• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.7°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.8°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 14.8°C
  0 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 11.2°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.3°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.2°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.4°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 15.5°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  1 BF
  58%

Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρόσφατες εξετάσεις επιλογής επιτελικών στελεχών

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διόρθωσαν το μισθολόγιο των επιτελικών στελεχών

 • A-
 • A+
Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει επαναληπτική εγκύκλιο για να προσαρμόσει στις προβλέψεις του «γαλάζιου» νόμου τις αποδοχές των επίλεκτων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης ● Αποδείχτηκε ακόμη μια φορά η προχειρότητα με την οποία λειτουργεί το επιτελικό κράτος της Ν.Δ.

Eπιτελική προχειρότητα και λάθη με τις αποδοχές των στελεχών του Δημοσίου, στα οποία η ίδια η κυβέρνηση έχει επιφυλάξει... επιτελικό ρόλο! Σε διόρθωση των μισθολογικών κλιμακίων του κλάδου των Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) Επιτελικών Στελεχών, με αναλογικότερη προσαρμογή ως προς το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με επαναληπτική εγκύκλιό του, κατόπιν σχετικού ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.». Το διορθωμένο μισθολογικό καθεστώς των επιτελικών στελεχών αποτελεί μια πιο πιστή εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου για το «Επιτελικό Κράτος». Το γεγονός, ωστόσο, ότι προηγήθηκε μια λανθασμένη εγκύκλιος για το μισθολογικό καθεστώς του νεοσύστατου κλάδου στελεχών αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει την κορωνίδα του δικού της μεταρρυθμιστικού αφηγήματος.

Ο κλάδος των Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών συστάθηκε με τον πρώτο νόμο που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση, όμως οι σχετικές διατάξεις έμειναν ουσιαστικά στο «ψυγείο» τρία και κάτι χρόνια, για να… ξεπαγώσουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Πολύ πρόσφατα επελέγησαν οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν στις περίπου 350 νεοσύστατες θέσεις, μέσω μιας διαδικασίας γραπτών εξετάσεων (σύστημα πολλαπλών επιλογών) που όμως δεν συγκέντρωσε αξιόλογο ενδιαφέρον από πλευράς αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης – δηλαδή της σχολής που εκπαιδεύει εδώ και περίπου 40 χρόνια επιτελικά στελέχη.

Ρόλος των επιτελικών στελεχών είναι –συνοπτικά και βάσει του νόμου περί «Επιτελικού Κράτους»– να συνδράμουν τα υπουργεία ή την προεδρία της Κυβέρνησης (μέγαρο Μαξίμου) στη χάραξη και τεκμηρίωση δημόσιων πολιτικών. Ενόψει του τρίμηνου σεμιναρίου επιμόρφωσης των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού, το υπουργείο Οικονομικών θέλησε να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο γύρω από τις μηνιαίες αποδοχές τους, καλούμενο να απαντήσει σε «σωρεία ερωτημάτων που υποβάλλονται στην υπηρεσία μας», όπως αναφέρουν παλαιότερη και νεότερη εκδοχή της εγκυκλίου. Και έδωσε… λανθασμένες απαντήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 107 του ν. 4622/2019, το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο (Μ.Κ.) του κλάδου των Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών αποτελεί το 8ο Μ.Κ. της Π.Ε. κατηγορίας του ενιαίου μισθολογίου (ν.4354/2015), δηλαδή τα 1.505 ευρώ. Από εκεί και πέρα κάθε Μ.Κ. προσαυξάνεται περίπου 100 ευρώ (ειδικότερα 99,91 ευρώ). Με την εκδοχή που αποτυπωνόταν στην αρχική εγκύκλιο, το Μ.Κ. των 1.505 ευρώ οριζόταν ως πρώτο κλιμάκιο και έτσι προέκυπταν αυξήσεις δυσανάλογες του ενιαίου μισθολογίου: ενδεικτικά, το 8ο (εισαγωγικό) κλιμάκιο των επιτελικών στελεχών ισοδυναμούσε με 2.205 ευρώ, δηλαδή 700 ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο του ενιαίου μισθολογίου.

Με τη διορθωμένη εκδοχή (ΑΔΑ: 6ΦΤΜΗ-9ΛΖ, ίδιος ΑΔΑ με την αρχική εγκύκλιο), ξεκινά από το 8ο Μ.Κ. του ενιαίου μισθολογίου η μισθολογική εξέλιξη των επιτελικών στελεχών και από εκεί και πέρα προκύπτει μια αύξηση 99,91 ευρώ για κάθε κλιμάκιο – κάτι που συνεπάγεται μικρότερες αυξήσεις και μικρότερη μισθολογική «ψαλίδα» σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους από ό,τι με την πρώτη λανθασμένη εκδοχή.

Σε κάθε περίπτωση, διατηρείται για τα επιτελικά στελέχη μια μισθολογική εξέλιξη κατά 40% ταχύτερη συγκριτικά με τα στελέχη που μισθοδοτούνται βάσει του ενιαίου μισθολογίου και των οποίων τα μισθολογικά κλιμάκια έχουν απόσταση 59 ευρώ μεταξύ τους (αναλυτικότερα, βλ. πίνακα). Είναι σαφές παράλληλα ότι τα επιτελικά στελέχη έχουν στην ουσία ένα δικό τους διακριτό μισθολόγιο σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους, των οποίων οι αποδοχές έχουν παγώσει για πάνω από μια 10ετία, όπως είχε εξαρχής επισημάνει η «Εφ.Συν.» (βλ. 2/2/2023: «Αυξάνουν το χάσμα μεταξύ υπαλλήλων»).

Ως προς την ίδια τη σύσταση του κλάδου των Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών –που έχει χαρακτηριστεί ως «προσχηματική μεταρρύθμιση»– παραμένει η κριτική που ασκείται από τεχνοκρατικά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης για απουσία στρατηγικής στον ρόλο στον οποίο θα κληθούν να αντεπεξέλθουν οι αναμφίβολα προσοντούχοι μεταταχθέντες υπάλληλοι. Και η κυβέρνηση ήρθε να δικαιώσει αυτήν την κριτική, αποδεικνύοντας ότι συνέταξε… στο γόνατο ακόμα και το μισθολογικό καθεστώς των στελεχών για τα οποία έχει επιφυλάξει επιτελικές θέσεις!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για το ύψος του κατώτατου
Τις σχετικές ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου, που αποφάσισε η κυβέρνηση, θα κάνει στις 11 το πρωί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για το ύψος του κατώτατου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνουν το χάσμα μεταξύ υπαλλήλων
Δημόσιο: πρόκληση το μισθολόγιο επιτελικών στελεχών ● Οι 350 υπάλληλοι που έχουν επιλεγεί για τις θέσεις του νέου ειδικού κλάδου των Π.Ε. θα είναι αυτοί που θα έχουν την ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη.
Αυξάνουν το χάσμα μεταξύ υπαλλήλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική σιγή ιχθύος για το «πάρτι» στη χονδρική ρεύματος
Οι χαώδεις αποκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρώπης στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διατηρούνται. Ομοίως και η κραυγαλέα άρνηση της κυβέρνησης να δώσει τεκμηριωμένες εξηγήσεις και στοιχεία.
Κυβερνητική σιγή ιχθύος για το «πάρτι» στη χονδρική ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΔΕΔΥ: Ασπιρίνη η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
«Κοροϊδία» χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ την εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2023, αποδομώντας τη «μεγάλη οικονομική ανάσα» που υποσχέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
ΑΔΕΔΥ: Ασπιρίνη η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανισα οφέλη και για μόλις 500.000
Μηδενικές αυξήσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων κομίζει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου του 2023...
Ανισα οφέλη και για μόλις 500.000
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα αυξήσεων στους μισθούς του Δημοσίου
Ο δημόσιος τομέας έχει διακριτό μισθολόγιο και, επομένως, δεν έχει ενσωματώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος/εισαγωγικός μισθός στον δημόσιο τομέα ανέρχεται στα 780 ευρώ.
Ωρα αυξήσεων στους μισθούς του Δημοσίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας