• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 34.7°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.8°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.8°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  34°C 27.9°C / 34.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 30.4°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 32.2°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 27.5°C / 33.8°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 36.5°C
  1 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 34.4°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  30%

Οι διεθνείς αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας την ψήφιση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και συνολικά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που θα ανοίξει τον δρόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους

«Ποντάρουν» ξανά στην Ελλάδα

 • A-
 • A+

Στροφή 180 μοιρών στη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνουν από το βράδυ της Κυριακής οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι «δεξαμενές σκέψεις» και οι διεθνείς αναλυτές.

Από την απαξιωτική αντιμετώπιση και την προεκλογική κινδυνολογία, ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει τώρα να θριαμβολογούν για το «φαινόμενο Τσίπρα» στην Ελλάδα και να καλλιεργούν προσδοκίες για ένα νέο… «success story» μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα με οδηγό το τρίτο Μνημόνιο.

Το Grexit υποβαθμίζεται ως πιθανότητα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της όλα τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να πετύχει στην οικονομία: νωπή λαϊκή εντολή τετραετίας, «χαλαρή» αντιπολίτευση, στήριξη από τους εταίρους της, συμπεφωνημένο πρόγραμμα για διαρθρωτικές αλλαγές και παράλληλα είναι απαλλαγμένη από τις πιο ριζοσπαστικές «αντιμνημονιακές» φωνές που είχε στο εσωτερικό της μέχρι το καλοκαίρι.

Μικρές επιφυλάξεις

Υπό το πρίσμα των παραπάνω η πλειονότητα των ξένων αναλυτών, που με τις εκθέσεις και τις αξιολογήσεις τους δημιουργούν κλίμα στις αγορές και κινούν δισεκατομμύρια προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, δίνουν την εικόνα πως πλέον έχουν αρχίσει να ποντάρουν ξανά στην Ελλάδα, παρότι οι περισσότεροι δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους επειδή δεν τους «βγήκε» ένα κυβερνητικό σχήμα ευρύτερων συνεργασιών με κόμματα της Κεντροδεξιάς.

Καταλυτικά γεγονότα στην πορεία είναι για τους διεθνείς αναλυτές η ψήφιση των ιδιαίτερα επώδυνων νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και συνολικά η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που θα ανοίξει τον δρόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η υποδοχή των αγορών

Η γερμανική Deutsche Bank ερμηνεύει το αποτέλεσμα της κάλπης ως ισχυρή στήριξη του ελληνικού λαού στην απόφαση Τσίπρα να συμβιβαστεί με τους δανειστές και να διατηρήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Εκτιμά πως το γεγονός ότι το νέο Κοινοβούλιο απαρτίζεται από πιο μετριοπαθείς βουλευτές, ενώ τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν το Μνημόνιο είναι πιθανό να σηματοδοτήσει μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Η βρετανική Barclays χαρακτηρίζει ως θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα για την οικονομία θεωρώντας ότι «δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ μια ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο», ενώ εκτιμά πως η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. θα είναι πιο σταθερή από ενδεχόμενη τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.

Η αμερικανική Citigroup από την πλευρά της αναρωτιέται για το πώς είναι δυνατόν οι Ελληνες να επιλέξουν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ παρότι μεσολάβησε το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και η υπογραφή τρίτου Μνημονίου.

Θεωρεί πάντως ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι ισχυρότερη και σταθερή για καιρό, ευνοούμενη και από την υποστήριξη της αντιπολίτευσης ως προς τα σκληρά μέτρα που θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή.

Αμφιβάλλει ωστόσο για το αν οι Ελληνες έχουν συνειδητοποιήσει τι τους περιμένει τους επόμενους μήνες και αμφισβητεί ότι το τρίτο Μνημόνιο θα αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και συνεπώς θα εξαφανίσει πλήρως τα σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη.

Προκλήσεις

Για τους περισσότερους αναλυτές πάντως, ο κίνδυνος του Grexit έχει περιοριστεί πλέον δραστικά.

Ενδεικτικό είναι πως σε χθεσινές αναλύσεις τους τόσο η Standard & Poors και η Fitch όσο και η ελβετική UBS και το ινστιτούτο πολιτικών αναλυτών Eurasia Group έχουν περιορίσει τις πιθανότητες εξόδου από το ευρώ για τα επόμενα 2-3 χρόνια στο 30%, όταν μέχρι προ ολίγων εβδομάδων οι πιθανότητες έφταναν στο 60-70%.

Περισσότερο επιφυλακτική η αμερικανική JP Morgan εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα πάνω στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να χτίζει την αμφισβήτηση σημαντικών τμημάτων του νέου Μνημονίου.

Θεωρεί δε πως η αναθεώρηση του προγράμματος θα είναι μεγάλη πρόκληση και θα κρίνει τις αποφάσεις αναδιάρθρωσης του χρέους μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Η χθεσινή αντίδραση των αγορών στην Ελλάδα ήταν πάντως πολύ διαφορετική από εκείνη την οποία προεξοφλούσαν πολλοί αναλυτές, ανησυχώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αυξήσει το ρίσκο χώρας και θα ωθήσει σε ρευστοποιήσεις.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε μικρή πτώση κατά 0,58%, στις 693,54 μονάδες, με τις τράπεζες να υφίστανται τις ισχυρότερες απώλειες λόγω των σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης, ενώ στον αντίποδα νέα αποκλιμάκωση κατέγραψε η απόδοση των δεκαετών ομολόγων που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 9μήνου (8,3%).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aναζητώντας τη δίκαιη ανάπτυξη
​Λίγα λεφτά και εργαλεία αλλά πολλή φαντασία και επικοινωνία περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην οικονομία, αναζητώντας αντίμετρα για να αντιμετωπίσει την επελαύνουσα...
Aναζητώντας τη δίκαιη ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η Ελλάδα δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο»
«Στον ΣΕΒ δεν έχουμε πολιτική ατζέντα. Δεν συμμετέχουμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις. Ούτε ως σύμμαχοι ούτε ως αντίπαλοι». Με τη φράση αυτή επιχείρησε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, να απαντήσει στην...
«Η Ελλάδα δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατολίσθηση τιμών και στο ελληνικό χρηματιστήριο
Το εκρηκτικό κοκτέιλ από το παγκόσμιο ξεπούλημα στα διεθνή χρηματιστήρια και την αναζωπύρωση του οικονομικού και πολιτικού κινδύνου λόγω της διαφαινόμενης καθυστέρησης στην αξιολόγηση του Μνημονίου δημιουργεί...
Κατολίσθηση τιμών και στο ελληνικό χρηματιστήριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»
Μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακά χρονιές των τελευταίων δεκαετιών ήταν το 2015 για την ελληνική κεφαλαιαγορά, στη διάρκεια της οποίας επενδυτές και κερδοσκόποι είδαν και έζησαν κυριολεκτικά τα πάντα,...
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ εύκολα εκτός Ευρώπης»
Ο Αλέξανδρος Κρητικός είναι ένας από τους γνωστότερους οικονομολόγους στη Γερμανία. Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πότσδαμ και στέλεχος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου. Με βάση...
«Η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ εύκολα εκτός Ευρώπης»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11 δισ. εξαϋλώθηκαν στο Χρηματιστήριο
Σε κόκκινο πανί για τις περιβόητες αγορές αναδεικνύεται η αγορά μετοχών και ομολόγων καθώς εξαπέλυσαν με το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης την επίθεσή τους. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors μάλιστα απειλεί...
11 δισ. εξαϋλώθηκαν στο Χρηματιστήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας