Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
13°C
14.6° 9.8°
2 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 10.3°
2 BF
67%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 10.0°
2 BF
68%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.0° 12.9°
0 BF
94%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
13.0° 10.7°
2 BF
79%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 7.9°
2 BF
57%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.7° 10.8°
3 BF
87%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
3 BF
82%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
4 BF
61%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.8° 10.9°
0 BF
76%
Λαμία
Αίθριος καιρός
13°C
12.7° 8.5°
0 BF
70%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.8°
0 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
14.9° 8.8°
2 BF
77%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
13°C
13.3° 13.3°
1 BF
86%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
11°C
13.7° 11.4°
2 BF
96%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.0° 8.0°
1 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
spitia kokkina
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στεγαστικά δάνεια και εκτός τραπεζικού συστήματος

Οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν «κόκκινους» δανειολήπτες που έχουν την προοπτική εξυγίανσης, ώστε να επιστρέψουν τα δάνεια θεραπευμένα στο τραπεζικό σύστημα, με «κούρεμα» και υπό προϋποθέσεις.
Την είσοδο μη τραπεζικών ιδρυμάτων στη χορήγηση δανείων, ενδεχομένως και στεγαστικών, με την προσδοκία να τονωθεί ο ανταγωνισμός προωθεί η κυβέρνηση. Και την ίδια στιγμή εκτιμά ότι το κυνήγι της φοροδιαφυγής -κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών- θα αυξήσει τον αριθμό εκείνων που θα αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό -και όχι μόνο- δανεισμό, καθώς θα αναγκαστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δηλώνουν εισοδήματα όσο πιο κοντά στην… πραγματικότητα, άρα να είναι επιλέξιμοι προς χρηματοδότηση.


Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για την είσοδο νέων παικτών - μη τραπεζικών ιδρυμάτων στην αγορά των δανείων διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις που χορηγούν δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μη επιλέξιμους (bankable) δανειολήπτες.

Πρόκειται για τα Non Deposit Financial Institutions, δηλαδή ιδρύματα που δεν έχουν καταθέσεις αλλά διαθέτουν κεφάλαια ώστε να χορηγήσουν δάνεια, πληρούν κεφαλαιακές απαιτήσεις, εποπτεύονται από τις εποπτικές αρχές και αναλαμβάνουν πολύ λιγότερους κινδύνους σε σχέση με τις τράπεζες και συνεπώς έχουν περιθώρια καλύτερης τιμολόγησης.

Ωστόσο, βασικό κριτήριο και για αυτά τα ιδρύματα, όπως και για τις τράπεζες, θα είναι η δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει το δάνειό του. Ετσι και σε αυτή την περίπτωση η τιμολόγηση του δανείου, δηλαδή το ύψος του επιτοκίου, θα εμπεριέχει τις πιθανότητες μη αποπληρωμής του, είτε αφορά καταναλωτικά δάνεια είτε επιχειρηματικά - επαγγελματικά μικρομεσαίων και πιθανότατα στεγαστικά.

Τα μη τραπεζικά ιδρύματα απευθύνονται σε νέους δανειολήπτες αλλά και σε υφιστάμενους που αναζητούν αναχρηματοδότηση των προβληματικών τους δανείων τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers.

Οι χρηματοδοτήσεις θα είναι όλων των κατηγοριών, δηλαδή πέρα από τα καταναλωτικά δάνεια, επαγγελματικά, επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενδεχομένως και στεγαστικά δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση όσο παραμένει η κληρονομιά της κρίσης, κινούνται ανοδικά οι τιμές των ακινήτων (σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά) και τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν σε ιστορικά επίπεδα, τα Non Deposit Financial Institutions θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό προς όφελος κυρίως εκείνων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ή βρίσκονται οριακά εκτός.

Η διεύρυνση του πλαισίου για τα μη τραπεζικά ιδρύματα θα δώσει τη δυνατότητα και στις εταιρείες διαχείρισης (servicers) να χρηματοδοτήσουν «κόκκινους» δανειολήπτες που έχουν την προοπτική εξυγίανσης ώστε να επιστρέψουν τα δάνεια θεραπευμένα στο τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού Discount Pay Off (DPO), δηλαδή με «κούρεμα» και υπό προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, δάνειο 100.000 ευρώ με ενέχυρο ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ. Ο servicer θα μπορούσε να πουλήσει το δάνειο αυτό στον δανειολήπτη στα 70.000 ευρώ, αλλά ο δανειολήπτης δεν διαθέτει τα κεφάλαια αλλά θα μπορούσε να λάβει χρηματοδότηση από σχήμα DPO στο οποίο θα περάσει η κάλυψη του δανείου.

Σημειώνεται ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο οι εταιρείες διαχείρισης δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν δάνεια που δεν ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό τους, αλλά τα διαχειρίζεται άλλος servicer.

To σύνολο των σχετικών διατάξεων που αφορούν τα μη τραπεζικά ιδρύματα που θα είναι υπό την εποπτεία της ΤτΕ, θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Εκεί θα περιλαμβάνονται και οι προωθούμενες αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και φυσικά οι διατάξεις που αφορούν τους servicers και ειδικότερα τη θέσπιση πρόσθετων κανόνων διαφάνειας και υποχρεώσεων για τις εταιρείες διαχείρισης με βάση και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία (NPL Directive). Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει και κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις.

Συζητήσεις και για τρίτο «Ηρακλή»

Σε συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την επανεκκίνηση του «Ηρακλή» ώστε να ενταχθούν οι τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών («Frontier 2» της Εθνικής, ύψους 1 δισ. ευρώ, «Sunrise 3» της Πειραιώς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και «Solar», κοινή των τεσσάρων τραπεζών, ύψους 1,5 δισ. ευρώ).

Τον «Ηρακλή» περιμένουν και οι μη συστημικές τράπεζες Attica Bank και Παγκρήτια, που οδεύουν προς συγχώνευση (εντός του 2024) ώστε να δημιουργηθεί ο 5ος τραπεζικός πυλώνας και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχει «κλείσει» το ζήτημα. Πάντως ο νέος ή Νο 3 «Ηρακλής» θα είναι δυσκολότερος και ακριβότερος για τις τράπεζες, λόγω των νέων αυστηρότερων κανόνων της Eurostat.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στεγαστικά δάνεια και εκτός τραπεζικού συστήματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας