Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.4° 21.8°
3 BF
72%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
28.3° 24.9°
3 BF
45%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 21.5°
5 BF
79%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.9° 22.7°
2 BF
40%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.4°
5 BF
42%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.7° 24.0°
1 BF
39%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
46%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
2 BF
89%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.8° 23.8°
3 BF
74%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.3° 26.9°
2 BF
50%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.8° 23.3°
3 BF
69%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
94%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.9° 24.2°
0 BF
50%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 15.5°
2 BF
88%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.8° 27.7°
2 BF
72%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 22.0°
2 BF
72%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 26.3°
4 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.7° 26.4°
1 BF
47%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
39%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενστάσεις παραγωγών για το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά

Μπορεί οι περισσότεροι πολίτες να υποδέχονται θετικά το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κήρυξε το ΙΝΚΑ, όμως οι παραγωγοί δεν βλέπουν τα πράγματα ακριβώς έτσι.

Με την ακρίβεια ειδικά στα γαλακτοκομικά να καλπάζει, οδηγώντας σε φαινόμενα π.χ. φέτας που στοιχίζει 19 ευρώ το κιλό ή άλλες περιπτώσεις στα όρια της αισχροκέρδειας που καταγγέλλονται καθημερινά, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι ίσως αποτελέσει ένα μέσο πίεσης για να παρθούν ορισμένες (και πολιτικές) πρωτοβουλίες και να πραγματοποιηθούν αυστηρότεροι έλεγχοι. Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα καταλόγου προσφορών γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ που αντί για φέτα διαφημίζει πλέον αγελαδινό λευκό τυρί (white cheese) σε χαμηλότερη τιμή, προφανώς λόγω του απαγορευτικού κόστους της φέτας ΠΟΠ που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι θεωρούν ότι θα πιεστούν ακόμα περισσότερο με την απώλεια εσόδων σε μια περίοδο που τους έχει πιέσει δραματικά το αυξημένο κόστος παραγωγής μετά τις απανωτές αυξήσεις σε λιπάσματα, ζωοτροφές, ηλεκτρική ενέργεια και πετρέλαιο.

Για παράδειγμα, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ασκεί έντονη κριτική στο ΙΝΚΑ μιλώντας για μια ενέργεια που θα πλήξει μόνο τους εγχώριους παραγωγούς. «Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες (με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κ.τ.λ. Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι αγελαδοτρόφοι, με την Ενωση Φυλή Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) να μιλά για μια απόφαση του ΙΝΚΑ που στρέφεται ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία την ώρα που δεν παρεμβαίνει σε άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους καταναλωτές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι έχει καλέσει τις υπηρεσίες να καταγράψουν τις πωλήσεις των γαλακτοκομικών ώστε να διαπιστωθεί τυχόν διαφορά και να καταμετρηθεί η επιτυχία ή μη του μποϊκοτάζ.

Ακόμα πάντως και αν δεν καταγραφεί αριθμητικός αντίκτυπος, έχει ήδη ανοίξει η (προεκλογική) συζήτηση για τις σοβαρότατες συνέπειες, το βραχυκύκλωμα στην αλυσίδα παραγωγής, ακόμα και τον κοινωνικό αυτοματισμό που προκαλούν η διογκούμενη ακρίβεια και η ιλιγγιώδης διαφορά από τους παραγωγούς στο ράφι...

ΣΥΡΙΖΑ

Οι υπέρογκες αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή ανακοίνωση των τμημάτων Αγροτικής και Οικονομικής Πολιτικής. Διατηρεί επιφυλάξεις για την πρακτική του μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά προϊόντα, σημειώνοντας μεν ότι «χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια των καταναλωτών να αντισταθούν στη λαίλαπα της ακρίβειας Μητσοτάκη», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι κτηνοτρόφοι δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για την ακρίβεια, αλλά «αναγκάζονται να πουλήσουν το γάλα τους σε τιμή κόστους για να αισχροκερδήσουν οι γαλακτοβιομηχανίες, οι μεσάζοντες και τα supermarkets». Εκφράζουν την ελπίδα «αυτό το μποϊκοτάζ να μη σταθεί αφορμή να πληρώσουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο οι κτηνοτρόφοι, βρίσκοντας ευκαιρία οι γαλακτοβιομήχανοι να τους ρίξουν κι άλλο τις τιμές» και καταλήγουν ότι απάντηση στις πολιτικές της ακρίβειας δεν είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός αλλά «η συνεργασία των κοινωνικών ομάδων (κτηνοτρόφων και καταναλωτών) για να μείνουμε όρθιοι μέχρι την πολιτική αλλαγή, η οποία πλησιάζει».

Το ασανσέρ των τιμών στα τρόφιμα

Πώς γίνεται οι παραγωγοί να πουλάνε φτηνότερα τα προϊόντα τους σε σύγκριση με το φθινόπωρο, ενώ αντίθετα οι τιμές λιανικής να αυξάνονται; Το παράδοξο φαινόμενο, που είναι πιο εμφανές στα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν στηλιτεύσει επανειλημμένα οι κτηνοτρόφοι, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του γραμματέα του κτηνοτροφικού συλλόγου Τυρνάβου, Αντώνη Τσίτσα, ο οποίος επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «ενώ το δίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος οι τιμές πώλησης του παραγωγού στο αγελαδινό γάλα μειώθηκαν 7-8 λεπτά το λίτρο, οι τιμές στο ράφι ανέβηκαν 35 λεπτά το λίτρο».

Τα παραπάνω ποσοστά δεν αφορούν όλη την περιφέρεια, ούτε όλες τις επώνυμες ετικέτες, όμως αντανακλούν μια γενικότερη τάση που διαχέεται σε όλη την αγορά. Εξαίρεση στις ανατιμητικές τάσεις αποτελεί το φρέσκο γάλα ιδιωτικής ετικέτας, που πωλείται από αλυσίδες σουπερμάρκετ από 1,12 ευρώ το λίτρο, επιλέγοντας εσκεμμένα να ρίξουν τις τιμές σε συγκεκριμένους κωδικούς, ως πρακτική να προσεγγίσουν πελάτες. Αν και διαφωνούν με το γενικευμένο μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά, οι παραγωγοί παραδέχονται ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, η οποία όμως εντοπίζεται σε συγκεκριμένους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τον μηχανισμό τιμολόγησης των γαλακτοκομικών αναλύει στην «Eφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Τάκης Πεβερέτος, επιμένοντας ότι το μεγαλύτερο «καπέλο» στις τιμές μπαίνει από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ. «Λένε ότι αγοράζουν το γάλα από τις βιομηχανίες από 1,17 ώς 1,20 ευρώ το λίτρο, όμως αυτή είναι η τιμή τιμολόγησης. Μαζί με την έκπτωση επί του τζίρου, που επιβάλλουν ως “πιστωτικό τιμολόγιο” στους προμηθευτές, για την προώθηση στο ράφι, η πραγματική τιμή χονδρικής είναι ώς και 1 ευρώ. Πώς γίνεται λοιπόν να βλέπουμε τιμές στο ράφι από 1,60 ώς και πάνω από 2 ευρώ; Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για αισχροκέρδεια καθώς υπάρχει κέρδος άνω του 50%».

Η τάση της μείωσης των τιμών στη χονδρική ενώ αυξάνονται στη λιανική επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη γεωργία και κτηνοτροφία. Τον Δεκέμβριο ο γενικός δείκτης τιμών εκροών, δηλαδή οι τιμές τις οποίες πουλάνε οι παραγωγοί τα προϊόντα τους, αποκλιμακώθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ σε ορισμένα προϊόντα οι μειώσεις αγγίζουν το 3,8%. Η αποκλιμάκωση αυτή δεν έχει περάσει ακόμα στα ράφια, καθώς τα τρόφιμα εξακολουθούν να ακριβαίνουν παρά τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Στην 31η Detrop τα διεθνή βραβεία αριστείας τροφίμων και ποτών

Σε ειδική εκδήλωση στο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα απονεμηθούν τα διεθνή βραβεία αριστείας του κλάδου τροφίμων και ποτών FEA 2023 (Food Experts’ Awards) το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και ώρα 16.00, στο πλαίσιο της 31ης Detrop της HELEXPO στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τα FEA οργανώνονται από το cibum, το ελληνικό website των food experts. Ανεξάρτητοι επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων αξιολόγησαν τις υποψηφιότητες και ανέδειξαν τους νικητές των FEA 2023, με στόχο να ενθαρρύνουν και να επιβραβεύσουν τη σκληρή και την καινοτόμο εργασία στον κλάδο των τροφίμων και στις επιχειρήσεις γύρω από αυτόν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενστάσεις παραγωγών για το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ