Η είδηση στη νέα έρευνα της Pulse για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δεν είναι πως «το 95% συμφωνούν ότι υπάρχει πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια», ούτε ότι εννιά στους δέκα τη θεωρούν πολύ ή αρκετά σημαντικό πρόβλημα.
Η βασική είδηση είναι ότι οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες (57%) απορρίπτουν την εκδοχή της κυβέρνησης περί αποκλειστικά «εισαγόμενου πληθωρισμού» και θεωρούν ότι «είναι πρωτίστως θέμα της χώρας μας».
Ενας άλλος κυβερνητικός μύθος που καταρρέει είναι ότι για όλα φταίει... ο κακός μας ο καιρός ή αλλιώς ότι οι τεράστιες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας -φωτιές και πλημμύρες- είναι πρωτίστως συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Αντιθέτως, οι 8 στους 10 θεωρούν ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν ο ανθρώπινος παράγοντας και η πολιτεία, φωτογραφίζοντας ως βασικούς υπαίτιους την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, την έλλειψη δασοπροστασίας και αντιπλημμυρικών έργων.
Η έρευνα διεξήχθη 13-17 Σεπτεμβρίου σε δείγμα περίπου 1.500 ενηλίκων στην Περιφέρεια Αττικής και καταγράφει από οριακή έως ορατή επιδείνωση σε μια σειρά δεικτών σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του περσινού Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, το 54% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των αυτοαπασχολούμενων δηλώνουν ανήσυχοι για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους το επόμενο εξάμηνο, έναντι 49% τον Νοέμβριο. Εξίσου υψηλά ποσοστά αβεβαιότητας καταγράφονται ειδικά σε επαγγελματίες-επιχειρήσεις, με το 55% να εκφράζουν φόβους για το επόμενο εξάμηνο, ωστόσο βελτιώθηκε το ποσοστό όσων δεν ανησυχούν, στο 14% από 9%. Με απαισιοδοξία αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 64% των ερωτηθέντων στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ αισιοδοξία δηλώνει το 34% (από 63% και 36% αντίστοιχα τον Νοέμβριο).
Αποκαλυπτικά για το βάθεμα της φτωχοποίησης είναι τα στοιχεία για τις θερινές διακοπές, με τον έναν στους τρεις (34%) να απαντά ότι δεν πήγε ούτε μια μέρα, η πλειονότητα όσων πήγαν προσπάθησαν να συγκρατήσουν ή να μειώσουν τα έξοδα, περιορίζοντας τις ημέρες διαμονής και επιλέγοντας φτηνότερες λύσεις, ενώ όσοι πλήρωσαν περισσότερα (20%) αναφέρουν ως αιτία τις υψηλότερες χρεώσεις.
Οσο για τον βραχνά της ακρίβειας, τα 9 στα 10 νοικοκυριά βαρυγκομούν από το κόστος του καλαθιού στο σουπερμάρκετ και των λογαριασμών ενέργειας (59% και 30% αντίστοιχα), ενώ υγεία, εκπαίδευση, καλλωπισμός, κατανάλωση και ψυχαγωγία απασχολούν 3% ώς 1% του πληθυσμού, ακριβώς επειδή δεν περισσεύουν τα χρήματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας