• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.5°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.1°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.1°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.5°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 20.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοντά στις υπογραφές INTRAKAT και ΑΚΤΩΡ

 • A-
 • A+
Από την πώληση της θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα προκύψει ένας ισχυρός δεύτερος πόλος στο κατασκευαστικό «Ελντοράντο», με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 4,2 δισ. ευρώ, έναντι 4,9 δισ. της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ● Ριζική η αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας στον κλάδο, με ισχυρή παρουσία εφοπλιστών και δέλεαρ πόρους δημόσιων έργων 27 δισ. μέχρι το 2027.
Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας INTRAKAT - ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την εξαγορά της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ έναντι τιμήματος που υπερβαίνει τα 210 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές τις μέρες συντάσσονται τα νομικά κείμενα της πώλησης, θα ακολουθήσει ταχύτατα η έγκρισή τους από τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων και στη συνέχεια θα απομένουν οι σχετικές εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές, ιδιαίτερα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα ελέγξει το ποσοστό συγκέντρωσης που αποκτά στον κατασκευαστικό κλάδο ο νέος εταιρικός πόλος, δεύτερος σε μέγεθος αλλά σε πολύ μικρή απόσταση από τον πρώτο, τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Η κατασκευαστική θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για την οποία ο βασικός μέτοχος του ομίλου, η ολλανδική Reggenborgh, με τη συναίνεση του εταίρου της στην ενέργεια Motor Oil, δεν έκρυψε στιγμή την πρόθεση να την πουλήσει, κρατώντας όμως την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, πολιορκήθηκε πριν από έναν μήνα από το κοινοπρακτικό σχήμα Adamas (του Δ. Κούτρα) και Wade Adams, του οποίου η πρόταση απορρίφθηκε.

«Υπερδύναμη»

Η διαπραγμάτευση με τον δεύτερο μνηστήρα της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ, την INTRAKAT, που ελέγχεται πλέον από το εφοπλιστικό «τρίδυμο» των Εξάρχου - Μπάκου - Καϋμενάκη, άρχισε αμέσως και σε κλίμα που σε τίποτε δεν θύμιζε τις «επικές» αντιπαραθέσεις των εφοπλιστών (μέσω του σχήματος Greenhill) με τη Reggeborgh στη διάρκεια του 2021 για τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Με δεδομένο ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΑΚΤΩΡ είναι περίπου 3 δισ. ευρώ και της ΙΝΤRAKAT 1,2 δισ. ευρώ, ο υπό διαμόρφωση νέος όμιλος γίνεται «υπερδύναμη» στον κατασκευαστικό κλάδο, με «προίκα» συμβάσεων 4,2 δισ., έναντι 4,9 δισ. που διαθέτει η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, 2,9 δισ. της ΜΕΤΚΑ του Ευάγγελου Μυτιληναίου και 2,2 δισ. του τέταρτου πόλου, της ΑΒΑΞ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι με την πώληση της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ στην INTRAKAT κορυφώνεται μια βαθύτατη αναδιάρθρωση και αλλαγή φρουράς στον κατασκευαστικό κλάδο, από τον οποίο πλέον απουσιάζουν τα άλλοτε κυρίαρχα πρόσωπα (Μπόμπολας, Κόκκαλης), καθώς μόλις το περασμένο καλοκαίρι η Intracom του Σ. Κόκκαλη πούλησε το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου της στην εφοπλιστική τριάδα Εξάρχου - Μπάκου - Καϋμενάκη (34,7%), ενώ άλλο ένα 15% ελέγχει η εφοπλιστική οικογένεια Γκότση. Αν λάβουμε υπόψη και τις συμμετοχές Βαρδινογιάννη στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Μαρινάκη στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που προέκυψαν τον τελευταίο χρόνο, εδραιώνεται μια θεαματική μετακίνηση των Ελλήνων πλοιοκτητών στον κατασκευαστικό τομέα.

Τεράστια ρευστότητα

Τα προφανή κίνητρα αυτής της στροφής είναι αφενός η αξιοποίηση της τεράστιας ρευστότητας που πρόσφερε στους εφοπλιστές η μεγάλη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την πανδημία και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση, αφετέρου η πίτα έργων περίπου 27 δισ. ευρώ που το διάστημα μέχρι και το 2027 θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, τραπεζικό δανεισμό και (λίγα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) ιδιωτικά κεφάλαια.

Βεβαίως, ο έλεγχος της συμφωνίας INTRAKAT - ΑΚΤΩΡ από τις εποπτικές αρχές δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως καθαρά γραφειοκρατική ρουτίνα. Κι αυτό γιατί είναι αρκετά πρόσφατη η δημοσιοποίηση μελέτης της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία, με βάση αυτεπάγγελτη έρευνα, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, και με τα ιδιοκτησιακά δεδομένα που ίσχυαν τότε, διαπίστωνε ότι στα δημόσια έργα λειτουργεί ολιγοπώλιο, με τις δύο μεγαλύτερες εργοληπτικές επιχειρήσεις 7ης τάξης να ελέγχουν το 65% της αγοράς.

Ως επιπλέον πρόβλημα διαπίστωνε –φωτογραφίζοντας τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– την παρουσία κοινών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων εταιρειών. Από τότε, βεβαίως, έχει μεσολαβήσει ένας επεισοδιακός κύκλος αποεπενδύσεων και επανεπενδύσεων που άλλαξε ριζικά τη μετοχική ανθρωπογεωγραφία των δύο επιχειρηματικών ομίλων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 214 εκατ. περνά στην Intrakat η ΑΚΤΩΡ
Ο δεύτερος ισχυρότερος κατασκευαστικός όμιλος στη χώρα, με συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και συμβάσεων άνω των 4,1 δισ. ευρώ, δημιουργείται από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, της κατασκευαστικής θυγατρικής της...
Με 214 εκατ. περνά στην Intrakat η ΑΚΤΩΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΚΤΩΡ πωλεί ΑΚΤΩΡ
Επιβεβαίωσε χθες μέσω ανακοίνωσης προς το Χρηματιστήριο οι όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ότι προχωρά σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το κοινοπρακτικό σχήμα της κυπριακών συμφερόντων κατασκευαστικής Wade Adams Hellas...
ΕΛΛΑΚΤΩΡ πωλεί ΑΚΤΩΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγή φρουράς στο κατασκευαστικό Ελντοράντο
Μια εντυπωσιακή αναδιάρθρωση στον κλάδο των κατασκευών –απόλυτα συνυφασμένο και σχεδόν ταυτόσημο με αυτόν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας– κορυφώνεται με τη ριζική αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της Intrakat...
Αλλαγή φρουράς στο κατασκευαστικό Ελντοράντο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα επεισόδια στον «εμφύλιο» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Τα ανακλαστικά των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων... ερέθισαν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της έρευνάς της για υψηλή συγκέντρωση και προβλήματα ανταγωνισμού στον κλάδο.
Νέα επεισόδια στον «εμφύλιο» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά της "Ακτωρ" από την Intrakat
Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όλων των λοιπών κατά νόμον εγκρίσεων και αδειών, καθώς και της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας.
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά της "Ακτωρ" από την Intrakat
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διακοπή συζητήσεων για πώληση της ΑΚΤΩΡ
Η μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ με ανακοίνωση στο Χ.Α. ενημέρωσε χθες το επενδυτικό κοινό για την οριστική διακοπή των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το κοινοπρακτικό σχήμα.
Διακοπή συζητήσεων για πώληση της ΑΚΤΩΡ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας