«Τα ξένα funds έχουν περιγράψει τον κλάδο που τους ενδιαφέρει, αλλά τους λέμε ότι η εταιρεία δεν θα επενδύσει σε κάθε πρόγραμμα πάνω από το 15% του fund size. Ομως για μια εταιρεία που διαχειρίζεται 300 εκατομμύρια, το 15% είναι να βάλεις σε μια εταιρεία equity 45 εκατομμύρια, και μιλάμε για πολύ scale up τώρα».
Αυτά τα λόγια ακούγονταν από επίσημα χείλη σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους στο περιθώριο των παρουσιάσεων της έκθεσης τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας Beyond στη ΔΕΘ. Η συζήτηση αφορούσε τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων, μέσω ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, με τη στήριξη και διαμεσολάβηση θεσμικών φορέων.
Για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με την επιχειρηματική διάλεκτο, ο καταιγισμός αγγλικών όρων σε συνδυασμό με τις αναφορές σε αστρονομικά ποσά, που υπερβαίνουν το 50% του ελληνικού ΑΕΠ, σε κάνει και σαστίζεις.
«Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει από τα διαρθρωτικά ευρωπαϊκά ταμεία, συν τα κεφάλαια του εθνικού σχεδίου Ελλάδα 2.0 συνολικούς πόρους περί τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, που πρέπει να διατεθούν τα επόμενα 5 με 7 χρόνια. Για να διατεθούν αυτοί οι πόροι στην αγορά χρειάζονται να “κουμπώσουν” με ιδιωτικά κεφάλαια, για να απελευθερωθεί μια επενδυτική δυναμική της τάξης των 120 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κολοσσιαία πρόκληση και μεγάλη ευκαιρία», ακούγεται από το βήμα της Beyond.
«Πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους επενδυτές ότι εκτός από οποιοδήποτε incentive μπορεί να προσφέρει η χώρα για να έρθουν να πάρουν περαιτέρω κερδοφορία, υπάρχει και σοβαρό κράτος το οποίο μπορεί να στηρίξει όλο αυτό το περιβάλλον στην επόμενη πενταετία - δεκαετία», συμπληρώνει άλλος ομιλητής.
Οpportunities
Πλάι στους εκπροσώπους της πολιτείας, διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα την Ελλάδα, ξεχειλίζουν από ενθουσιασμό: «Υπάρχουν τεράστια opportunities», «πρέπει να είμαστε και proactive και reactive», «ξένες επιχειρήσεις θα έρθουν στην Ελλάδα θα κάνουν RD bases και proper manufacturing», «οι ομάδες μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ομάδες του εξωτερικού, τους έλειπε το networking, τώρα που υπάρχει το visibility λύνονται και τα δικά μας χέρια, πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα deals και syndicated deals, πρέπει να υπάρχει το critical mass».
Αν ξεπεράσει κανείς τον σκόπελο της «κορπορατικής» διαλέκτου, κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων είναι ότι λεφτά υπάρχουν ή έρχονται στην Ελλάδα και πρέπει να ανέβουμε στο τρένο αυτών που θα τα διαχειρίζονται, θα τα διανέμουν, θα τα καρπώνονται, θα κάνουν το χρήμα να γεννάει χρήμα.
«Το πράγμα σε πάει από μόνο του, υπάρχει το digital transformation και η πράσινη ανάπτυξη, όλο και περισσότερο ακούγεται το ΕSG, υπάρχει ωρίμανση του επενδυτικού οικοσυστήματος, τα funds γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς ότι μπορείς να επενδύσεις στην Ελλάδα», λέει νεαρός CEO (ή «τσέος» που θα έλεγε και η Νοτοπούλου) βορειοελλαδίτικου fund.
«Το μοντέλο του VC είναι να επενδύσεις και σε τρία χρόνια ιδανικά να αποεπενδύσεις. Οταν όμως βλέπουμε ότι υπάρχουν τόσα χρήματα και τόσο ενδιαφέρον από επενδυτές, γιατί οι ομάδες μας να προσπαθούν να αποεπενδύσουν με την πρώτη ευκαιρία; [...] ας πάμε να αγοράσουμε εμείς έναν ανταγωνιστή στην Ευρώπη. Να μην είμαστε ο φτωχός συγγενής, να γίνουμε ο key player», προσθέτει συνδιαχειριστής σε επενδυτικό κεφάλαιο.
Αngel investors
Ποια είναι η χρυσή τριάδα των angel investors, των επενδυτικών αγγέλων που θα βοηθήσουν τις καινοτόμες επιχειρήσεις να κάνουν scale up, να εξελιχθούν; Σύμφωνα με τον τίτλο σχετικής εκδήλωσης χρειάζεται ένας VC, ένας LP και ένας institutional. Το πρώτο και το τρίτο είναι ευκολάκια, ακόμα και για κάποιον ψιλο-άσχετο που απλώς γκουγκλάρει. VC είναι το venture capital, κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών και institutional είναι ο κρατικός-θεσμικός φορέας.
Για παράδειγμα, μια επενδυτική αναπτυξιακή τράπεζα, που λειτουργεί ως «fund of funds» ή Υπερταμείο Επενδύσεων και Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Το LP χρειάζεται λίγο περισσότερο ψάξιμο, αφού αρχικά η σκέψη πάει στο δίσκο βινυλίου. Κατά πάσα πιθανότητα ο ποιητής των επενδύσεων αναφέρεται στο Limited Partnership, επενδυτικό κεφάλαιο περιορισμένης ευθύνης, που απλώς βάζει τα χρήματα αλλά δεν έχει επιπλέον δεσμεύσεις, ούτε καθίσταται υπόλογο για τα χρέη ή τις ζημίες της επιχείρησης στην οποία επενδύει.
Αυτό που μένει στον μέσο ακροατή (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει αυτό το είδος ανθρώπου) από τις συνεχείς επαναλήψεις αγγλόφωνων οικονομικών όρων, αριθμών με οχτώ ή δέκα μηδενικά και εύηχων λέξεων-πασπαρτού, όπως «καινοτομία», «οικοσύστημα», «βιωσιμότητα» κ.λπ., είναι ότι ζούμε σε ένα σύμπαν που κάπου βρέχει πολλά λεφτά και οι δικτυωμένοι κυνηγοί των ευκαιριών προσπαθούν να τα αξιοποιήσουν, να τα αυγατίσουν ή κάποιοι απλώς να τα ενθυλακώσουν.
Φαίνεται όμως πως η βροχή αυτή δεν φτάνει ούτε στο κατώφλι του 52% των νοικοκυριών, που ο μισθός τους τελειώνει στις 18 του μήνα και μετά πασχίζουν να τη βγάλουν με δανεικά, κουπόνια και ψιλά. Μάλλον θα κρατάνε ομπρέλα, δεν εξηγείται αλλιώς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας