• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.7°C / 2.7°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.1°C / 5.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.9°C / 2.1°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 5.6°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.8°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 0.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 7.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.6°C
  4 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.3°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.2°C / 2.8°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  47%

Ετοιμο θα βρει όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποκλειστεί μέχρι το τέλος του 2015 το εφιαλτικό ενδεχόμενο της «διάσωσης εκ των έσω»

Μάριος Βαλασόπουλος

Περιμένοντας τη νέα κυβέρνηση

 • A-
 • A+

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση περιμένουν οι τράπεζες και οι επενδυτές. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Στουρνάρα, και τη συμμετοχή στελεχών της ΤτΕ και αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Στόχος είναι η άμεση επεξεργασία του πλαισίου επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις».

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν λάβει τη διαβεβαίωση -αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες- ότι ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος, ακόμα και μία εβδομάδα αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως, τα χρονοδιαγράμματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αυστηρά και πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια.

Ηδη τα στελέχη της ΤτΕ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν ξεκινήσει τη σχετική προεργασία, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, αξιοποιώντας όλα όσα είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, όπως είχε γράψει και η «Εφ.Συν.» (27/8/2015), είναι σαφές ότι στο τέλος του 2015 οι τράπεζες πρέπει να είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση για bail in, δηλαδή διάσωσης εκ των έσω, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι τους καταθέτες (αυτή η παράμετρος ενεργοποιείται από 1/1/2016), αλλά τους ομολογιούχους. Αλλωστε το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων απέκλεισε και ο Γ. Στουρνάρας.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι το νέο πλαίσιο που θα αφορά τις διαδικασίες κεφαλαιακής στήριξης–αποκατάστασης των τραπεζών έχει δύο βασικούς πυλώνες:

■ Πρώτον, να δημιουργεί ένα ελκυστικό περιβάλλον προς στους ιδιώτες μετόχους με την παροχή ισχυρών κινήτρων ώστε να μπουν δυναμικά στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

■ Ο δεύτερος πυλώνας, που είναι και ο σημαντικότερος για τον Ελληνα φορολογούμενο, είναι να διασφαλιστεί, και να μην απαξιωθεί πλήρως, η περιουσία του Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ που είναι και ο βασικός μέτοχος των τραπεζών.

Στη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Χουλιαράκη και του Γιάννη Στουρνάρα, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- στο γεγονός ότι η άσκηση για την αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη. Ετσι, ώς το τέλος Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού (AQR) και έως τέλος Οκτωβρίου τα stress tests. Μετά θα δοθεί μια περίοδος για συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τα capital controls έγινε αποτίμηση των επιπτώσεων και διαπιστώθηκε ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τα capital controls το καλοκαιρινό δίμηνο πήγε εξαιρετικά καλά, αφού καλύφθηκε το 50% των εισαγωγών του περσινού Ιουλίου και τον Αύγουστο το 75% των εισαγωγών του περσινού Αυγούστου.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι χαλαρώνουν μέρα με τη μέρα οι περιορισμοί για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, πηγές της ΤτΕ απέκλεισαν το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των 420 ευρώ ανάληψης την εβδομάδα, αφού το μηνιαίο ποσό είναι 1.800 ευρώ, πολύ μεγαλύτερο του μέσου μισθού. «Αλλωστε έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι αντιδράσεις» σημειώνουν στελέχη της ΤτΕ.

■ Τέλος, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών ότι εντός του Οκτωβρίου θα υπάρχει το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ώστε σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρυθμίσεις και κάλυψη για τη διοίκηση του ΤΧΣ
«Φρένο» στην κατάχρηση της… θέσης της Επιτροπής Επιλογής (Selection Panel) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατατέθηκε, ώστε να...
Ρυθμίσεις και κάλυψη για τη διοίκηση του ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΧΣ Στους δύο τρίτος θα βρεθεί;
Με τροπολογία θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών το διοικητικό κενό που έχει δημιουργηθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λόγω της μη πλήρωσης της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου. Οι...
ΤΧΣ Στους δύο τρίτος θα βρεθεί;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»
Φιλόδοξος αλλά εφικτός χαρακτηρίζεται ο στόχος μείωσης κατά 40,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), δηλαδή των προβληματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες. Ο...
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεις παραιτήσεις από το ΤΧΣ
Στις 18 Ιουλίου αποχωρούν τυπικά από τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Ξενόφος, ο αν. διευθύνων σύμβουλος Γ. Κουτσός και...
Τρεις παραιτήσεις από το ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκπτωση 20% σε τουρίστες από ΗΠΑ, Τουρκία, Ισραήλ και Ρωσία
ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία και Ισραήλ θα είναι τιμώμενες χώρες για το 2016 και οι υπήκοοί τους που θα επισκεφθούν την Ελλάδα θα έχουν έκπτωση 20% στα εμπορικά καταστήματα. Η πρωτοβουλία αυτή είναι του υφ. Εξωτερικών...
Εκπτωση 20% σε τουρίστες από ΗΠΑ, Τουρκία, Ισραήλ και Ρωσία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια παραίτηση - πολλά ερωτήματα
Η αποδοχή της «παραίτησης» της Αναστασίας Σακελλαρίου από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου αποβλέπει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον θεσμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και στην...
Μια παραίτηση - πολλά ερωτήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας