• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.3°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.0°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 28.3°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.9°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 27.8°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 30.0°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 27.2°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Yπογραφές για τον Σκαραμαγκά

 • A-
 • A+
Παλλαϊκή κινητοποίηση στο Χαϊδάρι ενάντια στην κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου: «Μην παίζετε παιχνίδια με τις ζωές μας» σημειώνουν και τονίζουν ότι «μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, κανένας δεν μπορεί να λέει ότι δεν ήξερε».

Με χαμόγελα και ευχαριστίες έπεσαν χθες, και τυπικά, οι υπογραφές για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, σε επίσημη τελετή στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, αφού έδωσε συγχαρητήρια στον εαυτό του και στην κυβέρνηση για την «επανεκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας», ευχήθηκε επιτυχία στο επιχειρηματικό εγχείρημα του επενδυτή, που αγόρασε τα ναυπηγεία με 62 εκατ. ευρώ (25 το «πολεμικό» κομμάτι τής Ελλ. Ναυπηγεία Α.Ε. και 32 το «εμπορικό» από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου).

Ο υπουργός είπε ότι η τελική τιμή ήταν «τετραπλάσια του προσφερόμενου τιμήματος», αναφερόμενος στους προηγούμενους διαγωνισμούς που κηρύχθηκαν άγονοι. Ωστόσο το τίμημα αυτό είχε χαρακτηριστεί «εξευτελιστικό» από την αντιπολίτευση και από τους εργαζομένους των ναυπηγείων, καθώς σύμφωνα με ανεξάρτητους εκτιμητές μόνο το σκέλος της ΕΝΑΕ αποτιμάται σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προγενέστερη τιμή εκκίνησης του ακινήτου της ΕΤΑΔ ήταν 55 εκατ. ευρώ.

Ο εφοπλιστής κράτησε (σχεδόν) κλειστά τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ναυπηγεία, αφού αναφέρθηκε γενικά στο «όνειρο που γίνεται όραμα και μετά το όραμα προσπαθείς να το υλοποιήσεις» και στην ευχή «να μην έχουμε ανάγκη κανέναν και να μη μας βγάζουν από την πρίζα». Πρακτικά επιβεβαίωσε τα εκπεφρασμένα σχέδιά του για κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου, λέγοντας ότι «η θέση προσφέρεται για την προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ενέργειας στη χώρα μας», και υπογράμμισε ότι «το φυσικό αέριο είναι μια μορφή ενέργειας φιλικότερη από το πετρέλαιο και πιο ακίνδυνη».

Υποσχέθηκε φίλτρα

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων, που προετοιμάζουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, είπε ότι δεν θα κατασκευάσει μονάδα αεριοποίησης του φυσικού αερίου (LNG), αλλά ότι οι εκπομπές άνθρακα από την καύση θα συλλέγονται, για να δημιουργηθούν παράγωγα μεθανόλης, καθιστώντας τη μονάδα «περιβαλλοντικά ουδέτερη».

Οι διαβεβαιώσεις του εφοπλιστή δεν πείθουν ούτε στο ελάχιστο τους δημότες του Χαϊδαρίου, ούτε τους κατοίκους των όμορων δήμων, που ανησυχούν δικαίως ότι η περιοχή τους επιβαρύνεται με νέες λειτουργίες υψηλής όχλησης, αυξάνοντας εκτός από την περιβαλλοντική μόλυνση και τους κινδύνους ενός βιομηχανικού ατυχήματος, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ηδη ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός έχει απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας την «κατηγορηματική αντίθεση στην κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου αερίου και μονάδας παραγωγής ενέργειας στον χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και σε οποιαδήποτε χρήση υψηλής όχλησης δεν σχετίζεται με τη λειτουργία των ναυπηγείων». Η θέση αυτή αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, ενώ οι τοπικοί σύλλογοι τεσσάρων οικισμών που είναι πιο κοντινοί στο ναυπηγείο έχουν εκδώσει ανακοινώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας να αποτραπεί κάθε σχέδιο δημιουργίας σταθμού φυσικού αερίου, θέτοντας σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υγείας.

Οπως τονίζει η επιστολή, «μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για το Χαϊδάρι και για όλη τη Δυτική Αθήνα, τους δήμους του Πειραιά και συνολικά το Λεκανοπέδιο», καθώς «μια τέτοια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία κώνου καυσαερίων πολλών χιλιομέτρων».

Υπενθυμίζεται ότι η ευρύτερη περιοχή είναι πολλαπλά επιβαρυμένη, λόγω των διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο, των πολλών βιομηχανιών στο Θριάσιο Πεδίο και του ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ νέες οχλήσεις προστίθενται και στο όρος Αιγάλεω, από τα «παράθυρα» που ανοίγει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με δυνατότητα επέκτασης σταθμού απορριμμάτων ακόμα και στις προστατευόμενες ζώνες (βλ. «Εφ.Συν.» 8/3, «Αλλο ένα μπάλωμα στην... κουρελού προστασίας του Αιγάλεω»).

Το πιο τρομακτικό είναι ότι «σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος (...) εκτός από τις άμεσες συνέπειες και το πιθανό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, εξίσου επικίνδυνη θα ήταν η έκλυση στην ατμόσφαιρα τοξικών αερίων, που θα έφταναν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις», ενώ οι πολλαπλοί κίνδυνοι «είναι ο λόγος που αντίστοιχες εγκαταστάσεις δημιουργούνται πάντα σε πολύ μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές».

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα των κατοίκων να μην επιτρέψουν καμία λειτουργία σταθμού φυσικού αερίου, υγροποιημένου ή μη, στον χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. «Σε μαζική συνέλευση στο δημαρχείο, αποφασίστηκε παλλαϊκή κινητοποίηση στις 2 Απριλίου, με τη συμμετοχή φορέων από όλη τη Δυτική Αττική. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε όλους αυτούς τους πειραματισμούς, που παίζουν παιχνίδια με τις ζωές μας. Η καύση φυσικού αερίου ενέχει όλους τους κινδύνους που έχει και το υγροποιημένο LNG. Μετά τα γεγονότα των Τεμπών οποιοσδήποτε λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις, θα έχει και την τελική ευθύνη. Δεν μπορεί να λέει ότι είναι αμέτοχος», καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έπεσαν οι υπογραφές για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Σε τελετή στο υπουργείο Οικονομικών «έπεσαν» σήμερα και επισήμως οι υπογραφές για τη σύμβαση πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου, παρουσία των υπουργών Χρ. Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη.
Έπεσαν οι υπογραφές για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξέπλυμα Αδώνιδος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Μετά την καταγγελία της ΓΣΕΕ για μη καταβολή δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης περνάει στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια...
Ξέπλυμα Αδώνιδος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Αιτία της απεργίας η απαγόρευση εισόδου της πλειονότητας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία, οι τηλεφωνικές κλήσεις σε ορισμένους να μεταφερθούν σε άλλο χώρο εργασίας, θέματα μισθοδοσίας και ενσήμων.
Απεργία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τελεσίγραφο» στον Σκαραμαγκά
Να παραιτηθούν από απαιτήσεις 123 εκατ. ευρώ που έχουν κερδίσει, προκειμένου να πληρωθούν το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων που τους οφείλονται, ζητάει η κυβέρνηση από τους εργαζόμενους.
«Τελεσίγραφο» στον Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
«Οχι» στην αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή των ναυπηγείων λέει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επικρατείας το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά
Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας