Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.3° 11.8°
1 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 12.1°
2 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 11.0°
1 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 9.6°
0 BF
93%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.0° 10.7°
2 BF
80%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.0°
2 BF
57%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.7° 11.5°
2 BF
83%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 14.6°
2 BF
82%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 13.5°
4 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
14°C
13.7° 13.7°
3 BF
60%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
2 BF
71%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 10.5°
2 BF
76%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 14.8°
1 BF
76%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
15.4° 10.8°
2 BF
70%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
1 BF
78%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.7° 11.4°
2 BF
91%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.5° 8.5°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
metrites
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ασαφής η προστασία του καταναλωτή στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες

Παράθυρα αισχροκέρδειας και στο πράσινο τιμολόγιο

Παραμένει δυσνόητος ο μαθηματικός τύπος ακόμη και μετά τις πρόσφατες αλλαγές, ενώ στην υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνεται ο ορισμός του πολλαπλασιαστή, παρότι είναι το βασικό μέγεθος που θα ξεχωρίζει τους φτηνούς από τους ακριβούς προμηθευτές ρεύματος.

«Μαγική εικόνα» παραμένει για εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρισμού η διαφάνεια στις χρεώσεις ενέργειας και η προστασία από φαινόμενα αισχροκέρδειας στα τιμολόγια που θα ισχύσουν μετά την 1/1/2024. Υστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους, δημοσιεύτηκε χθες η υπουργική απόφαση για το ειδικό τιμολόγιο ρεύματος στο οποίο παραμένουν ανοιχτά «παράθυρα» για αλλαγές χρεώσεων και δεν εξασφαλίζεται η «συγκρισιμότητα» των τιμών που υποσχόταν ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης.

Πριν από έναν μήνα, η «Εφ.Συν.» είχε γράψει αναλυτικά για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης («Αλγόριθμος “παγίδα” στο ρεύμα», 19/10/23), δημοσιεύοντας τον μαθηματικό τύπο που θα αντικαθιστούσε τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στο νέο «ειδικό» τιμολόγιο. Η ανάγκη για το νέο αυτό τιμολόγιο προέκυψε από την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει από 1/1/2024 τις οριζόντιες επιδοτήσεις αλλά και τους μηχανισμούς επιστροφής των υπερκερδών από τη χονδρική και τη λιανική αγορά ρεύματος. Αυτό θα σήμαινε ότι όλοι οι καταναλωτές έπρεπε να μετακινηθούν σε τιμολόγια σταθερά (μπλε χρώματος) ή κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής (κίτρινα), αφού προηγηθεί συμφωνία του καθενός με κάποιον προμηθευτή.

Το νέο τιμολόγιο (πράσινο) εφευρέθηκε για να προστατέψει, υποτίθεται, εκατομμύρια καταναλωτές που δεν θα απαντούσαν στα ερωτήματα των εταιρειών. Η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ αποκάλυψε σε συνέντευξη στις αρχές Νοεμβρίου ότι υπάρχουν 3 εκατομμύρια παροχές ρεύματος (σε σύνολο 8 εκατ.) με συμβόλαια που έχουν λήξει, δεν ισχύουν τα στοιχεία του συνδρομητή, δεν περιλαμβάνουν ΑΦΜ κ.λπ.

Ο υπουργός ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης υποστήριξε τότε ότι το μεγάλο προτέρημα αυτού του ειδικού τιμολογίου είναι ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν καθαρά την τελική χρέωση και να συγκρίνουν τις τελικές χρεώσεις όλων των προμηθευτών. Αυτό θα συμβαίνει στην αρχή κάθε μήνα, όταν θα δημοσιεύεται ο συγκριτικός πίνακας. «Μία θα είναι η τελική τιμή», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ακόμη και οι πιθανές εκπτώσεις «θα είναι πάντα ενσωματωμένες στην τελική τιμή».

Ομως, στη χθεσινή υπουργική απόφαση την οποία συνυπογράφει με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, προβλέπεται ότι οι εκπτώσεις μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα. Το ίδιο ισχύει για την πάγια χρέωση, που μπορεί να φτάνει έως τα 5 ευρώ μηνιαίως, ενώ η Βασική Τιμή Προμήθειας θα παραμένει σταθερή τουλάχιστον για 6 μήνες.

Με άλλα λόγια, μπορεί κάποιος να επιλέξει έναν προμηθευτή επειδή έχει μικρό πάγιο και μεγάλη έκπτωση και να ανακαλύψει ότι τα δεδομένα άλλαξαν χωρίς να το αντιληφθεί. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, για τις αλλαγές στην πάγια χρέωση και την έκπτωση θα ενημερώνεται ο πελάτης «με τον πρώτο λογαριασμό που ακολουθεί την τροποποίηση». Είναι, όμως, γνωστό ότι οι λογαριασμοί φτάνουν συχνά με αρκετή καθυστέρηση και άρα, μπορεί ο καταναλωτής να δει τις αλλαγές αφού έχει χρεωθεί με τα νέα δεδομένα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου της 2/11, ο κ. Σκυλακάκης είχε «διαφημίσει» το πράσινο τιμολόγιο λέγοντας ότι μέσω αυτού δεν θα χρειάζεται ο καταναλωτής να παρακολουθεί τις χρηματιστηριακές τιμές ενέργειας (επηρεάζουν τη χρέωση στα κυμαινόμενα τιμολόγια) και θα βλέπει μόνο την τελική χρέωση που δεν αλλάζει. Αρνήθηκε, όμως, να μιλήσει αναλυτικά για τον μαθηματικό τύπο μέσω του οποίου θα διαμορφώνεται η χρέωση αυτή, λέγοντας ότι «θα πρέπει να τον συζητάμε επί δύο ώρες»... Ο τύπος αυτός άλλαξε σε σχέση με εκείνον που δημοσιεύσαμε στις 19 Οκτωβρίου, αφαιρέθηκε ένας πολλαπλασιαστής, αλλά παραμένει εξαιρετικά δυσνόητος.

Ο μαθηματικός τύπος του μηχανισμού μέσω του οποίου θα διαμορφώνεται η τελική χρέωση στο «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος. Αυτός θα διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές και να αποφασίζουν προμηθευτή, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στην επίσημη Υπουργική Απόφαση δεν περιλαμβάνεται καν ορισμός για το τι σημαίνει ο πολλαπλασιαστής α ενώ παρέχονται ορισμοί για όλους τους υπόλοιπους συντελεστές (Μ, ΤΕΑ, Μ-1, β, L κ.λπ.). Ο πολλαπλασιαστής α είναι το βασικό μέγεθος που θα ξεχωρίζει τους φτηνούς από τους ακριβούς προμηθευτές ρεύματος, ενώ στην απόφαση ορίζεται ότι θα πρέπει και αυτός να παραμένει σταθερός τουλάχιστον για 3 μήνες. Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι συντελεστές αποφασίστηκε να μένουν σταθεροί για 3 έως 6 μήνες, ενώ οι εκπτώσεις και τα πάγια θα μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα, προκειμένου οι εταιρείες να διασφαλίζονται από λανθασμένες προβλέψεις τους.

Το μπαλάκι στη ΡΑΑΕΥ

Μέσα στον νέο ενεργειακό κυκεώνα που διαμορφώνεται, κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της πρώην Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (νυν ΡΑΑΕΥ) η οποία θα είναι υπεύθυνη για να δημοσιεύει το εργαλείο σύγκρισης τιμών (www.energycost.gr), να «παρακολουθεί την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, τη διαφάνεια, τις συνθήκες ανταγωνισμού και την εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών». Ρόλος στον οποίο δεν διέπρεψε ιδιαιτέρως στο παρελθόν...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παράθυρα αισχροκέρδειας και στο πράσινο τιμολόγιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας