Ζημιές άνω των 40 δισ. είχε το ΤΧΣ από τις τράπεζες
Αντικείμενο λεπτομερούς απολογισμού και αξιολόγησης θα πρέπει να γίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου στη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, λόγω της μεγάλης έκτασης των ζημιών από την αποεπένδυση του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες. Αυτό επισημαίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε ανάλυση για το 2023 με τίτλο «Η «αθέατη» πλευρά του φεγγαριού: Οι αρνητικές επιπτώσεις της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
Το ΤΧΣ έχει ενισχύσει σωρευτικά τις ελληνικές τράπεζες με 46 δισ. ευρώ από το 2011 ώστε να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το ποσό αυτό αφορά άμεσα ή έμμεσα τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εμμεσα, διότι έχουν διοχετευτεί κονδύλια μέσω άλλων μη συστημικών τραπεζών, οι οποίες μετέπειτα εξαγοράστηκαν από ή συγχωνεύτηκαν με τις τέσσερις συστημικές.
Τα 46 δισ. ισοδυναμούν με το 170,2% και 14,1%, αντίστοιχα, της λογιστικής αξίας ιδίων κεφαλαίων και της λογιστικής αξίας ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος, αναφέρουν οι αναλυτές του ΚΕΠΕ Γιώργος Μπερτσάτος και Κωνσταντίνος Λοΐζος.
Η κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις 6/10/2023 ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 16,09 δισ. ευρώ (Αlpha Bank 2,87 δισ., Εurobank 5,2 δισ., Εθνική 4,63 δισ., Πειραιώς 3,34 δισ.).
Με τα εκτιμώμενα έσοδα από την αποεπένδυση να είναι 3-4 δισ. ευρώ οι υπαινισσόμενες ζημιές ανέρχονται σε 42-43 δισ. ευρώ.
«Υπολογίζοντας τα μέσα δυνητικά έσοδα από την αποεπένδυση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σταθμισμένα με βάση τα παραπάνω ποσοστά συμμετοχής και τις αντίστοιχες κεφαλαιοποιήσεις, προκύπτει ότι με μηδενικό premium τα δυνητικά έσοδα αγγίζουν το ποσό των 3,10 δισ. Στη δε εξεζητημένη περίπτωση με υποθετικό 80% premium αυτά ανέρχονται σε 5,58 δισ. Παρατηρούμε ότι ακόμη και με 80% premium και χωρίς να ληφθεί υπόψη η διαχρονική αξία του χρήματος, οι ζημίες ανέρχονται σε πάνω από 40 δισ. ευρώ, δηλαδή προκύπτει μια απόδοση σχεδόν -88%. Εναλλακτικά, για να υπήρχε απόσβεση των 46 δισ., τότε θα έπρεπε η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ήταν τουλάχιστον 1.383% μεγαλύτερη από αυτήν στις 6/10/2023. Δηλαδή, περίπου 14,83 φορές μεγαλύτερη αυτής στις 6/10/2023» αναφέρει το ΚΕΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το PSI προκάλεσε ζημιές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ύψους 37 δισ. ευρώ ενώ η οικονομική κρίση εκτόξευσε τα «κόκκινα» δάνεια, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες των ίδιων των τραπεζών που μοίραζαν αφειδώς δάνεια και κάρτες τις εποχές των παχιών αγελάδων. Σημειώνεται εξάλλου ότι μόνο η 3η ανακεφαλαιοποίηση –που έγινε με το «πιστόλι στον κρόταφο» το 2015 καθώς από 1.1.2016 έμπαινε σε ισχύ η οδηγία για το bail in (διάσωση εκ των έσω)- συνδέθηκε με τη διαμόρφωση συνολικού πλαισίου αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων ενισχύοντας και την εποπτεία των τραπεζών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας