• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.6°C / 23.5°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 23.2°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 20.0°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%

Μετά την 3η επιστολή της ΟΣΕΤΕΕ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκας, δέχτηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και των Ε.Κ. Εννοείται πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα, τα εργατικά ατυχήματα και οι θάνατοι στα λατομεία, στις πετρελαϊκές μονάδες και στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός δεν είχε δίπλα του ούτε έναν διευθυντή, ούτε καν έναν συνεργάτη να κρατά σημειώσεις. Ισως και να μην τους χρειάζεται και να τα εναποθέτει όλα στη βοήθεια του Χριστού, της Παναγιάς, αλλά και του δωδεκάθεου, αν κρίνουμε από τις εικόνες και το αγαλματίδιο, αριστερά και δεξιά του υπουργού. Ω Θεέ μου!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιθεωρητές «υπερήρωες» για τον έλεγχο 1.000 λατομείων

 • A-
 • A+
Μόλις 5 μηχανικοί του Σώματος επιθεωρητών του υπουργείου Ενέργειας καλούνται να ελέγξουν τα πάνω από 600 λατομεία μαρμάρου, τα περίπου 350 ερευνητικά, τα περισσότερα από 60 βιομηχανικών ορυκτών και τις περίπου 90 υπόγειες εγκαταστάσεις στους τομείς της γεωθερμίας και των υδρογονανθράκων ● Καθημερινότητα για τη Βόρεια Ελλάδα η αναγγελία εργατικών ατυχημάτων, συχνά θανατηφόρων ● Αδιαφορεί το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Τον έλεγχο για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στα 1.000 λατομεία που λειτουργούν στη χώρα, μικρά και μεγάλα, έχουν μόλις πέντε μηχανικοί μεταλλείων-επιθεωρητές Σώματος του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Η αναλογία αυτή θα αποτελούσε ανέκδοτο, εάν σχεδόν κάθε μήνα δεν γινόταν κι ένα εργατικό ατύχημα, με τη συχνότητα των θανατηφόρων να έχει πάψει προ πολλού, ιδιαίτερα για τη Δράμα και την Καβάλα, να αποτελεί εξαίρεση. Ανθρωποι που χάνουν τη ζωή τους χωρίς να να αποτελέσουν θέμα ή είδηση στα ΜΜΕ, σε συνθήκες εργασίας που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ.

Το ζήτημα, μείζον και κρίσιμο, φέρνει με επιμονή στην επικαιρότητα η Ομοσπονδία Συλλόγων εργαζομένων στις τεχνικές εταιρείες Ελλάδας και ο πρόεδρός της, Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΟSHA). Iδιότητα που ανοίγει τον δρόμο για να μάθουν και οι Ευρωπαίοι πως στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε επιθεωρητές με υπεράνθρωπες δυνατότητες αφού «μπορούν» να ελέγξουν τα πάνω από 600 λατομεία μαρμάρου, τα περίπου 350 ερευνητικά, τα περισσότερα από 60 βιομηχανικών ορυκτών και τις περίπου 90 υπόγειες εγκαταστάσεις στους τομείς της γεωθερμίας και των υδρογονανθράκων.

Το «μπορούν» είναι ακόμη πιο σχετικό αν σκεφτεί κανείς ότι για όλους τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος αναλογεί μόνο ένα αυτοκίνητο, ενώ στο τμήμα της Βόρειας Ελλάδας, όπου συμβαίνουν συχνότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα (ειδικότερα στη Δράμα και την Καβάλα), το Σώμα του υπουργείου Περιβάλλοντος διαθέτει μόνο 3 επιθεωρητές-μηχανικούς μεταλλείων, έναν μόνιμο διοικητικό υπάλληλο κι έναν αποσπασμένο. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς γιατί ακόμη κι όταν γίνεται θανατηφόρο εργατικό, ο επιθεωρητής χρειάζεται δύο μέρες για να φτάσει από τη μια μεριά της Ελλάδας στην άλλη, εν έτει 2023.

«Περιγράψαμε στον υπουργό την πορεία υποβάθμισης, απαξίωσης και διάλυσης του Σώματος Επιθεωρητών Μεταλλείων. Πέντε μηχανικοί ασκούν (;) τον ρόλο του επιθεωρητή για πάνω από 1.000 λατομεία σε όλη τη χώρα, δίχως ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και άλλη υλικοτεχνική υποδομή. Την ίδια ώρα στην Κύπρο, επτά επιθεωρητές Μεταλλείων, με επτά οχήματα της υπηρεσίας και πλήρη ηλεκτρονική υποβοήθηση, επιθεωρούν 70 λατομεία» αναφέρει η ΟΣΕΤΤΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός της, Α. Στοϊμενίδης και Χρήστος Λέτσιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδας, Αλ. Φλέγγας, ο α’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, Μ. Κελαϊδάκης, και ο Χρ. Ζαφειρούδας, γ.γ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής.

Επικίνδυνες συνθήκες

«Θέσαμε υπόψη του υπουργού τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες υγείας και ασφάλειας της εργασίας που υφίστανται στις λατομικές μονάδες, στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ενεργειακής Καβάλας και στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ. Η αύξηση των θανάτων στα λατομεία και στα έργα επέκτασης και συντήρησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και τα πρόσφατα ατυχήματα στην πετρελαϊκή μονάδα στη Νέα Καρβάλη απαιτούν να υπάρξουν αμέσως ενέργειες για τον κίνδυνο ενός μεγάλου εργατικού δυστυχήματος σε αυτούς του κλάδους» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Α. Στοϊμενίδης.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν συγκεκριμένα:

 Για τον ΔΕΔΔΗΕ με τον μεγάλο αριθμό των θανάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας, λόγω της χρήσης ανειδίκευτου προσωπικού στα ηλεκτρικά έργα.

 Για την Ενεργειακή Καβάλας, στην οποία η απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων, η πρόσληψη φτηνού και ανειδίκευτου προσωπικού και η παύση της παραγωγικής διαδικασίας της μονάδας δημιουργούν εκρηκτικά επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους και τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή.

 Για τα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική όπου οι εργολάβοι χρησιμοποιούν πολύ συχνά ανειδίκευτο προσωπικό σε ιδιαίτερης δυσκολίας συνθήκες.

Είναι αυτές οι συνθήκες που κάνουν εξαιρετικά κρίσιμο το κλείσιμο των επικίνδυνων λατομείων και τη λειτουργία του ΟΠΣ για την εξορυκτική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη νομική δέσμευση που υπάρχει. Εννοείται ότι οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ζήτησαν την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Μεταλλείων σε αυτοτελή υπηρεσία με 2 τμήματα, τεχνικό και νομικό/διοικητικό, με παράλληλη στελέχωση και δημιουργία τοπικών γραφείων σε περιοχές υψηλής εξορυκτικής δραστηριότητας (Δράμα, Κοζάνη, Χαλκιδική). Επίσης, στις προτάσεις που κατατέθηκαν περιλαμβάνονται τόσο αυτές που αφορούν τις συνθήκες εργασίας στην Energean όσο και τα αιτήματα για άρση της δυνατότητας εργασίας σε ηλεκτρικά έργα από προσωπικό που δεν έχει την απαραίτητη άδεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλώνει η λίστα θανάτων στην εργασία
Τρία εργατικά δυστυχήματα προστέθηκαν το τελευταίο διήμερο στη μεγάλη λίστα των θυμάτων εν ώρα εργασίας. Δυο στη βόρεια Εύβοια και το τρίτο στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης.
Μεγαλώνει η λίστα θανάτων στην εργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίτευγμα οι... αυξήσεις στο ρεύμα
Σε μια εποχή που οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου πέφτουν, η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνοντας παράλληλα τις επιδοτήσεις.
Επίτευγμα οι... αυξήσεις στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρατική αναλγησία για τα εργατικά ατυχήματα
Αν και διακηρυκτικά συμφωνούν και οι εργοδότες, η Ελλάδα είναι η μοναδική -ίσως μαζί με τη Βουλγαρία- χώρα στην οποία δεν υπάρχει φορέας ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.
Κρατική αναλγησία για τα εργατικά ατυχήματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εθελοτυφλούμε επισήμως για τα εργατικά ατυχήματα»
Tριπλασιασμό των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων μέσα σε μία 4ετία προβλέπει ο δρ Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
«Εθελοτυφλούμε επισήμως για τα εργατικά ατυχήματα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαγειρείο» στα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κοινή δήλωση των βουλευτών Φάμελλου-Πέρκα για την πρόθεση Σκρέκα να μεταθέσει χρονικά την υπουργική απόφαση για τη φορολόγησή τους με πρόσχημα τον υπολογισμό των υπερκερδών μέχρι και τον τρέχοντα μήνα.
«Μαγειρείο» στα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας