• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 7.4°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.1°C / 3.4°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 2.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -1.6°C
  0 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.7°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -5.1°C / 1.9°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 8.4°C
  0 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.1°C / -0.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -0.5°C / 6.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 7.7°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -0.7°C / 4.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 3.5°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  80%

Ο «πέλεκυς» θα είναι βαρύς για τους αγρότες από τη στιγμή που ο φορολογικός συντελεστής αυξάνει στο 26%, ενώ και η προκαταβολή φόρου θα ψηλώσει στο 100%, όπως ισχύει και για τις επιχειρήσεις

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Φόροι για όλους, με έμφαση στα «ρετιρέ»

 • A-
 • A+

Φορολογικό χαλί σε 700.000 μικρομεσαίους που προβλέπει μείωση συντελεστών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και νέα ρύθμιση χρεών στρώνει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν καλά καλά ακόμη στεγνώσει το μελάνι από το νέο Μνημόνιο που κρατά δέσμια τη χώρα έως το 2018.

Αυτά προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα από το οποίο, παρά τον σάλο των προηγούμενων ημερών, απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά για τον ΦΠΑ 23% που θα βαρύνει από τον Οκτώβριο την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως και για τα «ισοδύναμα» που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν αυτό το μέτρο.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς για τους αγρότες από τη στιγμή που ο φορολογικός συντελεστής αυξάνει στο 26%, ενώ και η προκαταβολή φόρου θα ψηλώσει στο 100%, όπως ισχύει και για τις επιχειρήσεις, από 27,5% που είχε μειωθεί πριν από το Μνημόνιο και 55% που είναι τώρα.

Με το ίδιο κείμενο δίνονται υποσχέσεις που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι γενικόλογες για άρση των φορολογικών αδικιών και μετατόπιση των βαρών προς τα «ρετιρέ» της κλίμακας.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα τεκμήρια διαβίωσης που σήμερα στα γρανάζια τους στροβιλίζονται χιλιάδες φορολογούμενοι.

Η προεκλογική υπόσχεση που δίνεται είναι για ριζική αναμόρφωση του συστήματος των τεκμηρίων, εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και κατάργηση των περιορισμών, των εξαιρέσεων και των προνομιακών καθεστώτων που προσφέρουν δυνατότητες φοροαποφυγής.

Σε ό,τι αφορά τους φόρους στην περιουσία το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι σε πλήρη ταύτιση με το μνημονιακό πρόγραμμα για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και της εισπραξιμότητας των 2,65 δισ. ευρώ.

Αλλαγές θα υπάρξουν μόνο στις αντικειμενικές αξίες και… τρόικας θελούσης στους συντελεστές ώστε να καταστούν προοδευτικοί. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν φορολογικές εισπράξεις.

Επιπλέον, εντός του 2015 θα προχωρήσει το περιουσιολόγιο όπου θα καταγράφεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διαπιστωθεί η φοροδοτική ικανότητα όλων των πολιτών.

Εμφαση δίνεται και στο ευαίσθητο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όπου στον τομέα αυτό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, μιλούσε για εισπράξεις 5 δισ. ευρώ.

Τέλος, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει παράθυρο για εξομάλυνση των επιπτώσεων των επιβαρύνσεων που έφερε στους νησιώτες η άρση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ, με την εφαρμογή φοροαπαλλαγών-εκπτώσεων με στόχο την επιστροφή της συνολικής επιβάρυνσης στους μόνιμους κατοίκους με εισοδηματικά κριτήρια. Και αυτό εφόσον οι θεσμοί ανάψουν το «πράσινο φως».

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει:

■ Μείωση των συντελεστών φορολόγησης για όσες επιχειρήσεις εντατικοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ακολουθούν πρότυπα φορολογικής συμμόρφωσης.

■ Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

■ Απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης και επιστροφής ΦΠΑ.

■ Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα ώστε να μεταφερθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα προς τα υψηλότερα.

■ Ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων.

■ Κατάργηση προνομιακών καθεστώτων που προσφέρουν δυνατότητες φοροαποφυγής.

■ Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και επιβολή προοδευτικών συντελεστών ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων.

■ Επιβολή του περιουσιολογίου εντός του 2015 όπου θα καταγράφεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διαπιστωθεί η φοροδοτική ικανότητα όλων των πολιτών.

■ Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης με αυστηροποίηση των ποινών.

■ Πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 36 δόσεις (12 είναι σήμερα) υπό προϋποθέσεις για όλες τις οφειλές.

■ Επέκταση των κινήτρων για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 50% (ενδεικτικά 13% από 26%) για τα πρώτα 5 χρόνια και για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

■ Σύστημα «μεταφοράς» του χρέους μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένου, ώστε να ισορροπήσουν τα προβλήματα χρεών-συμψηφισμού που υπάρχουν σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιλόδοξες υποσχέσεις για άρση φορολογικών μέτρων
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, ωστόσο υπόσχεται επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου μέσα από ισοδύναμα και αντισταθμιστικά μέτρα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι...
Φιλόδοξες υποσχέσεις για άρση φορολογικών μέτρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 11 αλλαγές που φέρνει η φετινή χρονιά
Με έσοδα 1 δισ. ευρώ από τα αποδυτήρια… ξεκινούν οι εισπράξεις του προϋπολογισμού για το 2015. Για τα έσοδα από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ο λόγος, που θα παραμείνει σε ισχύ έως το 2016 ενώ...
Οι 11 αλλαγές που φέρνει η φετινή χρονιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα
Πρόστιμα από 500 έως και 1.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που συλλαμβάνονται να μην «κόβουν» αποδείξεις προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης με τα εκκρεμή...
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
Τροπολογίες για τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον χρόνο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες...
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
Κυκλωτική επίθεση στα εισοδήματά τους θα δεχτούν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι. Λίγο οι φόροι του τρίτου μνημονίου, λίγο η βεβαίωση φόρων 4 δισ. που έχει βάλει στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)...
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας