• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    22°C 18.2°C / 23.0°C
    2 BF
    62%
  • Θεσσαλονίκη
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 16.4°C / 20.9°C
    2 BF
    68%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 19.9°C / 22.0°C
    2 BF
    79%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 13.9°C / 16.6°C
    1 BF
    73%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.9°C / 15.9°C
    2 BF
    77%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 17.0°C / 18.7°C
    1 BF
    69%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 13.4°C / 15.1°C
    0 BF
    82%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    1 BF
    72%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 20.4°C
    1 BF
    91%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.1°C / 20.9°C
    1 BF
    78%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 20.4°C / 21.6°C
    2 BF
    73%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.0°C / 19.0°C
    2 BF
    77%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 21.2°C / 21.2°C
    2 BF
    77%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 18.4°C
    0 BF
    72%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 18.5°C / 18.5°C
    1 BF
    59%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 22.1°C
    2 BF
    88%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 23.0°C
    0 BF
    54%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    1 BF
    82%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 14.7°C / 19.4°C
    1 BF
    80%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 13.4°C / 13.4°C
    0 BF
    89%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Καμπανάκια» για ακρίβεια και πληθωρισμό 

  • A-
  • A+
Η υπηρεσία του Κοινοβουλίου υπογραμμίζει τους κινδύνους για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την αύξηση των ανισοτήτων και κοινωνικών εντάσεων.

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζει η υπηρεσία του Κοινοβουλίου στην τριμηνιαία έκθεσή του, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους από την αύξηση των τιμών, αλλά και τον πληθωρισμό που συρρικνώνει το πραγματικό εισόδημα. Στην έκθεση, ακόμη, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτόξευση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 10% του ΑΕΠ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, όπου αναδεικνύεται το πρόβλημα των δημοσίων υποδομών και σημειώνεται με νόημα ότι «η συζήτηση για τις δημόσιες επενδύσεις και υποδομές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς πόρους, δεν θα πρέπει να εξαντλείται στο ύψος των ταμειακών εισπράξεων και τα ποσοστά απορρόφησης αλλά να εξετάζει και το πραγματικό όφελος των δημόσιων έργων, τις επιπτώσεις τους στις συνθήκες ζωής των πολιτών και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και, το κυριότερο, τον βαθμό αποτελεσματικής και υπεύθυνης διαχείρισής τους από τους αρμόδιους φορείς».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καταρρίπτει, εμμέσως πλην σαφώς, το κυβερνητικό αφήγημα για τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν βαίνει μειούμενος αυτή τη χρονιά, όμως συρρικνώνει το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και των κοινωνικών εντάσεων.

Χαρακτηριστικά σημειώνει «Παρά τις θετικές δημοσιονομικές του επιδράσεις, ο πληθωρισμός συρρικνώνει το πραγματικό εισόδημα μεγάλου μέρους των νοικοκυριών, ειδικά των πιο ευάλωτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και των κοινωνικών εντάσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις τιμές των τροφίμων που παρά τη σχετική αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη πληθωρισμού, εμφανίζουν υψηλό ρυθμό αύξησης. Επιπλέον, η πίεση στα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντείνεται από την αύξηση των επιτοκίων που επιβαρύνει την εξυπηρέτηση των χρεών τους. Παρότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, εντούτοις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές παρενέργειές της κατά την λήψη των αποφάσεων για ενδεχόμενη περαιτέρω αυστηροποίησή της. Παράλληλα, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ιδωθεί συνδυαστικά με την αναμενόμενη αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2023 θα είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής της ρήτρας διαφυγής και το 2024 θα είναι μεταβατικό μέχρι την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου. Στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή του οριστικού πλαισίου που θα τεθεί σε ισχύ από το 2025 και στις προβλέψεις του οποίου θα πρέπει να προσαρμοστεί η δημοσιονομική πολιτική της χώρας μας».

Τέλος, η έκθεση κάνει σαφείς αναφορές στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου επισημαίνοντας ότι «η επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, το State Department και το διεθνές παρατηρητήριο V-Dem προέβησαν σε αρνητικές διαπιστώσεις».

Στα θετικά, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει ότι ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2022 ήταν 5,9%, μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ διαπιστώνει και αύξηση της απασχόλησης κατά 2,9% και μείωση της ανεργίας στο 10,8%. Επίσης, η  δημοσιονομική εικόνα του 2022 είναι σημαντικά καλύτερη από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένει ο πληθωρισμός στη χονδρική
Την επιμονή του πληθωρισμού στα καταναλωτικά αγαθά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα είδη διατροφής, καταγράφουν τα στοιχεία της Εurostat για τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο.
Επιμένει ο πληθωρισμός στη χονδρική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίβουν τα χέρια τους τα σούπερ μάρκετ με ακρίβεια και πληθωρισμό
Εκτοξεύθηκαν τα κέρδη τους και το πρώτο τετράμηνο του 2023 παρά το γεγονός ότι η πορεία της κατανάλωσης παρουσίασε κάμψη.
Τρίβουν τα χέρια τους τα σούπερ μάρκετ με ακρίβεια και πληθωρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο τα βασικά αγοράζουν οι 7 στους 10 καταναλωτές
Μόνο τα απολύτως απαραίτητα αγοράζει πλέον το 68% των καταναλωτών, περικόπτοντας ό,τι θεωρείται «περιττή δαπάνη» σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ανάλυσης αγοράς Νielsen ΙQ. Αντίστοιχα ο ένας στους τρεις...
Μόνο τα βασικά αγοράζουν οι 7 στους 10 καταναλωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεφουσκώνει ο πληθωρισμός, συνεχίζονται οι ανατιμήσεις
Mε ετήσιο ρυθμό 3% έτρεξε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, από 4,6% τον Μάρτιο, συνεχίζοντας την πορεία αποκλιμάκωσης, η οποία οφείλεται και στο ότι η σύγκριση γίνεται με βάση τις πολύ υψηλές τιμές του περσινού...
Ξεφουσκώνει ο πληθωρισμός, συνεχίζονται οι ανατιμήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγύρια εναντίον... καθημερινότητας
«Δεκανίκια» από το εξωτερικό ψάχνει η κυβέρνηση για να προσπεράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με την ακρίβεια και να εξωραΐσει την εικόνα της οικονομίας, η οποία στην καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετική.
Πανηγύρια εναντίον... καθημερινότητας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 4,31% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου
Oι προσφορές άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρω έναντι των 300 εκατ. ευρω που προσδοκούσε να συγκεντρώσει το Υπουργείο Οικονομικών. Το επιτόκιο του ομολόγου (απόδοση) διαμορφώθηκε στο 4,31% έναντι 4,25% που ήταν το...
Στο 4,31% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας