Η αγωνία της κυβέρνησης και το υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για άρση, έστω και προσωρινή, των εμποδίων που κρατούν μακριά από την αγορά εργασίας τους μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι αναζήτησαν σωτηρία στη χώρα μας δεν προέρχεται από τη διαπίστωση μιας πρόσκαιρης ανάγκης για την ανεύρεση εργατικών χεριών στην αγροτική οικονομία και τις κατασκευές.
Μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία των τελευταίων εκθέσεων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» αλλά και των πρόσφατων στοιχείων της έρευνας εργατικού δυναμικού που διεξάγει η ΕΛΣΤΑΤ οδηγεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον και φαινομενικά παράδοξο εύρημα: όσο μειώνεται η ανεργία τόσο μειώνεται και η απασχόληση ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, η μείωση της ανεργίας αντιτίθεται στην αύξηση της απασχόλησης.
Κατ’ αρχάς από τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Νοέμβριο του 2023 προκύπτει ότι η απασχόληση μειώθηκε κατά 82.463 άτομα. Αντιστοίχως μείωση κατά 83.627 θέσεις εργασίας καταγράφηκε και τον Νοέμβριο του 2022.
Η μείωση των θέσεων εργασίας προκύπτει και από τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, για τον ίδιο μήνα, τον Νοέμβριο του 2023. Παρότι η ανεργία εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη, 11,8% τον Δεκέμβριο του 2022 (δηλαδή μειώθηκε πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες και αποτυπώθηκε στο 9,4% και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023), ωστόσο η απασχόληση μειώθηκε. Το δίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος του 2023 μειώθηκε κατά 87.000 θέσεις, ενώ και ανάμεσα στον Δεκέμβριο του 2022 και τον Δεκέμβριο του 2023 η μείωση της απασχόλησης ανέρχεται σε 17.200 θέσεις εργασίας.
Τι συμβαίνει και ενώ μειώνεται η ανεργία δεν αυξάνεται η απασχόληση; Παρατηρώντας και πάλι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαπιστώνεται διαρκής μείωση του εργατικού δυναμικού της χώρας. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο, η μείωση του εργατικού δυναμικού αγγίζει τα 140.000 άτομα.
Εάν αυτή η μείωση του εργατικού δυναμικού προέρχεται από το δημογραφικό πρόβλημα και τα επακόλουθά του (λιγότερες γεννήσεις, αύξηση των συνταξιούχων, αύξηση των θανάτων), είτε αιτιολογείται από τη συνεχιζόμενη εκροή εργατικού δυναμικού προς το εξωτερικό, ή ακόμη και από την αύξηση της «μαύρης» εργασίας που δεν δηλώνεται, σηματοδοτεί ένα σοβαρό πρόβλημα που χρήζει ανάλυσης.
Ομως, σε κάθε περίπτωση ακυρώνει το αισιόδοξο αφήγημα της κυβέρνησης για τη δυναμική που προκύπτει από τη μείωση της ανεργίας. Απλούστατα γιατί ο δείκτης της ανεργίας οφείλει σε μεγάλο βαθμό την πτώση του από τη μείωση του εργατικού δυναμικού.
Σε ό,τι αφορά μια άλλη πτυχή του προβλήματος, που αποκαλείται έλλειψη εργατικών χεριών ειδικότερα στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός της «μεγάλης επιστροφής» των Αλβανών εργατών προς τη χώρα τους. Προηγείται της «μεγάλης παραίτησης» των νέων που παρατηρήθηκε εν μέσω πανδημίας, Ξεκίνησε ήδη στα δύσκολα χρόνια του Μνημονίου.
Οι Αλβανοί εργάτες που άρχισαν να φτάνουν μαζικά στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφού δούλεψαν σκληρά κι έμαθαν καλά τη δουλειά, επέστρεψαν στην Αλβανία στην οποία συντελείται μεγάλη ανοικοδόμηση. Η αποχώρησή τους έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό, το οποίο, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, δεν μπορεί να καλυφθεί από ανειδίκευτο προσωπικό, ακόμη κι αν αυτό έλθει μαζικά από χώρες της Ασίας.
«Από τον καλουπατζή μέχρι και τον μηχανικό, απαιτείται υψηλή εξειδίκευση την οποία δεν μπορούμε να βρούμε παρά μόνο εάν απευθυνθούμε οργανωμένα σε αγορές όπου υπάρχει ανάλογη προσφορά, όπως είναι αυτές της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ιδιοκτήτης επιχειρηματικού ομίλου που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας