°C
14.6° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.1° 13.5°
1 BF
56%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 17.8°
2 BF
73%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
21.0° 13.8°
2 BF
67%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
1 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.9° 12.7°
1 BF
66%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
13.0° 13.0°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
avramar ixthiokaliergia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το ναυάγιο των ιχθυοκαλλιεργειών, ο ρόλος των funds, η ανοχή των τραπεζών, οι κυβερνητικές πλάτες ● Οι νέοι μνηστήρες από το εξωτερικό και την... Κρήτη

Αvramar: πωλείται όπως είναι... υπερχρεωμένη

Με ενέχυρο τις μετοχές θα «ξεκλειδώσει» το δάνειο-γέφυρα των 20 εκατ. ευρώ ● Σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη της μεγαλύτερης επιχείρησης ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, η οποία κατέχει τουλάχιστον το 50% της εγχώριας αγοράς.

Σε επιχειρηματικό - τραπεζικό θρίλερ με κυβερνητική εμπλοκή εξελίχθηκε η υπόθεση της επιχείρησης ιχθυοκαλλιέργειας Avramar, για την οποία τα σύννεφα είχαν πυκνώσει από πέρυσι.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, η εταιρεία βαρύνεται με συνολικά χρέη 493,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 307 εκατ. αποτελούν βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και τα 185,9 εκατ. ευρώ οφειλές σε προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις. Εκτοτε τα χρέη έχουν διογκωθεί με την επιχείρηση να ζητάει από τον Μάιο του 2023 αναδιάρθρωση δανεισμού και ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Το τελευταίο επεισόδιο εμφανίζει την εταιρεία να βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική υπογραφή δανείου-γέφυρα 20 εκατ. ευρώ, έπειτα από συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, με αντάλλαγμα τη σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών της. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ο οποίος υπολογίζεται ότι κατέχει τουλάχιστον το 50% της εγχώριας αγοράς. Παράλληλα αποτελεί ισχυρό παίκτη και στη διεθνή αγορά, καθώς το 95% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται σε 40 χώρες.

Η Αvramar προέκυψε από τη συγχώνευση των υπερχρεωμένων εταιρειών Νηρέας, Σελόντα, Ανδρομέδα και Περσέας, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε το 2021. Οι ξένοι επενδυτές, που υπόσχονταν να εξυγιάνουν τον πολύπαθο κλάδο, εξαγοράζοντας τις εταιρείες και κληρονομώντας τα χρέη τους, ήταν η κοινοπραξία του αμερικάνικου fund Amerra Capital Management και του κρατικού ταμείου του Αμπού Ντάμπι Mubadala Ιnvestment Company. Ο πολυεθνικός όμιλος κατέχει ηγετική θέση και στην αγορά της Ισπανίας, η έδρα του είναι στη Βαλένθια και απασχολεί συνολικά 2.300 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 1.600 είναι στην Ελλάδα.

Καθώς η Αvramar αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα ρευστότητας, τα 20 εκατομμύρια δεν πρόκειται να δώσουν παρά μια βραχυπρόθεσμη ανάσα λίγων μηνών, μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης, υπό τον συντονισμό της ελεγκτικής εταιρείας Deloitte. Στο ενδιάμεσο διάστημα αναζητείται από τις πιστώτριες τράπεζες νέο μάνατζμεντ, καθώς οι προηγούμενες διοικήσεις «ενοχοποιήθηκαν» για το παρ’ ολίγον ναυάγιο, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν επαρκή γνώση της ελληνικής αγοράς.

Τα σενάρια που διακινούνται θέλουν τους δύο μετόχους να αποχωρούν από την εταιρεία, στην οποία εξάλλου αρνούνταν πεισματικά να συνεισφέρουν με ίδια κεφάλαια. Μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση φέρεται να μεσολαβούσε ώστε να παραμείνει το fund των Αραβικών Εμιράτων, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 276 δισ. δολαρίων και έχει στενή συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το πλούσιο τραπεζικό παρασκήνιο αναφέρει ότι μία από τις συστημικές τράπεζες, στις οποίες χρωστάει η Avramar, έβαλε «φρένο» στις διαπραγματεύσεις για το δάνειο-γέφυρα, και κατόπιν υπαναχώρησε, αφού έγιναν δεκτές κάποιες από τις απαιτήσεις της. Το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας αναμένεται να κοινοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο Δ.Σ. της εταιρείας στην Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά της Αvramar από τουλάχιστον δύο εταιρείες του εξωτερικού, εκ των οποίων η μία δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων. Δημοσιεύματα εμφανίζουν ως επίδοξο μνηστήρα και τον πρώην τραπεζίτη της Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, μέσω του επενδυτικού του σχήματος Lyktos Group, σε συνεργασία με την εταιρεία ιχθυοτροφών Biomar.

Το Lyktos Group βρίσκεται ήδη στη διαδικασία απόκτησης πάνω από 75% των μετοχών της επίσης υπερχρεωμένης εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» (ΕΛ.ΙΧΘ.), μέσω συμφωνίας διάσωσης - εξυγίανσης, η οποία περιλαμβάνει και γενναίο «κούρεμα» οφειλών. Η περίπτωση της πάλαι ποτέ εισηγμένης στο χρηματιστήριο ΕΛ.ΙΧΘ., είναι ενδεικτική του άσχημου κλίματος που επικρατεί και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο ανταγωνισμός από την Τουρκία, που πουλάει σε χαμηλότερες τιμές, η αύξηση του κόστους λόγω πληθωρισμού και η μείωση της ζήτησης θεωρούνται βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες. Ταυτόχρονα οι φουρτούνες στη «ναυαρχίδα» της ιχθυοκαλλιέργειας έχουν δημιουργήσει παλιρροϊκά κύματα σε όλη την αγορά. Οι τράπεζες, που έχουν ήδη «τσουρουφλιστεί» με την υπόθεση της Αvramar, εμφανίζονται αρνητικές στη χρηματοδότηση ακόμα και υγιών επιχειρήσεων, οδηγώντας τες σε ασφυξία λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο κίνδυνος ενός φαινoμένου ντόμινο δεν έχει ακόμα αποφευχθεί, αφού ακόμα και αν βρεθεί άμεσα επενδυτής θα απαιτήσει κούρεμα οφειλών όχι μόνο από τις τράπεζες αλλά και από τους προμηθευτές, ανάμεσά τους εκατοντάδες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που παραμένουν απλήρωτες.

Από την έκθεση οικονομικών καταστάσεων για το 2022 αποδεικνύεται ότι η Avramar είχε ήδη προβεί σε αθέτηση δανειακών υποχρεώσεων πριν από τα τέλη του έτους, με ληξιπρόθεσμες δόσεις τουλάχιστον 29 εκατομμυρίων. Λίγους μήνες μετά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), ο μοναδικός 100% κρατικός χρηματοπιστωτικός διαμεσολαβητής, εγγυάται για νέο δάνειο στην Avramar ύψους 30 εκατομμυρίων.

«Πώς πήραν δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο ισολογισμός τους παρουσίαζε αυτή την εικόνα; Δεν μπορεί η ΕΑΤ να μην το γνώριζε, εκτός και αν υπήρξε πολιτική καθοδήγηση», είναι ένα από τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν. Η κυβέρνηση ήδη πόνταρε πολλά στη συνεργασία της με το αραβικό mega-fund Mubadala, καθώς είχαν υπογραφεί συμφωνίες για επενδυτικά προγράμματα ύψους 400 εκατ. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση του περιεχομένου της συμφωνίας Avramar και τραπεζών, οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν προβληματισμένες. Μια υπόθεση που παρουσιαζόταν ως «success story» αποδείχθηκε παρ’ ολίγον φιάσκο, εξαιτίας ενός συνδυασμού «κάκιστου μάνατζμεντ και ανοχής των τραπεζών με σαφείς κυβερνητικές πλάτες», όπως λέει χαρακτηριστικά συνομιλητής της «Εφ.Συν.» με γνώση του αντικειμένου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αvramar: πωλείται όπως είναι... υπερχρεωμένη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας