• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.4°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.9°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.0°C / 24.5°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.3°C
  3 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 26.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από εκτιμήσεις... πάμε καλά

 • A-
 • A+
Την ώρα που οι αυξήσεις στα βασικά είδη προσεγγίζουν το 25,3% και τα επιτόκια αυξάνονται με άλματα, η κυβέρνηση απογειώνει τις προβλέψεις για την... ανάπτυξη το 2023 στο 2,3% και κατεβάζει τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 4,5%.

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2023 προχωρεί η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλει τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες, κατεβάζοντας παράλληλα στο 4,5% τον στόχο για τον πληθωρισμό έναντι αρχικής εκτίμησης για 5%.

Παρά τις ομίχλες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους κινδύνους για την πορεία της οικονομίας, με επίκεντρο τις αλματώδεις αυξήσεις στα επιτόκια που αυξάνουν το κόστος δανεισμού στα νοικοκυριά, στο υπουργείο Οικονομικών ανεβάζουν στο 2,3% την ταχύτητα της ανάκαμψης για φέτος από 1,8% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο (κάτω από 40 ευρώ η μεγαβατώρα) ξεφουσκώνει τον λογαριασμό των επιδοτήσεων για το ρεύμα αυξάνοντας τη δυναμική της οικονομίας, η οποία σε επίπεδα απολύτων τιμών θα είναι φέτος υψηλότερη τουλάχιστον κατά 2-3 δισ. ευρώ.

Αντίρροπα όμως πιέζει η νέα χρηματοπιστωτική κρίση, με την κυβέρνηση να έχει το βλέμμα καρφωμένο πάνω στην Credit Suisse και να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πίσω από τις κάμερες υπάρχει μεγάλη ανησυχία, παρά τα όσα λέγονται μπροστά σε αυτές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει στοιχεία ενεργητικού που δεν έχουν διασύνδεση με τις ξένες τράπεζες, πράγμα που μειώνει την έκθεση στον κίνδυνο.

Πηγή με γνώση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταρτίζει το Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να σταλεί 30 Απριλίου στην Κομισιόν τόνιζε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υπήρχε η κρίση στον τραπεζικό χάρτη, η εκτίμηση για τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας το 2023 θα ήταν μεγαλύτερη από 2,3%. Ωστόσο υπάρχει η αβεβαιότητα και το γεγονός αυτό μας κάνει να είμαστε συντηρητικοί στις προβλέψεις».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, υπάρχει και ο βρόχος του Συμφώνου Σταθερότητας που σε συνδυασμό με τον κόφτη στις πρωτογενείς δαπάνες ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, καθώς αυτό που προέχει είναι η επαναφορά του προϋπολογισμού σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων.

Για το 2023 ο στόχος είναι σχετικά εύκολος, μόλις 0,7% του ΑΕΠ, που ξεκινά από ένα καλό εφαλτήριο, αφού το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 λόγω της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ διολισθαίνει προ το 1% του ΑΕΠ – ίσως και χαμηλότερα έναντι της τελευταίας εκτίμησης για 1,6%.

Τα δύσκολα ξεκινούν από το 2024, αλλά η πολιτική διαπραγμάτευση για πλεονάσματα χαμηλότερα από το 2% του ΑΕΠ που επιδιώκει η ελληνική πλευρά θα είναι αντικείμενο της επόμενης κυβέρνησης.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, παρά την ανοδική περιδίνηση των τιμών στα τρόφιμα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη στο 4,5% για το σύνολο του έτους από 5%. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Ιανουάριο, ωστόσο οι αυξήσεις στα βασικά είδη έτρεχαν με ταχύτητα έως και 25,3% επιδεινώνοντας την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Την ίδια στιγμή ξεφουσκώνει το μέτρο με το «καλάθι του νοικοκυριού», με τους καταναλωτές να μη δίνουν τη σημασία που έδιναν στην αρχή μετά τα αδιόρατα οφέλη για την τσέπη τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «καυτές» ζώνες για την οικονομία
Καμπανάκι από την Τράπεζα της Ελλάδος ⫸ Στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική χαρτογραφούνται τα οκτώ πεδία στα οποία έχει βάλει φωτιά η ενεργειακή κρίση και αποτελούν κινούμενη άμμο για την...
Οι «καυτές» ζώνες για την οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήματα κινδύνου για τα δημοσιονομικά
Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, οι οποίες διέσχισαν και τα ελληνικά σύνορα, έχουν προκαλέσει ένα πρωτοφανές σπιράλ ανατιμήσεων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, με το κόστος να είναι...
Σήματα κινδύνου για τα δημοσιονομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέσσερα ορόσημα για την οικονομία μέχρι τις εκλογές
Βαρύνουσας σημασίας χρονικά ορόσημα εν όψει των επαναληπτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου περιλαμβάνονται στην ατζέντα του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών. Πρόκειται για τέσσερις σταθμούς που θα κρίνουν τις...
Τέσσερα ορόσημα για την οικονομία μέχρι τις εκλογές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγύρια εναντίον... καθημερινότητας
«Δεκανίκια» από το εξωτερικό ψάχνει η κυβέρνηση για να προσπεράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με την ακρίβεια και να εξωραΐσει την εικόνα της οικονομίας, η οποία στην καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετική.
Πανηγύρια εναντίον... καθημερινότητας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δανεισμός 2,5 δισ. με επιτόκιο 3,92%
Στα 2,5 δισ. ευρώ ανήλθε το ύψος του δανεισμού με τη νέα ομολογιακή έκδοση στην οποία προχώρησε χθες το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο οι τόκοι στη λήξη της πενταετίας με τους οποίους βαρύνεται ο κρατικός...
Δανεισμός 2,5 δισ. με επιτόκιο 3,92%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκλογική έξοδος στις αγορές με πενταετές ομόλογο
Η θετική συγκυρία στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, λόγω της στροφής των επενδυτών σε ασφαλέστερα καταφύγια από τις τραπεζικές αναταράξεις, δημιουργεί «παράθυρο» για την έκδοση νέου 5ετούς από το ελληνικό...
Εκλογική έξοδος στις αγορές με πενταετές ομόλογο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας