Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σπάσιμο της διαπλοκής τραπεζών–ΜΜΕ–πολιτικών

Ενα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθεί, αν λάβει τη λαϊκή εντολή, να κερδίσει είναι το σπάσιμο της διαπλοκής τραπεζών – ΜΜΕ – πολιτικού συστήματος

Σπάσιμο της διαπλοκής τραπεζών–ΜΜΕ–πολιτικών

  • A-
  • A+

Στις αρχές του 2016 εκτιμά το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γίνει άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), καθώς έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για τη σταδιακή αποκατάσταση των επιπέδων ρευστότητας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να αποκτήσουν και πάλι οι τράπεζες πρόσβαση στη ρευστότητα μέσω ΕΚΤ και να αυξηθεί η αξία των επιλέξιμων ενεχύρων και εκτιμούν ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις επιστροφής των καταθέσεων καθώς αποκλείστηκε το bail in.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της επαναφοράς των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα μεσοπρόθεσμα, όταν θα έχει ανακάμψει η οικονομία και συνεπώς θα έχει αυξηθεί η αξία των τραπεζών. Θα έχει προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους εντός του 2015, ενώ μετά τη δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου απομακρύνθηκαν οι ανησυχίες των καταθετών για bail in και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή καταθέσεων.

Ενα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθεί, αν λάβει τη λαϊκή εντολή, να κερδίσει είναι το σπάσιμο της διαπλοκής τραπεζών – ΜΜΕ – πολιτικού συστήματος και ο τερματισμός της κακοδιαχείρισης και της διακριτικής μεταχείρισης φυσικών και νομικών προσώπων.

Υπόσχεται ότι θα μπει «τέλος στις χαριστικές χρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων, που συντηρούν τη διαπλοκή και τον πελατειασμό» ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να κατευθύνονται σε παραγωγικούς τομείς και δραστηριότητες της πραγματικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την αξιολόγηση των διοικήσεων και των ανώτερων διευθυντικών στελεχών, τον αποτελεσματικό έλεγχο της εταιρικής διακυβέρνησης και των αμοιβών στις τράπεζες, μέσω του ΤΧΣ, και την ενίσχυση της διαφάνειας στην τραπεζική λειτουργία.

Επίσης, θα υπάρξει νέο διαφανές και αξιοκρατικό μοντέλο για τη στελέχωση και την αξιοποίηση του προσωπικού στις τράπεζες.

Επίσης, θα ενεργοποιηθεί ο θεσμός του Συμβουλίου Εποπτείας, όπου θα έχουν ουσιαστικό ρόλο οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η ρευστότητα θα χρησιμοποιείται προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Ρύθμιση δανείων

Ο δεύτερος πυλώνας του τραπεζικού προγράμματος αφορά ουσιαστικά τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και της κύριας κατοικίας. Ειδικότερα, οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απορρέουν από τις προβλέψεις του Μνημονίου και αφορούν την ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους και τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας για τη συνεχή παρακολούθηση των «κόκκινων» δανείων.

Η βελτίωση και η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, που οφείλουν να τηρούν οι τράπεζες απέναντι στους δανειολήπτες για τη ρύθμιση των δανείων τους, θα έχουν διπλή στόχευση: πρώτον, ότι θα διασφαλίζεται πως θα καλύπτονται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης όσων βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία και, δεύτερον, ότι δεν θα επωφελούνται οι εσκεμμένα κακοπληρωτές.

Στο πλαίσιο αυτό θα ιδρυθεί νέα ανεξάρτητη αρχή ώστε να προσδιορίζεται αντικειμενικά η πιστοληπτική ικανότητα και η δυνατότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για διάφανο θεσμικό πλαίσιο «το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και το σύνολο των υποχρεώσεων».

Επίσης, για την υποστήριξη των δανειοληπτών θα ιδρυθεί δίκτυο ενημέρωσης για οικονομικά και νομικά ζητήματα και θα δημιουργηθεί ένα μόνιμο δίκτυο κοινωνικής προστασίας.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην ΕΚΤ ετοιμάζονται για το καλό σενάριο
Η αποδοχή της γαλλικής πρότασης από τη Γερμανία ως δεσμευτικό πλαίσιο συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του χρέους και η εξειδίκευσή της αργότερα θα άναβαν το «πράσινο φως» για την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο...
Στην ΕΚΤ ετοιμάζονται για το καλό σενάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης περιμένει η Ελλάδα, αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πολιτική δέσμευση για...
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται εξασφάλιση για τα... εξασφαλισμένα ομόλογα
Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο σε σχέση με τη σύνταξη του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ζήτημα που έχει ανακύψει αφορά την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup τον...
Αναζητείται εξασφάλιση για τα... εξασφαλισμένα ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για χαλάρωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Χαλάρωση των όρων που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου διάσωσης για την εκταμίευση ποσού μέχρι 15 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, επιδιώκει η ΕΚΤ. Ηδη ο Μάριο Ντράγκι...
Πιέσεις για χαλάρωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή καθυστέρηση για την ανακεφαλαιοποίηση
Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτουμενα μαζί με τις αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων σε distress funds και την αξιολόγηση των διοικήσεων των...
Μικρή καθυστέρηση για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παιχνίδια με τις καταθέσεις
Οι τρομολαγνικές προβλέψεις περί Grexit, φτωχοποίησης και άλλων δεινών κορύφωσαν τη φημολογία για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ώστε να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε οριακό σημείο. Ορισμένοι εντός...
Παιχνίδια με τις καταθέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας