Oι προσπάθειες του υπουργείου Ναυτιλίας και προσωπικά του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, με μέτρα στήριξης της εφοπλιστικής κοινότητας, προκειμένου να ενισχυθεί το εθνικό νηολόγιο και οι Ελληνες εφοπλιστές να ανεβάσουν στα πλοία τους την ελληνική σημαία, φαίνεται ότι δεν αποδίδουν καρπούς.
Συμπέρασμα που διαπιστώνεται ξεκάθαρα από τη νέα επικαιροποιημένη έρευνα για τον ελληνόκτητο στόλο, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co operation Committee).
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι τα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία, με χωρητικότητα άνω των 1.000 κόρων, τον Μάρτιο του 2023 ανέρχονται σε 496, καταγράφοντας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα μεγάλη μείωση κατά 74 πλοία, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,9%, καθώς τότε τα πλοία αυτής της κατηγορίας στο εθνικό νηολόγιο ήταν 570. Μεγάλη μείωση κατά 6,8 εκατομμύρια τόνους καταγράφεται και στη μεταφορική ικανότητα.
Μικρή μείωση καταγράφεται και στον ελληνόκτητο στόλο, κατά 30 πλοία, καθώς τον Μάρτιο του 2023 τα ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία, άνω των 1.000 κόρων, ανέρχονται σε 4.110, ενώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ανέρχονταν σε 4.140.
Οι Ελληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να επιλέγουν τις «παραδοσιακές» σημαίες ευκαιρίας, με πρώτη αυτήν της Λιβερίας, την οποία φέρουν 1.080 ελληνόκτητα πλοία (26,3% των ελληνόκτητων πλοίων), δεύτερη στην προτίμησή τους βρίσκεται η σημαία των Νήσων Μάρσαλ, την οποία έχουν υψωμένη 1.062 πλοία (ποσοστό 25,8%) και τρίτη της Μάλτας (ποσοστό 13,6%), ενώ η ελληνική σημαία είναι υψωμένη μόλις στο 12,1% των ελληνόκτητων πλοίων.
Αναφορικά με τις ναυπηγήσεις, οι Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν παραγγείλει 47 δεξαμενόπλοια, 3 δεξαμενόπλοια χημικών προϊόντων, 63 δεξαμενόπλοια υγραερίου, 30 πλοία μεταφοράς μεταλλεύματος και χύδην φορτίου, 53 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 3 φορτηγά πλοία.
Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 24,41% των δεξαμενόπλοιων του παγκόσμιου στόλου, το 15,80% του στόλου των πλοίων μεταφοράς μεταλλευμάτων και χύδην φορτίου και το 10,49% του στόλου υγροποιημένου αερίου. Η μέση ηλικία του ελληνικού ελεγχόμενου στόλου ως προς τα πλοία αυξήθηκε ελαφρά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά, ωστόσο, συνεχίζει να είναι 4,6 χρόνια κάτω από το μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου. Ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού ελεγχόμενου στόλου σε πλοία ανέρχεται πλέον στα 13,2 έτη σε σύγκριση με 17,8 χρόνια για τον παγκόσμιο στόλο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας