Καθώς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (πληρωμών) είναι η πιο ρεαλιστική αποτύπωση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας, τα στοιχεία που περιέχονται στη χθεσινή ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο και το πρώτο επτάμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Ιούλιος) προσφέρονται για σημαντικά συμπεράσματα.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο πλέον θεμελιώδης δείκτης, το ισοζύγιο αγαθών, δηλαδή το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών αγαθών, παραμένει έντονα αρνητικό. Το αμέσως επόμενο, ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που πέρυσι πλησίασε το 10% του ΑΕΠ, φέτος αποκλιμακώνεται, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, χάρη στις πολύ υψηλές φετινές επιδόσεις του τουρισμού, που αντισταθμίζουν σε σημαντικό βαθμό το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών αγαθών.
Ωστόσο, το ισοζύγιο αγαθών είναι εξαιρετικά πιο σημαντικός δείκτης για την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, ενώ αυτό που «σώζει» το ισοζύγιο πληρωμών από ένα θηριώδες έλλειμμα, το υψηλό πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών λόγω υψηλής απόδοσης του τουρισμού, δεν είναι καν δείκτης ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας.
Αγαθά και υπηρεσίες
Τη διετία των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, το 2021 και 2022, το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών είχε υψηλό έλλειμμα που διευρυνόταν διαρκώς επειδή η αύξηση των εισαγωγών «έτρεχε» γρηγορότερα από την αύξηση των εξαγωγών. Ενώ, λοιπόν, οι εξαγωγές αυξάνονταν με σημαντικό ρυθμό, οι εισαγωγές αυξάνονταν γρηγορότερα, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να διευρύνεται. Η τάση ήταν τόσο «πάγια», ώστε το συμπέρασμα ήταν ασφαλές: η ελληνική οικονομία δεν μπορούσε να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς πολύ υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών.
Το 2023, ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται σημαντικά, οπότε παρατηρείται η τάση να μειώνονται τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές αγαθών, αλλά πλέον περίπου με τον ίδιο ρυθμό, με απότομες διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα. Ετσι, το ισοζύγιο αγαθών σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα, με μικρή αυξητική τάση από τον Απρίλιο και μετά. Συμπέρασμα: ούτε η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, στο 50% περίπου των περσινών επιπέδων, είναι αρκετή για να αντιστρέψει την τάση στο ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών. Δηλαδή «απαιτείται» ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση ή και ύφεση για να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών...
Ενας σταθερά αρνητικός παράγοντας από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο είναι το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, εξαιτίας των πολύ υψηλών πληρωμών από επενδύσεις (διαφυγή τόκων, μερισμάτων και κερδών στο εξωτερικό). Σταθερά αρνητικό είναι επίσης τους μήνες από τον Απρίλιο ώς τον Ιούλιο και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων.
Το ισοζύγιο υπηρεσιών, σταθερά θετικό από τον Ιανουάριο και με σταθερά ανοδική τροχιά, «απογειώθηκε» τον Ιούλιο, με πλεόνασμα 4.300,2 εκατ. ευρώ. Μόνο έτσι το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έγινε θετικό τον Ιούλιο, με πλεόνασμα 827,5 εκατ. ευρώ. Ολοι οι προηγούμενοι μήνες μέχρι και τον Ιούλιο είχαν αρνητικό ισοζύγιο – ούτε τα υψηλά έσοδα του τουρισμού κατάφεραν να μετατρέψουν σε θετικό το ισοζύγιο τον Ιούνιο…
Στο επτάμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Ιούλιος) το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν ελαφρά κάτω από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το επτάμηνο του 2022: 7.037,4 εκατ. ευρώ, έναντι 7.208,6 και 10.597,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τι αναμένεται για τη συνέχεια; Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για τον Αύγουστο, μικρό έλλειμμα τον Σεπτέμβριο και υψηλό έλλειμμα τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.
Επιπλέον 200 εκατ. με το 10ετές ομόλογο
Σε επανέκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου λήξεως τη 15η Ιουνίου 2033 προχώρησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Το πρόγραμμα δανεισμού για το 2023 έχει προ πολλού υπερκαλυφθεί και γι’ αυτό η επανέκδοση αποσκοπούσε στην ενίσχυση της ρευστότητας της συγκεκριμένης έκδοσης στην αγορά. Το Δημόσιο άντλησε 200 εκατ. ευρώ.
Το κουπόνι (επιτόκιο) καθορίστηκε στην αρχική έκδοση του συγκεκριμένου 10ετούς σε 4,25%. Στη χθεσινή επανέκδοση το ομόλογο πουλήθηκε πάνω από την ονομαστική του τιμή (100), στο 101,850. Στην προηγούμενη επανέκδοση του Μαΐου η τιμή πώλησης ήταν 102,310. Αντίστροφα (αύξηση τιμής σημαίνει μείωση της απόδοσης και αντίστροφα) η απόδοση τώρα ήταν 4,01% και τον Μάιο 3,97%.
Η απόδοση ήταν οριακά χαμηλότερη της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς στην αγορά, που χθες ήταν 4,1160%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας