Ελάχιστοι εργαζόμενοι θα δουν κάποια αύξηση στις αρχές του 2024 από την επαναφορά τριετιών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, καθώς ένας μεγαλύτερος αριθμός θα επωφεληθεί από το... 2027.
Όπως σημειώνει σήμερα η «Εφ.Συν.», το «ξεπάγωμα» αφορά κυρίως 500.000 μισθωτούς που αμείβονται με κατώτατο μισθό, ενώ για να έχει νόημα για όλους τους μισθωτούς η αύξηση κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υπογραφής κλαδικών συμβάσεων.
Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως το μέτρο δεν θα έχει αναδρομικότητα, από τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2012 -σ.σ. οπότε καταργήθηκε- έως σήμερα, και άρα καμία προσαύξηση δεν μπορούν να περιμένουν όσοι προσελήφθησαν ή συνέχισαν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της τελευταίας 12ετίας.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως πρόκειται για μία «ισορροπημένη» ρύθμιση που «προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή τους, αλλά, ταυτόχρονα, λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».
Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι η απόφαση για το «ξεπάγωμα» φέρνει μπροστά κατά περίπου 1 με 1,5 χρόνο μία διαδικασία που, σύμφωνα θα «ξεκλείδωνε» όταν η ανεργία έφτανε στο 10% για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα (ο πρώην υπ. Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμούσε πάντως στη διάρκεια της δικής του θητείας ότι η ανεργία θα μειωνόταν κάτω από αυτό το ποσοστό στο 2023).
Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει την πραγματική πολιτική βούληση να κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα στα 1.500 ευρώ.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων γιατί καταργεί ουσιαστικά το πενθήμερο, προβλέπει εργασία σε δύο εργοδότες με διάρκεια ως 13 ώρες και νέες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης, λέγοντας πως θα είναι νόμος του κράτους μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Τέλος, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας εξωραϊσμού της οικονομίας ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «προχωράμε μπροστά με σταθερά βήματα υπέρ των πολλών. Επίσης, η ανεργία βαίνει μειούμενη με ταχείς ρυθμούς, η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά και η πίεση για εξεύρεση νέων εργαζομένων από τους κλάδους της οικονομίας είναι διαρκώς εντεινόμενη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας