Με την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της HelleniQ Energy Holdings A.E. (πρ. ΕΛΠΕ) επιβεβαιώνεται η υποχώρηση του δημόσιου ελέγχου στον μεγάλο ενεργειακό όμιλο που ορίζει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά καυσίμων και ελέγχει την πολιτική έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη Μεσόγειο, συμμετέχοντας σε 7 «οικόπεδα» μεταξύ των οποίων σε Αίγυπτο και Λιβύη.
Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 221 μετόχων, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 82,24% του μετοχικού κεφαλαίου (251.354.395 μετοχές με δικαίωμα ψήφου) και όπως ήταν αναμενόμενο εγκρίθηκε η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για την τροποποίηση του άρθρου 20 του καταστατικού, δηλαδή η παράγραφος 2 εδάφιο α και 11 που ορίζουν την Εκλογή - Σύνθεση - Αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να προβλεφθεί, έστω και μετά την από κοινού πώληση μετοχών από ΤΑΙΠΕΔ και Λάτση, η δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να διορίζει τρία μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας σε περίπτωση που η συμμετοχή του στο κεφάλαιό της άμεσα ή έμμεσα μέσω του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» αντιπροσωπεύει ποσοστό κάτω από το 35%, αλλά πάνω από το 25% των μετά ψήφου μετοχών της HelleniQ Energy.
Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς τη φυσική παρουσία των μετόχων, με άσκηση των δικαιωμάτων από απόσταση -με τηλεδιάσκεψη ή επιστολική ψήφο. Υπέρ της πρότασης καταγράφηκαν 239.435.039 ψήφοι (95,26% των έγκυρων), κατά 11.896.296 ψήφοι (4,73%), με 23.087 αποχή (0,01%).
Στην έκτακτη γενική συνέλευση συμμετείχαν και οι νέοι επενδυτές που έμειναν μετά το placement του 11% και τις αγοραπωλησίες που ακολούθησαν. Οπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ, Ανδρέας Σιάμισιης, στην κατανομή ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν τα επενδυτικά ταμεία με ποσοστό 70%-80% και κάποια από αυτά επέλεξαν να πουλήσουν άμεσα το χαρτοφυλάκιό τους μετά τη διανομή μετοχών. Ενα ποσοστό λίγο πάνω από το 50% είναι επενδυτές στην Ελλάδα και ένα ποσοστό ελαφρώς κάτω από το 50% επενδυτές εκτός συνόρων.
Ο ισχυρισμός περί διατήρησης της καταστατικής μειοψηφίας από το Δημόσιο δεν επιβεβαιώνεται, με το ΤΑIΠΕΔ να ελέγχει μερίδιο 31,18% των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου (ο όμιλος Λάτση ελέγχει πλέον το 40,4%). Οι επενδύσεις ασφαλιστικών φορέων του Δημοσίου σε μετοχές της HelleniQ είναι μικρές (εντοπίσαμε συνολικά μερίδια της τάξης του 1,5% από τρεις φορείς) με ποσοστά που δεν μπορούν να αναφέρονται στην ίδια πρόταση με τις λέξεις «στρατηγικός έλεγχος» και καθώς δεν συνδέονται με το ΤΑΙΠΕΔ δεν αθροίζονται για τον διορισμό εκπροσώπων του Δημοσίου στο Δ.Σ. της HelleniQ.
Η δυνατότητα του Δημοσίου να διορίζει 4 εκπροσώπους στο Δ.Σ. της HelleniQ εάν ελέγχει ποσοστό άνω του 35% (παραμένει στο καταστατικό) είναι απλή ουτοπία, αφού δικαιώματα έχει μόνο «η συμμετοχή του στο κεφάλαιο της [εταιρείας] άμεσα ή έμμεσα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ». Και επειδή διακινούνται ήδη σενάρια για νέο placement μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο 25%, ίσως χρειαστεί... νέα τροποποίηση καταστατικού.
Πλέον το Δημόσιο μπορεί να διορίζει μόνο τρία από τα μέλη του Δ.Σ. της HelleniQ και καθώς έχει ήδη απεμπολήσει από το 2019 και το εθιμικό δικαίωμα επιλογής του προέδρου του Δ.Σ., τώρα που ανοίγει ξανά το ζήτημα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων το Δημόσιο θα καλυφθεί πίσω από τον ιδιώτη μέτοχο όταν μετά τον Μάρτιο η ExxonMobil και η HelleniQ Energy θα αποφασίσουν για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης δυτικά της Κρήτης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας