• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 30.2°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 27.6°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 29.8°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.3°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 27.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  82%

Οπως έχει παραδεχθεί ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, το Μνημόνιο 3 παράγει υφεσιακές πιέσεις στην ελληνική οικονομία, η οποία μεταφράζεται σε απώλεια θέσεων απασχόλησης

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ουτοπία η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

 • A-
 • A+

Με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό να ποντάρει σε στοιχήματα, που έχουν από ελάχιστες ώς μηδενικές πιθανότητες όχι μόνο να πραγματοποιηθούν αλλά και να συναινέσουν σ’ αυτά οι δανειστές μας, οδεύουμε στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Η φερεγγυότητα του ασφαλιστικού συστήματος μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από τη συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών μείωσης της ανεργίας, θεσμοθέτησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας», αναγράφεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, το Μνημόνιο 3 που ψηφίστηκε εν μέσω θέρους παράγει υφεσιακές πιέσεις στην ελληνική οικονομία, η οποία μεταφράζεται σε απώλεια θέσεων απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο για απώλεια τουλάχιστον 200.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2016 και εκτίναξη του δείκτη ανεργίας σε πάνω από 27% (όταν τώρα κυμαίνεται περίπου στο 25%). Επίσης προβληματική είναι η καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας (στο ίδιο το πρόγραμμα γίνεται λόγος για μαύρη εργασία που αγγίζει το 24% ως ποσοστό του ΑΕΠ), αφού ουδείς στο παρελθόν κατάφερε να την αντιμετωπίσει.

Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι ουδείς από τους ανασφάλιστους εργαζόμενους δεν προσδοκά πλέον σύνταξη αφού αυτή έχει μεταβληθεί σε φιλοδώρημα μέσα από τον καταιγιστικό ορυμαγδό των μνημονιακών περικοπών.

Από την άλλη, ακόμη μικρότερες πιθανότητες επίτευξης έχουν τα ισοδύναμα που προβάλλει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

«Τέτοια μέτρα είναι η σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και η πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, που μπορεί να φέρει στα ασφαλιστικά ταμεία ποσά ώς και 40 δισ. ανά έτος, δεδομένου ότι η αδήλωτη εργασία εκτιμάται στο 24% του συνόλου του ΑΕΠ της χώρας».

Ομως και πέραν όσων αναλύθηκαν παραπάνω, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα παταχθεί η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία ώστε να αποδοθούν ετησίως 40 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα - και κάτι τέτοιο δεν μνημονεύεται στο πρόγραμμα.

Γιατί βέβαια το γενικόλογο «στήριξη, στελέχωση και ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και ελεγκτικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων), με ενεργή και θεσμοθετημένη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στους ελέγχους, με την πλήρη νομική και υπηρεσιακή κάλυψη των ελεγκτών από ασύδοτους εργοδότες, με κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων ή εγκυκλίων, που άφηναν παράθυρα για αδήλωτη εργασία ή δυσχεραίνουν αδικαιολόγητα τον έλεγχο των υπηρεσιών ή που αφήνουν ατιμώρητους όσους παραβαίνουν την εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία» δεν αρκεί ώστε να καταφέρει σοβαρό πλήγμα στη μαύρη-ανασφάλιστη εργασία.

Οσον αφορά την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, μάλλον θα μείνει ουτοπία αφού οι δανειστές (διακατεχόμενοι από τις αγκυλωμένες νεοφιλελεύθερες απόψεις τους) ούτε να το σκεφτούν δεν θα θελήσουν, πολλώ δε μάλλον να το συζητήσουν με την προσκυνημένη Ελλάδα.

Περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του εγγυάται ότι από την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα ταμείο κύριας και σε ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης δεν θα προκύψουν νέες μειώσεις συντάξεων λόγω των ενοποιήσεων, χωρίς όμως να αναφέρει πώς μπορεί να γίνει τούτο και με ποια ισοδύναμα.

Από την άλλη, υπόσχεται διεύρυνση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που θα καλύψει τις απώλειες από τη συμφωνημένη και θεσμοθετημένη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ για το μη ανταποδοτικό μέρος τους που θα οδηγήσει σε μειώσεις ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις των 360 ευρώ.

Διαβούλευση για αλλαγές στα εργασιακά

Με την προσγείωση στη νεοφιλελεύθερη πραγματικότητα και την παντελή έλλειψη ριζοσπαστισμού να κυριαρχούν, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που άπτεται των εργασιακών έχει «ξεχάσει» εκείνο της Θεσσαλονίκης το οποίο περιελάμβανε ως πρώτιστης σημασίας κίνηση την άμεση εφαρμογή του προγράμματος για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 300.000.

Πέρυσι τέτοιο καιρό ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης είχε εξαγγείλει πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας, διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ θα καταβάλλονταν τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης.

Τώρα και επτά μήνες μετά την πρώτη αριστερή κυβέρνηση τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί, αλλά οι συντάκτες του παρόντος προεκλογικού προγράμματος «ξέχασαν» τις περσινές εξαγγελίες του προγράμματος που είχε βάση την έρευνα του Levy Institute of Bard College η οποία αφορούσε την Πρόταση Εγγυημένης Απασχόλησης για την Ελλάδα που έγινε σε συνεργασία με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν στο μετεκλογικό σκηνικό και εφόσον έχει πετύχει τον στόχο για αυτοδύναμη κυβέρνηση υπόσχεται πλέον ότι μαζί με όσους ήδη επιδοτούνται (περίπου 106.000 άνεργοι) και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 θα επιδοτηθούν άλλοι 103.307 άνεργοι.

Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα επικεντρωθεί στη διαδικασία διαβούλευσης με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να ισχύσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, κάτι που βέβαια είναι συμφωνημένο και μάλλον στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε νέα αποδόμηση της προστασίας των εργαζομένων (αφού αυτά επιτάσσουν οι δανειστές και δεχόμαστε εμείς για να σωθεί η Ελλάδα).

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται ασφαλιστικά ισοδύναμα
Μόνη επιλογή φαίνεται ότι έμεινε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε από το πρόγραμμά του την υπόσχεση της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. Στο προσχέδιο...
Αναζητούνται ασφαλιστικά ισοδύναμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα τρία σενάρια για την εθνική σύνταξη
Οριστική είναι, όπως όλα δείχνουν, η κυβερνητική απόφαση που αποσυνδέει την εθνική σύνταξη από τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως έχουν προτείνει τα μέλη της επιτροπής «σοφών». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το ποσό...
Τα τρία σενάρια για την εθνική σύνταξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτος στόχος 300.000 νέες θέσεις εργασίας
Ως ένας κομβικής σημασίας συμβολισμός μπορεί να θεωρηθεί η θέσπιση χαρτοφυλάκιου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας. Από την άλλη, η τοποθέτηση στη θέση αυτή της αναπληρώτριας υπουργού, Ράνιας Αντωνοπούλου,...
Πρώτος στόχος 300.000 νέες θέσεις εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νόμος είναι (και) το δίκιο του εργάτη
Οι δίκες-εξπρές σε περίπτωση μη καταβολής μισθού, η προαναγγελία των υπερωριών ακόμη και με SMS, αλλά και το ποινολόγιο των εργοδοτών προσδιορίζουν το νέο τοπίο στην προστασία των εργαζομένων που φέρνει το...
Νόμος είναι (και) το δίκιο του εργάτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «κατάψυξη» και το 2022 οι συντάξεις
Την ώρα που οι συνταξιούχοι βουλιάζουν στην ένδεια που τους επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές και οι μισθωτοί έχουν χάσει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση επιλέγει να υποχωρήσει και άλλο μπροστά...
Στην «κατάψυξη» και το 2022 οι συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1.000, αντί 34, στο κυνήγι της μαύρης εργασίας
​Μπορεί το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα να είναι αυτό της λειτουργίας του νέου ΕΦΚΑ αλλά και το τι θα γίνει με τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, όμως η μεγάλη τομή που προκύπτει από...
1.000, αντί 34, στο κυνήγι της μαύρης εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας