Τον κώδωνα του κινδύνου για το πραγματικό όφελος των συγχρηματοδοτούμενων δημόσιων έργων σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις τους στις συνθήκες ζωής των πολιτών χτυπάει το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Στη νέα του έκθεση για την ελληνική οικονομία ρίχνει όλο το βάρος στην ποιοτική διάσταση των δημόσιων υποδομών, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση δεν θα πρέπει να εξαντλείται στο ύψος των ταμειακών εισπράξεων και τα ποσοστά απορρόφησης, αλλά να εξετάζει και το πραγματικό όφελος των δημόσιων έργων.
Στα δημοσιονομικά η μεγάλη έκπληξη είναι η αναφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 έναντι ελλείμματος 1% του ΑΕΠ που προβλέπει η κυβέρνηση λόγω της μεγαλύτερης ταχύτητας στο ΑΕΠ που τροφοδοτεί ο υψηλός πληθωρισμός και της ενσωμάτωσης των κερδών των τραπεζών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s). Τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος το οποίο επωφελείται ανάλογα από την ονομαστική ανάπτυξη θα τα ανακοινώσει η Eurostat στις 24 Απριλίου.
Σύμφωνα με το Γραφείο ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2022 ήταν 5,9%, υπερβαίνοντας τον μέσο ρυθμό της ευρωζώνης 3,5%. Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει και η αγορά εργασίας καθώς τον Ιανουάριο του 2023 η απασχόληση κατέγραψε ετήσια αύξηση 2,9% και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,8% (από 13,7% τον Ιανουάριο του 2022).
Από την άλλη πλευρά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση το 2022 με έλλειμμα 20,1 δισ. ευρώ (έναντι 12,3 δισ. το 2021 και μόλις 2,7 δισ. το 2019), ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, παρά την αποκλιμάκωσή του από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, παραμένει υψηλός, στο 6,5%.
Ανισότητες
Η πληθωριστική καταιγίδα συρρικνώνει το πραγματικό εισόδημα μεγάλου μέρους των νοικοκυριών, ειδικά των πιο ευάλωτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και των κοινωνικών εντάσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις τιμές των τροφίμων που, παρά τη σχετική αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη, εμφανίζουν υψηλό ρυθμό αύξησης.
Επιπλέον η πίεση στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εντείνεται από την αύξηση των επιτοκίων που επιβαρύνει την εξυπηρέτηση των χρεών τους. Εν τω μεταξύ τους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή του οριστικού πλαισίου που θα τεθεί σε ισχύ από το 2025 και στις προβλέψεις του οποίου θα πρέπει να προσαρμοστεί η δημοσιονομική πολιτική της χώρας μας.
Η δημοσιονομική πολιτική το προσεχές διάστημα θα έχει περιοριστική κατεύθυνση, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην υποχώρηση του πληθωρισμού αλλά ταυτόχρονα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας