• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 25.2°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 25.1°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 27.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 23.2°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.5°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.8°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.7°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  4 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.8°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αξιολόγηση με πολλά «αγκάθια»

 • A-
 • A+
Υπό εξέταση τα αντισταθμιστικά για την ενεργειακή ακρίβεια ● Ψηλά στην ατζέντα με τις «ουρές» από προηγούμενες αξιολογήσεις βρίσκονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, ενώ σοβαρές καθυστερήσεις εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εργατική νομοθεσία, τη Δικαιοσύνη και τον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας.

Το θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων για την ενεργειακή ακρίβεια έθιξαν οι θεσμοί με το «καλημέρα» της έναρξης της δεύτερης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή, το εν λόγω ζήτημα εξετάστηκε πρώτο στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών για να διαπιστωθεί η δημοσιονομική τους επίπτωση και πώς επηρεάζεται ο φετινός προϋπολογισμός.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει «ρήτρα διαφυγής» φέτος στον χάρτη, παρά μόνο υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, με τον πήχη για το 2023 να έχει τοποθετηθεί στο 0,7% του ΑΕΠ. Ενα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» είναι το τι θα συμφωνηθεί για τα πλεονάσματα που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2024, αλλά αυτό είναι κάτι που θα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση.

Βέβαια «η χώρα χρειάζεται δημοσιονομική ανάσα» τονίζει η ίδια πηγή, αποτυπώνοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που επιδιώκει σε κάτι οτιδήποτε καλύτερο από τη συμφωνία του 2018 για πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060 που δεν θα είναι θηλιά.

Πέρσι ο προϋπολογισμός έκλεισε με έλλειμμα 1% του ΑΕΠ, χαμηλότερο της πρόβλεψης για 1,6%, δίνοντας «πάτημα» στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να υπεραμυνθεί ότι και φέτος δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις εισπράξεις.

Ωστόσο πηγή ανησυχίας για τους δανειστές αποτελούν οι εκλογές για δύο λόγους. Ο πρώτος συνδέεται με τη χαλάρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού που σε συνδυασμό με τον αστερίσκο για καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης εικάζεται ότι θα είναι μεγαλύτερη. Ο δεύτερος κίνδυνος έχει να κάνει με τον λογαριασμό των παροχών, που στη διάρκεια του εκλογικού έτους είθισται να βγαίνει αυξημένος επηρεάζοντας δυσμενώς τους δημοσιονομικούς στόχους.

Για την ώρα οι εισπράξεις στο πρώτο δίμηνο δεν προοιωνίζονται κάτι το αρνητικό, με τα φορολογικά έσοδα να κινούνται πάνω από τους στόχους καταγράφοντας υπέρβαση 1,2 δισ. ευρώ με την κούρσα να οδηγούν ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 4,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,8 δισ. ευρώ.

Σήμερα, δεύτερη μέρα αξιολόγησης, και οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα προχωρήσουν στα βαθιά με τις εκκρεμότητες που έρχονται ως «ουρές» από τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος ενισχυμένη εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα υπάρχουν πολλά κεφάλαια που είναι ακόμη ανοιχτά, τα οποία μάλιστα περιγράφονταν αναλυτικά στην πρώτη έκθεση που συνέταξαν οι δανειστές.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, καθώς εξακολουθούν να κινούνται πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ σοβαρές καθυστερήσεις εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εργατική νομοθεσία, τη Δικαιοσύνη και τον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας. Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης που έχει μπλοκάρει τα χρονοδιαγράμματα, με αποτέλεσμα να δρομολογείται παράταση προθεσμιών για τα περισσότερα πρότζεκτ.

Για τον νέο φορέα των ακινήτων στόχος είναι η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή έως τα τέλη Αυγούστου του 2023 με στόχο τη σύσταση και τη λειτουργία του στο τέλος του 2023. Στο πεδίο των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων οι προθεσμίες μετακινούνται κατά 3-6 μήνες με την ολοκλήρωση όλων των πληρωμών να υπολογίζεται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 για τις απαιτήσεις των φυσικών προσώπων και έως το τέλος του 2024 για τις εταιρικές.

Επισημαίνεται ότι η δεύτερη μετα-προγραμματική αξιολόγηση ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι, για να ακολουθήσει τον Μάιο η έκθεση από την Κομισιόν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
Το ενδεχόμενο να μη δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου η 3η έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνουν ανοιχτό αρμόδιες πηγές ωστε να μην εκληφθει ως παρέμβαση.
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξαφνικά... μη βιώσιμο το χρέος
Το «χαλί» της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τα 27,5 δισ. που θα περισσέψουν από το τρίτο μνημόνιο και θα συνοδευτούν από ένα νέο πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων «στρώνει» η Ε.Ε. για την Ελλάδα, αφήνοντας...
Ξαφνικά... μη βιώσιμο το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περικοπές επιπέδου... μνημονίων
Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν ακόμα και τους στόχους του μνημονίου, καθώς φτάνουν στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2026, προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με το οποίο ο πήχης της ετήσιας...
Περικοπές επιπέδου... μνημονίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελάφρυνση χρέους μέσω... Eurostat
«Δύο κινητήριες δυνάμεις» βρίσκονται πίσω από την προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 που γύρισε σε πλεόνασμα έναντι στόχου για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.
Ελάφρυνση χρέους μέσω... Eurostat
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αξιολόγηση με πολλές... ουρές
Πηγή ανησυχίας και πιθανό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου.
Αξιολόγηση με πολλές... ουρές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας