Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.3° 11.8°
1 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 12.1°
2 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 11.0°
1 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 9.6°
0 BF
93%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.0° 10.7°
2 BF
80%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.0°
2 BF
57%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.7° 11.5°
2 BF
83%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 14.6°
2 BF
82%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 13.5°
4 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
14°C
14.2° 14.2°
3 BF
60%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
2 BF
71%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 10.5°
2 BF
76%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 14.8°
1 BF
76%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
15.4° 10.8°
2 BF
70%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
1 BF
78%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.7° 11.4°
2 BF
91%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.5° 8.5°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου | EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Προσεχώς η ανάρτηση για διαβούλευση με στόχο να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου

Στην τελική ευθεία οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις

Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ηλικιακού ορίου στο 62ο έτος για τη λήψη επικουρικής σύνταξης από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και θέλει, μεταξύ άλλων, να ρυθμίσει ζητήματα που αφορούν οφειλέτες του ΕΦΚΑ, συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και μητέρες που στερούνταν το επίδομα της ΔΥΠΑ ● Στα δικαστήρια η διαφορά για την επιστροφή ποσών στα ΝΠΔΔ

Εν αναμονή της ανάρτησης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου για δημόσια διαβούλευση, τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο αλλαγές. Η πρώτη αφορά τις προϋποθέσεις για τη λήψη συνταξιοδοτικής παροχής από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και ειδικότερα τη μείωση του ηλικιακού ορίου για τη λήψη σύνταξης. Στο αρχικό κείμενο που παρουσίασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου προβλεπόταν πως για τη λήψη συνταξιοδοτικής παροχής πρέπει, εκτός από τη θεμελίωση δικαιώματος κύριας σύνταξης από τον βασικό φορέα (ΕΦΚΑ), να συντρέχουν διαζευκτικά και οι εξής δύο προϋποθέσεις: είτε ο δικαιούχος να είναι 67 ετών, είτε να έχει κλείσει το 55ο έτος της ηλικίας με 20ετή προϋπηρεσία και ασφαλιστικό βίο.

Σύμφωνα με την αλλαγή, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα μειωθεί στο 62ο έτος. Η μείωση του ορίου για τη λήψη της συμπληρωματικής σύνταξης από τα ΤΕΑ κρίνεται σκόπιμη ιδιαίτερα για τις κατηγορίες εκείνες που δεν προλαβαίνουν να έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση προκειμένου να γίνει ελκυστική η ένταξή τους στα επαγγελματικά Ταμεία.

Με μια δεύτερη αλλαγή διευρύνεται η δεξαμενή των ασφαλισμένων που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα μητρότητας προσθέτοντας και τις εργαζόμενες και ασφαλισμένες σε πρώην Ταμεία Τύπου καθώς και τις ασφαλισμένες στον ΕΔΟΕΑΠ. Επομένως, στο εξής όλες οι νέες μη μισθωτές εργαζόμενες αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους 780 ευρώ (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες.

Επιπλέον, το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ θα λαμβάνουν και οι μισθωτές ασφαλισμένες οι οποίες έως σήμερα αποκλείονταν λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην Ταμείων τους (π.χ. ασφαλισμένες π. ΤΑΥΤΕΚΩ, έμμισθες ασφαλισμένες π. ΕΤΑΑ, π. ΤΣΠΕΑΘ και π. Ταμεία Τραπεζών).

Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τη γνώση που έχουμε για τις διατάξεις, το νέο ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου δεν ενδείκνυται για έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Αντιθέτως, αρκετές από τις διατάξεις του, ακόμη κι αν χρήζουν κριτικής για την αποτελεσματικότητά τους ή για το δημοσιονομικό κριτήριο που τις διέπει, ευνοούν σε έναν βαθμό διάφορες ομάδες (οφειλέτες του ΕΦΚΑ, συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, μητέρες που στερούνταν το επίδομα της ΔΥΠΑ).

Ενοποίηση παροχών

Ωστόσο τα δύσκολα έρχονται μετά. Αφορούν το επόμενο σχέδιο νόμου με το οποίο θα επιχειρηθεί ενοποίηση των ασφαλιστικών παροχών όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Κι εδώ είναι προφανές ότι υπάρχουν αρκετά μέτωπα, αφού η ενοποίηση ενδέχεται να επιβάλει μειώσεις παροχών σε ορισμένα Ταμεία (π.χ. αυτά των τραπεζοϋπαλλήλων).

Αλλωστε η ημερίδα που πραγματοποιείται την προσεχή εβδομάδα με θέμα την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σύνταξη του επόμενου νομοσχεδίου περί παροχών. Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το έργο ολοκλήρωσης της διοικητικής κωδικοποίησης για όλη την υφιστάμενη νομοθεσία από το 2016 και μετά. Βάσει αυτής της κωδικοποίησης θα γίνει και η καταγραφή των παροχών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία για τη νομοθετική κωδικοποίηση, δηλαδή την ενιαιοποίηση των χιλιάδων διατάξεων που ταλαιπωρούν πολίτες, νομικούς και υπηρεσίες σε έναν τόμο.

Παρελθέτω...

Ως αστική διαφορά, η οποία θα πρέπει να επιλυθεί στα δικαστήρια, ή ως πολιτικό θέμα, για το οποίο όμως τη νομοθετική πρωτοβουλία πρέπει να έχει το υπουργείο Οικονομικών που προΐσταται του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αντιμετωπίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το μείζον πρόβλημα που έχουν όσοι απασχολούμενοι -και ταυτοχρόνως- συνταξιούχοι σε ΝΠΔΔ καλούνται να επιστρέψουν μεγάλα ποσά γιατί η υπηρεσία δεν τους ενέταξε μετά τη συνταξιοδότησή τους στο εισαγωγικό κλιμάκιο του δημοσιοϋπαλληλικού μισθολογίου. «Οσοι είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου στο Δημόσιο αυτοδικαίως τερματίζουν τη θητεία τους με τη συνταξιοδότηση» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης σε σχετική ερώτηση που ετέθη από την «Εφ.Συν.». «Η υποχρέωση υπαγωγής στο εισαγωγικό κλιμάκιο είχε κοινοποιηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και υπάρχει ανάλογη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ» προσθέτει ο Νίκος Μηλαπίδης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στην τελική ευθεία οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας